top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Az anyák és gyermekeik gyakran születnek azonos hónapban – itt vannak az okok, miért

Az anyák és a gyerekek születésnapja gyakrabban esik ugyanabban a hónapban, mint gondolnánk - és íme, miért.  A több mint tízmillió születést vizsgáló tanulmány szerint a közös születési hónapok statisztikailag gyakoriak.



Ugyanabban a hónapban ünnepled a születésnapodat, mint az édesanyád vagy a gyermeked? Ha igen, akkor nem vagy egyedül.


 

A jelenség a vártnál gyakrabban fordul elő – derült ki egy családok millióit vizsgáló új tanulmányból.


A testvérek is hajlamosak azonos hónapban születni, akárcsak a gyermekek és az apák – derül ki 12 év adatainak elemzéséből, miközben a szülők is gyakrabban születnek ugyanabban a hónapban, mint azt előre jeleznénk.


Korábbi kutatások megállapították, hogy a nők születési évszaka valamilyen módon befolyásolja a gyermekeik születési évszakát. Ez a kutatás azonban, amelyet ma a Population Studies című szakfolyóiratban publikáltak, az első, amely kimutatta, hogy a nők nagyobb valószínűséggel szülnek gyermeket ugyanabban a hónapban, mint amikor saját maguk is születtek.


Spanyol és amerikai kutatók több mint 10 millió születés hivatalos adatait elemezték. Spanyolországban 1980 és 1983, valamint 2016 és 2019 között az összes születést, Franciaországban pedig 2000 és 2003, valamint 2010 és 2013 között az összes születést vizsgálták. A nyilvántartásokból kigyűjtötték a gyermek születési hónapját, valamint a szülei és az életkorban hozzájuk legközelebb álló testvérek születési hónapját.


A születések egy adott országban általában egy mintát követnek: az év bizonyos időszakaiban több baba születik, mint máskor. Ezt a tudományos szakirodalomban születési szezonalitásnak nevezik. Amikor azonban a kutatók a születési adatokat az anyák születési hónapja alapján csoportokra osztották, a születések nem a várt mintát követték. A januárban született anyák körében kiugróan magas volt a januári szülések száma, a februárban született anyák körében pedig kiugróan magas volt a februári babák száma, és így tovább. Összességében százalékkal több olyan születés volt, ahol az anya és a gyermeke ugyanabban a hónapban született, mint ahogyan az várható lett volna. Ez mindkét országra és mind a négy vizsgált időszakra igaz volt.


A jelenség valószínűleg a rokonok közös társadalmi-demográfiai jellemzőiben gyökerezik: a hasonló hátterű emberek köztudottan párokat alkotnak, és nagyobb valószínűséggel szülnek az év bizonyos időszakaiban – állítják a kutatók, Dr. Adela Recio Alcaide, a spanyolországi Alcalá Egyetemről és Luisa N. Borrell professzor, az egyesült államokbeli New York-i Városi Egyetemről.


Spanyolországban például a magasabb iskolai végzettségű nők nagyobb valószínűséggel szülnek tavasszal, mint a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező nők. Ha a nőnek lánya születik, akkor amellett, hogy nagyobb valószínűséggel születik tavasszal, ez a lány nagyobb valószínűséggel lehet felsőfokú végzettségű, mivel az édesanyja is az. És így, ha ennek a lánynak gyermekei lesznek, nagyobb valószínűséggel fog tavasszal szülni is.

Vagyis ez a lány nagyobb valószínűséggel fog gyermeket szülni ugyanabban az évszakban, amelyben született, msert megőrizte a család szociodemográfiai jellemzőit – különösen a magasabb iskolai végzettséget –, amelyek miatt nagyobb valószínűséggel szül egy adott időpontban (tavasszal), és ennek eredményeképpen a születés évszaka, sőt hónapja - átöröklődik a generációk között.

„Mi okozhatja azt, hogy a családtagok nagyobb valószínűséggel ugyanabban az évszakban születnek? Úgy tűnik, a lehetséges magyarázatok társadalmi és biológiai jellegűek egyaránt”

– állítja Dr. Adela Recio Alcaide, az Alcala Egyetem epidemiológusa.


Andi

 

Forrás: Taylor & Francis 

Fotó: Freepik

bottom of page