top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Bréking: megérkezett Magyarországra a mióma új kezelése!

A mióma bár jóindulatú daganat, és fontos róla tudni azt is, hogy nem megy át rákbetegségbe, rengeteg nő életét keseríti meg fájdalmakkal és nagy vérveszteséggel járó menstruációval. A mióma kezelését itthon eddig csak a műtét jelentette, ami érthető módon nem jelentett mindig reális választási lehetőséget azok számára, akik még gyermeket szeretnének vállalni.

A mióma műtét nélküli kezelése, az úgynevezett rádiófrekvenciás abláció nem vadonatúj terápiás módszer, de nálunk eddig nem volt elérhető. Eddig. Mostantól viszont igen, ami nagyon sok nő számára fantasztikusan jó hír.

 

Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon nyílt meg a lehetősége a méh jóindulatú daganatai (mióma) rádiófrekvenciás ablációval történő, műtét nélküli kezelésének, amely évente több tízezer nő életminőségét is javíthatja – jelentették be a napokban egy sajtótájékoztatón. Az új kezeléssel a méh megmenthető hegek nélkül, a beavatkozás nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nemcsak alkalmazzák az új technológiát, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvosoknak, orvostanhallgatóknak.


Dr. Novák Zoltán PhD, szülész-nőgyógyász és nőgyógyászati daganatsebész, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke szerint jelentős innovációnak számít a jóindulatú méhdaganat, a mióma vágás nélküli műtéti kezelési módja, a hüvelyen keresztül végzett rádiófrekvenciás abláció, amely elsőként Magyarországon érhető el Közép-Kelet Európában. A mióma kezelésében az új méhmegtartó eljárás kiemelt fontosságú, mert évente 13.000 méheltávolítás történik Magyarországon, negyed részében rosszindulatú, háromnegyed részben jóindulatú daganatok, utóbbiak közül az esetek többségében mióma miatt. A szakember elmondta: a miómák a leggyakoribb jóindulatú (nem rákos) daganatok, amelyek a méh simaizomsejtjeiből erednek, a reproduktív korú nők mintegy 20–50 százalékánál előfordulnak. A diagnózishoz több vizsgálat is szükséges lehet, mint például a fizikális vizsgálat, az ultrahang- vagy MR-vizsgálat. Sok nőnek nincsenek tünetei, de a miómák okozhatnak komoly és kellemetlen tüneteket, mint például erős vagy hosszan tartó menstruáció, alhasi fájdalom, nyomásérzet a medencében, hátfájás, gyakori vizelési inger, székrekedés, és a meddőségben is lehet szerepe. A panaszok súlyossága és a beteg életkora dönti el, hogy a miómát gyógyszeresen kezelik, műtéti úton távolítják el vagy katéteres embolizációt végeznek. A gyógyító sebészeti eljárások lehetnek konzervatív vagy radikális műtétek. A műtéti beavatkozás hüvelyen keresztül vagy hason át történő metszéssel hajtható végre, amelynek során gyakran a méh eltávolítására is sor kerül – mondta a daganatsebész.


Dr. Novák Zoltán hangsúlyozta, hogy válogatott esetekben ideális az új technika, amely az eddig alkalmazott módszereknek alternatívája lehet, mert a méhet nem kell eltávolítani és a szervezetet a beavatkozás csak minimálisan terheli. Kiemelte, hogy az ellátás ambulánsan történik, pár óra kórházi tartózkodással megoldható, és bizonyos típusú miómák esetén elvégezhető akár a hasfalon keresztül is, így még altatást sem igényel. Az új kezelés lehetőséget ad a méh megmentésére hegek nélkül, így nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét sem. Ez az eljárás jelenleg a legkisebb megterhelést jelentő beavatkozás a miómák hatékony kezelésében. Tudni kell, hogy 5 centiméternél nem nagyobb mióma esetén javasolt elsősorban ez a típusú kezelés és bár a mióma nem teljesen tűnik el, csak a mérete csökken, az általa okozott panaszok jellemzően elmúlnak. Fontos, hogy egy szakember tudjon választani a több rendelkezésre álló kezelési lehetőség közül, hogy személyre szabottan a legideálisabb ellátásban részesüljön a páciens.


Forrás: radiologia.hu

Fotó: Freepik



0 hozzászólás
bottom of page