top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Aki egy várandós nő megüt, a babát is bántja

Manapság szerencsére már egyre több szó esik arról, hogy miként lehet a törvény szigorával is lesújtani a családon belüli erőszakot elkövetőkre, az nem vitatható, hogy amennyit látunk – és az áldozatok magukból láttatni engednek az a jéghegy csúcsa vagy még inkább a jéghegy csúcsának a legteteje.

Pedig az is többszörösen bebizonyított tény, hogy a családon belüli erőszak következményei nem csak addig tartanak, amíg a sebek begyógyulnak. Ráadásul ez nemcsak a nőre igaz, hanem a babára is.


 

Onnan jutott eszembe, hogy erről is írni kellene, hogy éppen a minap olvasom, hogy egy férfi több milliós kártérítést akar a volt élettársa nyakába akasztani azért, mert a legutóbbi kiadás verés után – ahol a nő feje a verések nyomán gyakorlatilag felismerhetetlenné vált – kitette az elborzasztó képeket a közösségi oldalára, ráadásul név szerint meg is nevezte annak a férfinak a nevét, aki rendszeresen és módszeresen veri. A férfi szerint ezzel személyiségi jogai sérültek ugyanis.


Pedig természetesen senki számára nem kérdéses, hogy a történetben ki a támadó és ki az áldozat. Ráadásul az ilyen történetekben még egy elszenvedő fél is van, ha a családi erőszak tettese egészen odáig elmegy, hogy egy várandós nőt üt el.


Ezzel kapcsolatban legutóbb a manchesteri egyetem kutatói tették közzé egyik vizsgálatuk eredményeit. Eszerint a bántalmazó kapcsolatból született gyermekeket hosszú távon is károsítja, ha édesanyjuk családon belüli erőszak áldozata volt: az adatok szerint a gyerekek értelmi képességei bánják édesanyjuk megveretését, hiszen kiderül, hogy 8 éves korukra 50 százalékkal nő az esélyük arra, hogy a gyenge IQ-val rendelkező gyerekek közé sorolódjanak. Az adatok ugyanis azt mutatják, hogy míg a nem bántalmazó kapcsolatból született gyerekek 13 százalékának IQ-ja nem éri el a 90-et, addig ez az arány majdnem 23 százalékra emelkedik akkor, ha az anya várandóssága előtt és alatt fizikai erőszakot kénytelen elszenvedni. Még rosszabb a helyzet azokban az esetekben, amikor az anyát várandóssága alatt rendszeresen verik, az ilyen terhességből született gyerekek több mint egyharmadának IQ-ja esik a 90 alatti kategóriába. És ez viszont már csaknem háromszoros emelkedést jelent azokhoz a várandósságokhoz képest, melyekben egyáltalán nem éri fizikai bántalmazás az anyát.


A vizsgálatba három híján 4000 anya-gyermek párt vontak be és az eredményeket a Wellcome Open Research című szaklapban tették közzé.

„Az nem volt ismeretlen számunkra, hogy Angliában és Walesben – ahol a vizsgálatot végeztük – minden negyedik, 16 évesnél idősebb nő szenved el életében legalább egy alkalommal családon belüli erőszakot, és az is kiderült már korábban is, hogy ez kihat az ilyen terhességekből született gyermekek testi és szellemi fejlődésére is. Szintén nem meglepő senki számára, hogy az IQ nagyban meghatározza, hogy az illető milyen karriert képes befutni felnőtt korában. Azzal azonban kevesen foglalkoztak, az anyát ért családon belüli erőszak befolyásolja-e közvetlenül az IQ-t. Pedig ez egy elég jól mérhető jelzőszáma az értelmi fejlettségnek” – magyarázza a vizsgálat vezetője.

Hangsúlyozni kell, hogy bár félre lehetne söpörni az eredményeket azzal, hogy á, ezek „olyan” családok, úgyhogy biztosan egy csomó más hátrányos helyzet is befolyásolja, hogy az eredmények így alakulnak, ezeket a járulékos tényezőket is figyelembe vették a kutatók, és még így is igaz maradt az összefüggés a családon belüli erőszak és a születendő gyerek IQ-ja között.


Hogy mi okozza a káros hatást, arról a mostani kutatás nem ejtett szót. Ezzel kapcsolatban azonban korábban már több vizsgálat is megjelent. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a dolog a fokozott stresszel áll összefüggésben. Stresszhatásra az anyai szervezet nagyobb mennyiségben termeli a stresszhormonnak is nevezett kortizolt, ami igazoltan károsan befolyásol sok mindent – többek között a magzat agyi és ezen keresztül értelmi fejlődését is.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page