top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Azt akarod, hogy átaludja a baba az éjszakát? Erre figyelj!

Egy anya TikTok videójában magyarázza el, miért nem jó taktika, ha a szülők a baba minden moccanására és nyikkanására azonnal ugranak. A titok a baba alvási periódusaiban rejlik, melyeket ha nem ismersz, akkor te magad ébreszted fel a babát, aki bár mocorog és/vagy nyöszörög, valójában békésen alszik. Nem mélyen ugyan, de alszik, és ha békén hagyod, akkor jó eséllyel visszazuhan a mély alvás periódusába.

Ismerj meg három betűt: R, E és M, azaz REM. És nézzük meg, miben különbözik a csecsemők alvása a felnőttekétől.

 

Egy négygyerekes anya @hortonlane néven ad gyermeknevelési és -gondozási tippeket a TikTokon. Mint oly sok családban, náluk is sok gondot okozott a babák éjszakai ébredése, és ők is alig várták azt az időt, amikor végre estétől reggelig átalusszák az éjszakákat. Azt mondja, egészen a negyedik gyermekükig fogalma sem volt arról, hogy valamit nagyon rosszul csináltak. Az ok: nem ismerték a babák alvási ciklusait – ami sok tekintetben hasonlít, de legalább ennyiben különbözik is a felnőttekétől.


Chrissy Horton nemrégiben közzétett videójában arról beszél, hogy mostanában jött rá egy olyan dologra, amit szerinte rajta kívül sem sok szülő tud.

„Mondjátok, hogy nem én vagyok az egyetlen szülő, aki nem tudta ezt az újszülöttek alvási szokásairól. A negyedik – ismétlem, a NEGYEDIK – babánknál jutottam birtokába egy olyan ténynek, amivel sok éjszakai macerától és álmatlanságtól kíméltem volna meg magunkat, ha korábban tudom. A titok abban rejlik, hogy a babáknak (is) kétféle alvása van.”
Az alvás fázisairól
Az alvásnak – legyen szó csecsemőről vagy felnőttről – két fázisa van. Az egyik az úgynevezett non-REM fázis, melynek elnevezésében a REM rövidítés az angol rapid eye movement kifejezést takarja és gyors szemmozgást jelöl. A non-REM fázis ennek megfelelően az alvásnak azt a szakaszát jelöli, melyet nem kísérnek gyors szemmozgások, az alvónak nem mozognak a szemei vagy a végtagjai, és nem ad hangokat, ez a mély, pihentető alvás időszaka. A non-REM fázisokat időről-időre úgynevezett REM fázisok szakítják meg, mely alatt az alvás felületesebbé válik, az alvó szemei, sőt végtagjai mozoghatnak, átfordul az ágyban, igazgatja a takaróját stb. – de valójában továbbra is alszik, nem ébredt fel. Nem mellesleg ebben a felületesebb REM fázisban éljük át az álmokat is.

Most akkor térjünk vissza a négygyerekes anya videójához. Chrissy Horton azt magyarázza, hogy a babáknál ugyanígy egy éjszaka többször is felváltja a mély alvást az „aktív” alvás időszaka – ráadásul hamarább és gyakrabban, mint a felnőtteknél. Ilyenkor úgy tűnhet, hogy a baba felébredt, hiszen mocorogni kezd, esetleg hangokat is ad, fészkelődik, nyöszörög. Ezt sok szülő tévesen ébredésként értékeli, ezért abbéli szándékában, hogy megnyugtassa a babát, felkapja, ringatni kezdi, etetni próbálja – és ezzel valójában ő ébreszti fel a babát, aki enélkül pár perc után magától is visszamerült volna a mély alvás állapotába.

„Amikor hallottam, hogy a baba elkezd mocorogni és nyöszörögni, azonnal arra gondoltam, hogy valami baja van, és nekem az a dolgom, hogy azonnal megoldjam a problémáját, hogy aztán nyugodtan aludhasson tovább. Ilyenkor felvettem a kiságyból, ezzel pedig akaratlanul is felébresztettem, pedig aludt, csak nem olyan mélyen, mint előtte.”

Éppen ezért azt javasolja, hogy ilyenkor inkább adjunk a babának néhány percet, hogy megnyugtassa és ismét a mély alvás stádiumába ringassa magát.

Hogyan alszol te?
Elalvás után a non-REM fázisba kerülsz. A nyugodt alvás periódusában tested nyugodt, mélyen és egyenletesen lélegzel, izmaid elernyednek. Körülbelül másfél órát töltesz így, majd az agyad ébredezni kezd és testedet a REM fázisba vezeti. Ilyenkor mozgolódsz, álmodsz, de nem ébredsz fel teljesen. A REM és non-REM fázisok kb. kétóránként váltják egymást az éjszaka folyamán, így a nyugodt alvás időtartama átlagosan 6 óra, az aktív alvásé pedig 2 óra.
Hogyan alszik a babád?
A babák a kezdeti mély alvás után már kb. egy órával a könnyű álom szakaszába lép: mozgolódik, nyöszörög, izmai megfeszülnek, légzése szabálytalanabbá válik. A mély és könnyű álom átmenete kritikus időszak, mert ilyenkor a baba bármilyen külső vagy belső kényelmetlenség vagy más inger hatására teljesen felébredhet. Ha viszont nem zavarod meg, akkor kb. 10 perc alatt visszamerül a mély alvás periódusába. Csecsemőknél a könnyű és mély álom periódusai rövidebbek, gyakrabban ismétlődnek, ezért gyakrabban esnek át az éjjeli felébredés szempontjából kritikus időszakokon. A könnyű álom szakaszán át lehet segíteni a babát azzal, hogy kezedet a hátára teszed vagy halkan dúdolgatsz neki – vagy egyszerűen csak néhány percig mellette maradsz.

A videó nagy népszerűségnek örvendett a TikTokon, több százezren lájkolták és több ezer komment is érkezett hozzá. Valaki például ezt írta:

„Pár hét múlva születik meg az első babánk. Köszi a tippet, sokat segít nekünk, hogy felkészüljünk az éjszakákra.”

Fotó: Wix


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

bottom of page