top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Azt hittem, én soha nem felejtem az autóban a gyermekemet... aztán mégis

A tűző napon parkoló autóban hagyott gyermekekről szóló történetek két csoportra oszthatók: amikor egy felnőtt (általában valamelyik szülő) „csak egy percre elugrom” alapon hagyja a gyereket az autóban, aztán az egy percből valami váratlan körülmény folytán több lesz és/vagy nincs tisztában azzal, hogy akár már negyed óra is végzetes lehet, és amikor egy felnőtt egyszerűen megfeledkezik az autó hátsó ülésén utazó gyerekről. Amikor az utóbbi fordul elő, menetrendszerűen jönnek a „hogy a fenében tudja egy szülő az autóban felejteni a gyerekét”, illetve a „velem biztosan soha nem fordulna elő ilyen” típusú kommentek.

Egy anya elmeséli, hogyan történt meg vele egyszer az, amiről korábban ő is szentül meg volt győződve, hogy vele aztán sohase.

 

Britta Eberle is azt hitte, hogy soha nem felejti a gyerekét az autóban. Amíg meg nem történt az, amit egészen addig elképzelhetetlennek tartott.

Az amerikai Vermontban élő Britta egy nem is annyira forró nyári napon férjével, fiával és lányával egy barátjuk vidéki farmjára látogatott. Amint megérkeztek, a barátok és a családtagok az autók és a ház között többször fordulva hordták be az élelmiszereket és egyéb dolgokat a házba. És a nagy felfordulásban a 2 éves Ada az autóban maradt, róla megfeledkeztek a felnőttek.

„Amikor nagyjából végeztünk a rendezkedéssel, hirtelen belém hasított, hogy valami nagyon nincs rendben, mert egy ideje nem láttam a kislányomat. Vajon hová tűnhetett? Hirtelen nagy futkosás kezdődött, még az is eszünkbe jutott, hogy valaki elrabolhatta a gyereket. Ekkor érkezett a nővérem, karjában Adával, és csak akkor tudatosult bennem, hogy nem emlékszem arra, hogy érkezés után kiemelten volna a kislányomat a hátsó ülésről.”

Szerencsére a kislánynak az ijedtégen kívül nem esett komolyabb baja, bár körülbelül 20 percig ült egyedül az autóban.


A szakemberek nem győznek emlékeztetni arra, hogy a tűző napon parkoló autó akkor is veszélyes, ha kint nincs rekkenő kánikula, hiszen már 26-28 Celsius-fokos külső hőmérséklet mellett is hihetetlenül gyorsan felforrósodhat a levegő a zárt utastérben. Ebben az esetben még ennyi sem volt a kinti levegő hőmérséklete, ám még 20-25 Celsius-fokos melegben is mindössze 30 percre van szükség, hogy az autóban 40-45 fokra forrósodjon a levegő.

Az anya nagyon is tisztában volt azzal, mekkora veszélyektől menekült meg a kislánya azzal, hogy a nagynéni gyorsan kapcsolt és az autóban is kereste a gyereket.

„Az emberben ilyenkor végiggondolja, hogy mi lett volna, ha... Korábban sose gondoltam volna, hogy képes vagyok így megfeledkezni a gyermekemről.”

Sok szülőhöz hasonlóan ő is olvasott már sztorikat olyan szülőkről, akik az autóban felejtették gyermekeiket, néha végzetes következményekkel.

„Mindig is nagyon sajnáltam azokat a szülőket, mert észrevettem egy hasonlóságot a történeteikben: mindig volt benne valami, ami akkor és ott felborította a megszokott rutin, valami nem úgy volt, mint máskor szokott, ezért a szülők másként kezdtek gondolkodni és cselekedni, mint egyébként. Ahogyan ez nálunk is történt.”

Végül azt mondja, hogy ennek nyomán új rutint alakított kis a kislányával közös autózások során, ami nem engedi, hogy még egyszer megismétlődjön a majdnem tragédiával végződött eset.


Hogyan válts rutint?

Bár ha eddig értél az olvasásban, már valószínűleg benned is megfogalmazódott egy, a bevezetőben idézett vélemény, miszerint „hogy a fenében tudja egy szülő az autóban felejteni a gyerekét”, illetve „velem biztosan soha nem fordulna elő ilyen”, azért szánj még néhány percet a cikk utolsó soraira is. Hiszen ez az édesanya is ezt gondolta...


Néhány egyszerű tipp, hogy veled tényleg ne fordulhasson elő:

  • Győződj meg róla, hogy gyermeket soha nem hagysz egyedül az autóban.

  • Tedd a gyermek pelenkázótáskáját vagy más tárgyat az anyósülésre, hogy vizuálisan jelezze, hogy gyermek van veled.

  • Tegyél a gyerek melletti ülésre olyan tárgyat, ami nélkül nem tudod elkezdeni a munkádat (laptop, mobiltelefon, iratmappa stb.).

És még egy: ha napon parkoló autóba zárt gyereket vagy éppen kutyát látsz, tudd, hogy közvetlen életveszélyt kell elhárítanod, ezért gyorsan cselekedj!


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page