top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne hagyjuk a gyereket a forró konzervdobozban! (videóval)

Frissítve: 2019. aug. 20.

„Csak egy perc, és máris jövök” − halljuk-mondjuk napjában akár többször is. Az ezerszer ismételt mondat azonban akár életveszélyes is lehet, ha az autóban hagyott gyereknek szól megnyugtatásul. Sok szülőnek talán fogalma sincs arról, hogy a tűző napon álló autóban szinte percek alatt veszélyes magasságba emelkedhet a hőmérséklet.


Tegnapi hír az Indexről, hogy megint meghalt egy kisgyerek, akit a napon leparkolt autóban hagytak.


 

Az apa munkahelyének parkolójában állt meg autójával a délnyugat-lengyelországi Rybnik városában. A szülőt nem tudták kihallgatni, mert összeomlott, amikor a kocsiban holtan találta gyermekét a munkanap végén. A rendőrség tájékoztatása szerint az apa a gyermeket óvodába akarta vinni még a munkába érkezése előtt, erről azonban valószínűleg elfeledkezett.


De a tragédiához nem is kell egy ilyen feledékeny apa, elég, ha a szülő úgy gondolja, pár percre nyugodtan egyedül maradhat a gyerek a lezárt autóban, míg a szülő elugrik venni vagy elintézni valamit. Ez sok gyerek életébe került már. Az amerikai meteorológiai társaság lapjának (Bulletin of the American Meteorological Society) egyik cikke arra figyelmeztet, hogy a zárt utastér olyan gyorsan felhevülhet, amire a szülők nemigen gondolnak, és amennyi idő alatt egy mégoly gyors bevásárlást vagy ügyintézést sem lehet lebonyolítani. A veszély tudatosítása érdekében ezért az eddigieknél alaposabb mérések alapján táblázatot szerkesztettek, amiből könnyen leolvasható a hőmérséklet emelkedésének görbéje. A „kísérleti eszköz” egy szürke belső kárpittal ellátott metálszürke Honda volt, melyet egy nyitott parkolóban állítottak le egy tűző nyári napon.

A mérések szerint egy nem túl forró (24 Celsius-fok) napon a napsütötte parkolóban álló autó belső hőmérséklete már körülbelül akkorra 28 Celsius-fokra emelkedik, amikor a bevásárlókocsit a tárolóból a szupermarket bejáratához toljuk (5 perc). Újabb öt perc elteltével már 31 fok van az autó belsejében, az autó lezárása után fél órával pedig már fullasztó a hőség (40 Celsius-fok) − pedig ennél rövidebb idő akkor sem elegendő egy gyors bevásárláshoz, ha nem áll sor a pénztárnál. Összesen egy óra leforgása alatt az eredetileg kellemes hőmérsékletű kocsi 54 Celsius-fokos pokoli katlanná változik.

A Georgia Egyetem kutatói statisztikai adatokat idéznek: az Egyesült Államokban évente körülbelül 40 kisgyerek életébe kerül az ilyenfajta szülői gondatlanság. Az okokat említve Andrew Grundstein azzal a kissé meglepő megállapítással indít, hogy a szülő többnyire azért hagyja az autóban a gyereket, mert „megfeledkezik” róla (lásd a mostani lengyelországi esetet. Az esetek egynegyedében azonban szándékos szülői magatartásról van szó − vagy azért, mert a szülő alábecsüli a néhány perces távollét veszélyét, vagy a távollét valamiért hosszabbra nyúlik a tervezettnél, vagy a szülő egyszerűen nem akarja felébreszteni a hátsó ülésen békésen alvó kicsit.

A kutatók ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy nemcsak azért helytelen a gyereket felügyelet nélkül hagyni az autóban, mert akár perceken belül életveszélyesen felhevülhet a szervezete, hanem azért is, mert a hőmérséklettől függetlenül is fennáll a baleset veszélye: például az ablak letekerése után kihajol és kiesik, de előfordult már az is, hogy úgy fulladt meg a gyerek, hogy nyaka beszorult a félig nyitott ablak közé.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page