top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Alig van haj a fejemen! – celeb kismamák a hajhullásról

Arról, hogy a várandósság milyen testi tüneteket hoz magával, sokat beszélünk. Kevesebb szó esik ugyanakkor, milyen változásokra számíthatunk a baba megszületése után. Néhány amerikai celeb most arra vállalkozott, hogy szóba hozza az egyik ilyen agyonhallgatott témát: a szülés utáni hajhullást, ami akár egészen brutális méreteket ölthet.

Úgyhogy akkor most ne csak az amerikai celebek, hanem mi is beszéljünk egy kicsit arról, amikor a szülés után csomókban hullik a haj.

 

Ashley Graham szupermodell például így számolt be ezzel kapcsolatos tapasztalatairól a New York Times egyik októberi számában, első gyermeke születése után 9 hónappal:

„Négy hónappal a szülés után már alig volt haj a fejemen, mostanra már kicsit javult a helyzet, van pár rakoncátlan hajcsomóm. Annyira lesújtó, hogy a kisfiamra nézve egy csodálatos és egészséges gyereket látok, aztán a tükörbe pillantva az az első gondolatom: úristen, mi történt velem? Szerintem ezen nagyon sok anya végigmegy.”

Egy amerikai tévésorozat sztárja, Jamie Otis így írt erről egy Instagram-posztjában:

„Ilyen vagyok szinte teljesen kopaszon. Se smink, se filter, így tökéletesen látszanak a kopasz foltok a fejemen. A szülés utáni időszak testileg és lelkileg megviselt. Úgy érzem, hogy teljesen más ember lettem, mint a fiam születése előtt voltam.”

A szakemberek szerint azonban a szülés utáni hajhullás – bár kétségkívül riasztó és traumatizáló látvány lehet – teljesen normális és szerencsére csak átmeneti jelenség. Itt vannak pontokba szedve a legfontosabbak, amit érdemes tudni a témában.


1. A hajhullás terhességtől és szüléstől függetlenül is természetes élettani jelenség. A hajszál életciklusa három fázisra osztható, ezt követően a hajszál kihullik. Normális körülmények között is körülbelül 100 hajszálat veszítünk el minden áldott nap, miközben új hajszálak kezdik meg háromfázisú életciklusukat. A fejünkön lévő hajszálak különböző életciklusukban tartanak, ezért van az, hogy az élettani hajhullás ellenére minden pillanatban nagyjából azonos mennyiségű hajszál van a fejünkön.


2. A szülés utáni hajhullás általában a 3. és 6. hónap között éri el a csúcsát, és – ahogy már említettük is – utána javul a helyzet, a nagyfokú hajhullás tehát csak átmeneti jelenség. Mire a baba egyéves lesz, többnyire már rendeződik a helyzet.


3. A haj típusa és színe is befolyásolhatja, milyen mértékű hajhullásra számíthatunk a szülés után. A vékonyabb és világosabb színű hajszálak – nem meglepő módon – könnyebben kihullanak, mint a sötétebb, erősebb szálú haj.


4. Érdemes már a várandósság alatt felkészülni lelkiekben a szülés utáni hajhullásra, bár kétségtelen, hogy a várandósgondozás során erről nemigen ejtenek szót szem az orvosok, sem pedig a védőnők, utána pedig már ritkábban találkoznak a kismamákkal.


5. Könnyebb átvészelni ezt az időszakot, ha nem tulajdonítunk túlságosan nagy jelentőséget a hajkorona megfogyatkozásának a várandósság alatt és után. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolják a szakemberek, hogy hagyatkozzunk a haj tisztán tartására, de ezen felül ne nagyon „gyötörjük” a hajunkat vasalással, göndörítéssel, forró levegős szárítással, hajcsatokkal, és ne ilyenkor próbálkozzunk a hajhosszabítással vagy afrofonással sem. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk, hogy kíméletesek vagyunk a saját hajunkhoz, így kevesebb húzó erő és egyéb mechanikai trauma éri a hajszálakat és a hajhagymákat is. A gondoskodás része lehet „hajvitaminok” szedése is, amivel egyébként a bőrünket is kényeztetjük egyben.


6. Ha a hajvesztés nagyfokú, a haj csomókban hullik, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni tanácsért. Ilyenkor szükség lehet annak kivizsgálására, hogy a szülés utáni állapoton kívül áll-e egyéb ok a hajhullás hátterében.


7. És talán a legfontosabb: legyünk türelmesek és megértőek saját magunkkal szemben. Nem utolsósorban legyünk tisztában azzal, hogy nem vagyunk egyedül, ez rendkívül gyakori probléma, ami nagyon sok kismamát érint rajtunk kívül is. Emlékeztessük magunkat arra, hogy a hajhullás csaknem mindig átmeneti. Emlékeztessük magunkat arra, hogy kilenc hónapig nevelgettünk és világra hoztunk egy kis emberi lényt, ami értelemszerűen igénybe vette, kifárasztotta a szervezetünket.


A nőiesség lényege egyébként sem a külsőségekben rejlik. A szülés utáni pár hónapban sem.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page