top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Amíg sír, addig lélegzik – ismét a gyermekúszásról

Mostanában egy újabb videó borzolja a kedélyeket, melyen egy úszásoktató ruhástól dobd be a medencébe egy totyogós korú kislányt. A módszer erősen megosztotta a kommentelőket, sokak szerint brutális és nem is célravezető így kezdeni az úszás tanítását. Ami a víz megszerettetését illeti, szerintem valóban nem, de ez csak személyes vélemény.

A cikk végére összeszedtem az Anyás-Apás gyerekúszásról, vízbiztonságról, úszásoktatásról szóló eddigi cikkeit.

 

Az ominózus videón egy úszásoktató látható, amint a medencébe lök egy egyéves kislányt azon mód, ahogy éppen van, dzsekiben, nadrágban, cipőben, pelenkában, sapkában. Ja nem, sapka legalább nincs a picin. (A videót itt tudod megnézni.)


A magát „fulladásprevenciós gyermekspecialistának” tituláló Shannon nevű hölgy már a medencében van, és körülbelül fél percen hát figyeli egészen közelről, mikor fordul meg úgy a kislány, hogy az arcát ki tudja emelni a vízből. A TikTokra feltöltött videó mellé, melyet már több mint 11 millióan láttak, ezt írta:

„Sírás = légzés. Az a célom, hogy a gyerekek rájöjjenek, hogyan tudják kiemelni arcukat a víz fölé. Ő itt egy egyéves, kabátban, cipőben, pelenkában. Mi lenne, ha soha többé nem hallhatnád a gyereked sírását csak azért, mert nem tanulta meg az enyéimhez hasonló órákon, hogyan tud túlélni a vízben?”

A feltett kérdésre sok kommentelőnek volt válassza és véleménye. Voltak közöttük olyanok, akik üdvözölték a módszert, amivel az oktató megtanította a túlélés technikáját a kislánynak. Valaki ezt írta:

„Az apám ugyanezt tette velem 50 évvel ezelőtt. Egész életemben jó úszó voltam.”

Egy másik vélemény szerint:

„Az iskolában inkább ezt kellene megtanítani a diákoknak sok felesleges dolog helyett. Elsüllyedsz vagy úszol.”

Voltak persze nem kevesen, akiknek tetszését nem nyerte el az elsőre valóban durvának és célirányosnak látszó módszer. A legtöbb kommentelőnek az volt az aggálya, hogy az eredmény éppen ellenkező lesz azzal, mint aminek lennie kellene: a gyerekek megutálják a vizet ahelyett, hogy megszeretnék, és egész életükben félni fognak tőle. Egy vélemény ezek közül:

„Attól félek, hogy ez a módszer inkább egész életükre elriasztja a gyerekeket a víztől. Szerintem inkább megfelelő módszerekkel meg kellene tanítani a gyerekeket úszni ahelyett, hogy ilyen extrém technikákkal lelki károsodást és traumát okozunk nekik.”

Ez az úszástanítási módszer egyébként nem ismeretlen például az Egyesült Államokban. A metódus lényege, hogy nem az úszáshoz szükséges mozdulatokat mutatják meg az egészen pici gyerekeknek, hanem inkább túlélési technikákra tanítják őket. A videón az oktató éppen arra igyekszik rávezetni a kislányt, hogyan tud úgy fordulni a vízben, hogy arccal a vízből kiemelkedve lebegjen a felszínen. A módszer hívei azt mondják, hogy mivel a csecsemők és a totyogós korú kisgyerekek még nem képesek arra, hogy kiemeljék a fejüket a vízből ahhoz, hogy levegőt vegyenek, az életüket mentheti meg az, ha képesek a hátukra fordulni, hogy arcuk kint legyen a vízből anélkül, hogy ehhez a fejüket meg kellene emelni. Az oktató szerint a módszer elsajátítása és gyakorlása akár hónapokat is igénybe vehet, de talán jobban viselik a szülők a látványt annak tudatában, hogy ha gyermekük véletlenül vízbe esik, akkor is képes túlélni a szituációt. Nos, erre szükségük is van, hallva a videón szereplő kislány kétségbeesett és hangos tiltakozását.


Neked mi a véleményed erről a módszerről?


Ebből a cikkből megtudhatod, mi az ideális életkor az úszástanítás megkezdéséhez.


Ebben a cikkben egy édesanyáról írtam, aki hároméves kisfiát veszítette el, azóta arra tette fel az életét, hogy tudatosítsa a szülőkben az úszástanulás fontosságát, illetve azt, hogy ehhez mindig a megfelelő oktatót válasszák.


Aki biztosan nem az az orosz hölgy, akiről ebben a cikkben olvashattál, mégis sorban állnak a szülők, hogy hozzá vihessék a gyereküket.


Ebben a cikkben egy remek infografikát találsz arról, mire figyelj, hogy a családi pancsolás ne csak mókás, hanem biztonságos is legyen.


A kerti medencék veszélyeiről ebben a cikkben írtam, és azt is megtudhatod belőle, hogy nem csak mély vízbe lehet belefulladni, hanem akár pár centis pocsolyába is.


Sokan azt gondolják, hogy a fuldoklás valami drámai, látványos esemény. Ebben a cikkben olvashatod e tévhit cáfolatát.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page