top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A fájdalom nélküli szülés lehetősége benned van?

Manapság már a szülés szinte kötelező kellékének tekintjük, hogy a szülőszobán felajánlják számunkra a fájdalom nélküli szülés, azaz az epidurális fájdalomcsillapítás lehetőségét. Úgy tűnik azonban, hogy erre nincs is minden nőnek szüksége, mivel mindenféle orvosi segítség nélkül is biztosította számukra a természet a fájdalmatlan szülés lehetőségét


A kivételezett helyzetért a genetika felelős, de sajnos csak nagyon kevés nőnek adatik meg ez az ajándék. Egészen pontosan minden száz nő közül egyetlenegynek.


 

A múltkor a Cell Reports című orvosi lapban olvastam egy nagyon izgalmas cikket arról, hogy minden századik nő hordoz egy olyan génváltozatot, az úgynevezett KCNG4-et, mely olyan magasra emeli a fájdalomküszöböt, hogy mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül is lehetővé válik nagyon sok nő álma: a fájdalom nélküli szülés. A KCNG4 a fájdalomérzet elnyomásával amolyan természetes „epidurálként” működik, így a gént hordozó szerencséseknek nincs szükségük szülési fájdalomcsillapításra.


A cambridge-i egyetem kutatóit az vezette el ehhez a természetes fájdalomcsillapító génhez, hogy olyan nőket kezdtek el vizsgálni, akik első gyermekük világra hozatalához nem igényeltek orvosi fájdalomcsillapítást.


Egyelőre nem tisztázott, hogy férfiak is hordozhatják-e ezt a génvariációt, mivel a mostani vizsgálatban csak nők vettek részt.


A közlemény egyik szerzője, dr. Ewan St. John Smith úgy magyarázza, hogy e genetikai variáció jelenlétében tulajdonképpen „zavar” áll be az idegsejtek közötti kommunikációban, és valójában ennek a „defektusnak” a következtében jön létre az a kedvező helyzet, hogy a szülés nem vagy csak enyhe fájdalommal jár. Ezért is nevezték el a KCNG4-et „természetes epidurálnak”. Ez azt jelenti, hogy a génvariáns hordozó nőknél sokkal erősebb méhösszehúzódások szükségesek a fájdalomérzet „bekapcsolásához”.


Azt mondják, hogy viszonylag nehéz dolguk volt a vizsgálat résztvevőinek toborzása során, hiszen abban a brit közkórházban, ahonnan a pácienseik származtak, ritkaságszámba megy, ha egy anya nem kér valamilyen fájdalomcsillapítást vajúdás közben, ami lehet gáz vagy epidurális fájdalomcsillapítás. És különösen ritka – mondják –, ha valaki első gyermekét kívánja világra hozni mindenfajta orvosi beavatkozás nélkül fájdalma csillapítására.


Szüléssel kapcsolatos további cikkeket, érdekességeket itt találsz.


A kutatók többféle módszerrel határozták meg a vizsgálatba önként belépő anyák fájdalomküszöbét, például hőhatással, nyomással vagy úgy, hogy kezüket jeges vízbe merítették. Nem meglepő módon azt tapasztalták, hogy sokkal magasabb azoknak a nőknek a fájdalomküszöbe – azaz jóval erősebb behatás szükséges fájdalomérzet kiváltásához –, akik nem kértek szülési fájdalomcsillapítást. És amikor ennek magyarázatát kutatták, leltek rá a KCNG4 génre. E ritka variáns jelenlétében a fájdalomérzethez vezető idegi jeleket a szervezet „elnyomja”, ami csökkenti a fájdalom megélését.


Azt remélik, hogy a KCNG4 ismeretében újfajta módszereket dolgozhatnak ki a szülési fájdalom csillapítására.


Az epidurális anesztéziáról

Az epidurális érzéstelenítés a gerincközeli érzéstelenítések egy fajtája, amely során az úgynevezett epidurális térbe (a gerincet burkoló kemény agyhártya körüli keskeny térbe) egy behelyezett kanülön keresztül folyamatos vagy többszöri gyógyszerbeadás történik. Ennek hatására körülbelül 10-15 perc múlva az alsó testfélen érzéskiesés alakul ki.

Forrás: Cell Reports

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás
bottom of page