top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Az anyám csak pénzért lenne hajlandó vigyázni az unokájára

A kórházból hazaérkezve mindig jól jön, ha legalább eleinte van segítség az újszülött baba körüli teendőkben. Ez a legtöbb családban magától adódik, sokszor kérni sem kell. (Aztán van az az eset, amikor inkább terhes az állandó segíteni akarás, mégis ott nyüzsög valamelyik családtag – többnyire a nagymama –, hogy ő bizony segíteni akar. De ez egy másik cikk témája lehetne.)

De az is előfordulhat, hogy nem annyira magától értetődő a segítség, sőt a nagyi gyorsan üzleti alapokra szeretné helyezni az egyezséget. Most egy ilyen történet következik.

 

Az első hetek különösen megterhelőek lehetnek a babával, ezért nem ritka, hogy a fiatal szülők a nagyszülőkhöz fordulnak egy is extra segítségért, legalább addig, míg alkalmazkodnak a megnövekedett feladatokhoz és megváltozott körülményekhez. Ám az alábbi történetben szereplő nagymama kereken megtagadta, hogy ingyen vigyázzon újszülött unokájára. És ha még ez sem elég, a netes kommentelők túlnyomórészt neki adtak igazat. Hiszen a lányának meg kellett volna gondolni, hogy akar-e gyereket, ha ennyire nem győzi már az elején a vele járó teendőket. Hát nem?


A nagymama határozottan kijelentette, hogy márpedig nem segít, hacsak a lánya nem nyúl mélyen a zsebébe, és nem fizet neki a gyermekfelügyeletért. A 29 éves anyuka azért kérte arra az anyukáját, hogy vigyázzon az újszülöttre, mert neki vissza kellett mennie dolgozni. Elmagyarázta, hogy ő és a párja is dolgozik, és mivel ő keres jobban, nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjon. Ráadásul a home office sem opció náluk, mert nem olyan jellegű a munkájuk, amit akár otthonról is lehetne végezni. És ha még ez sem elég, sok adósságuk van, többek között a kórházi számla és a diákhitel törlesztése, és egy nagyobb lakásra is spórolnak, hogy kényelmesebben elférjen a bővülő család.


Kiderült azonban, hogy a nagymama nem hajlandó ingyen vigyázni az unokájára, arra hivatkozva, hogy „már túl öreg” hozzá, ráadásul kijelentette:

„Ha mi az apáddal meg tudtuk oldani annak idején, akkor nektek is képesnek kell lennetek rá.”

A nagyi azt is elmondta, hogy ha ő vigyázna a gyerekre, akkor az előzetesen kialkudott órabéren felül késedelmi díjra is igényt tart, ha a szülők nem jönnek időben a gyerekükért.

„Megkértem anyukámat, hogy vállalja a babát, hogy amint lejár a szabadságom, visszamehessek dolgozni. Jegyezzük meg, anyukám 64 éves, 1992 óta háztartásbeli, és azóta nem volt a munkaerőpiacon. Visszautasította, mondván, hogy túl öreg, és hogy már felnevelte a gyerekeit. Azt is hozzátette, hogy ha tényleg akartam ezt a gyereket, akkor talán el kellett volna gondolkodnom azon, hogy otthon maradjak, mint ő, hogy gondoskodjam róla. Menjen el a párom dolgozni és gondoskodjon rólunk, mint egy „hagyományos” család, és ha ő és az apám képes volt megoldani, akkor mi is meg tudjuk oldani.”

A fiatal család látszólag nehéz körülményei ellenére azonban a Redditen az emberek hamar a nagymama oldalára álltak, mondván, hogy posztoló döntése volt, hogy gyermeket vállal.

Az egyik komment szerint:

„Elnézést, ha nyers és durva leszek, de talán ne vállalj gyereket, ha nem engedheted meg magadnak, hogy gondoskodj róla. És ha az volt a terved, hogy azonnal visszamész dolgozni, akkor előre meg kellett volna beszélned az anyukáddal.”

Egy másik kommentelő ezt írta:

„Az édesanyádnak nem kötelessége bébiszitterkedni helyetted. Miért szülsz egy gyereket, ha a jelek szerint nem tudsz vele mit kezdeni?”

És végül egy másfajta vélemény:

„Az teljesen rendben van, hogy ha segítséget kérsz, azt az anyukádnak jogában áll visszautasítani. De anyukád más okok miatt téved. Azt javasolja, hogy maradj otthon, hiszen ők is így csinálták az apukáddal. Közben nem érti, hogy most minden teljesen más, mint amikor annak idején ő döntött így. Akkoriban egy család meg tudott élni egy keresetből, ma már sajnos nem.”

Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page