top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Cigit adni a baba szájába, ez vicces???

Frissítve: 2023. márc. 2.

Az interneten vírusszerűen terjedt és hatalmas felháborodást váltott ki az a videó, amelyet egy anyuka osztott meg, miután elektromos cigarettát adott 10 hónapos babája szájába, majd vihogva figyelte, ahogy a kis csecsemő kínlódik, köhög és köpköd a füsttől. Utána pedig még jól be is szólt az őt kritizálóknak. A népszerűségért és a lájkokért mindent? Vagy „egyszerű” éjsötét butaság? Hiszen nem ő lenne az egyetlen, aki szerint az elektromos cigi nem ártalmas.

A felháborító videó viszont jó apropó arra, hogy beszéljünk megint egy kicsit az elektromos cigaretták veszélyeiről. Amiről sokan abban a tévhitben élnek, hogy a hagyományos cigik „egészséges” alternatívája. Pedig nem, az elektromos cigi is veszélyes, csak másként. Azt meg ugye mondani sem kell, hogy egy kisbabának meg pláne veszélyes.

 

Előbb a videó, alatta a történet.




A felkavaró videón jól látható, hogy az anya többször is a baba szájába erőlteti az elektromos cigit, aki – a babák anyjuk iránti ősbizalmával – gyanútlanul rákap, hogy aztán kínlódva, köhögve próbáljon megszabadulni a maró füst hatásától. Közben behallatszik az anyukája vidám kuncogása, aki jól hallhatóan jót szórakozik pár hónapos gyermeke szorult helyzetén, amibe ő maga vitte bele. Poénból? Butaságból?


Több videó is felkerült a netre, az egyik felvételen például hallható, ahogy a nő azt mondja: „Kipróbálod?”, miközben a kezében tartja a cigarettát, majd a gyermek szájához nyomja, hogy a kisfiú belélegezze a füstöt.


A videó dühös reakciókat váltott ki, többen azt követelték, hogy a kisfiút azonnal vegye el a gyermekvédelem az édesanyjától. Miután értesültek a videókról, a rendőrség is eljárást indított, mindenekelőtt felkeresték a családot, hogy meggyőződjenek róla, hogy a baba biztonságban és jól van-e. A csecsemőt mindenesetre kórházba szállították kivizsgálásra.


A közösségi médiában a kommentelők elborzadtak a videót látva, és a többség nem válogatta meg a szavait az anya tettét minősítve:

„Rohadtul undorító viselkedés egy anyától! Sosem értettem, hogyan tudnak ilyet tenni egyes anyák a gyermekeikkel.”

A reakciókat talán ez a komment foglalja össze a legfrappánsabban:

„Minden baba megérdemel egy szülőt, de nem minden szülő érdemel egy babát.”

No, de az anyuka sem volt rest, nem válogatta meg a szavait, amikor mocskos szájú kommentekben ostorozta az őt kritizálókat:

„Hogy nem sül le a bőr a képetekről, hogy ültök otthon és kidumáltok engem és a gyerekemet is! Söprögessetek inkább a saját házatok táján, hiszen ti sem vagytok tökéletesek! Szóval fogjátok be a pofátokat, mert nem érdekel a véleményetek!”

Az esettel kapcsolatban a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az utóbbi időben megszaporodott a 4 évesnél fiatalabb gyerekek körében az elektromos cigaretták okozta mérgezések száma – valószínűleg azzal együtt, hogy egyre népszerűbb a dohányzás e formája a felnőttek körében (és nem mellesleg a kamaszok körében is). A tünetek között olyanok fordultak elő, mint hányinger, hányás, köhögési rohamok, szapora szívverés, eszméletvesztés, egyes esetekben görcsrohamok. Az elektromos cigaretták okozta mérgezések többsége abból adódik, hogy a picik – azt cuminak nézve – a szájukba veszik. Ehhez persze az kell, hogy ezek a szipókák olyan helyen legyenek, ahol a kisgyerekek is könnyen hozzáférnek.

Több szakértő is arra figyelmeztet, hogy bár az elektromos cigarettákban nem feltétlenül van nikotin, de több száz olyan veszélyes vegyi anyagot tartalmazhat, amelyek tisztítószerekben, körömlakklemosókban, gyomirtókban és rovarirtókban is megtalálhatók. Ezek a vegyületek a cigaretta gőzében találhatók – még akkor is, ha a címkén az áll, hogy „nikotinmentes”.


Aggasztó tények az elektromos cigarettákról

  • Sok közülük nikotint tartalmaz, ami függőséget okozhat. Egyetlen elektromos cigaretta nikotintartalma 50 db hagyományos cigarettáénak felel meg, de mérettől és erősségtől függően akár ennél többnek is.

  • Az elektromos cigaretták ugyanazokat a káros vegyi anyagokat tartalmazhatják, amelyek a tisztítószerekben, körömlakklemosókban, gyomirtókban és rovarirtókban is megtalálhatók.

  • Fiataloknál az elektromos cigaretták használata megnöveli a depresszió és a szorongás kockázatát.

  • Az elektromos cigarettára rászokó kamaszok később nagyobb valószínűséggel kezdenek el cigarettázni.

  • Az elektromos cigaretta használata összefüggésbe hozható különböző tüdőbetegségekkel.

  • Az elektromos cigaretta hosszú távon káros hatást gyakorolhat az agyi és testi fejlődésre.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page