top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A terhességi hányás nem (csak) reggeli hányás

Egyre többször felmerül, hogy a (főleg) a várandósság első trimeszterében jelentkező „reggeli hányás” vagy „reggeli rosszullét” (az angol nyelvben: morning sickness) elnevezésre valami pontosabb nevet kellene találni, mivel a jelenlegi forma nem pontos, és némiképpen bagatellizálja is a problémát.

Hiszen bárki megtapasztalhatja a várandóssága alatt, hogy ezek a tünetek sajnos nem csak reggel jelentkezhetnek.

 

A várandóssága idejéből szinte mindenki emlékszik az első trimesztert végigkísérő émelygésre és hányásra, és szerencsés az, aki a reggeli órákkal vagy az első trimeszterrel letudta ezeket a rosszulléteket. Éppen ezért a Warwick Egyetem tudósai azt javasolják, hogy találjunk ki valami más elnevezést erre a tünetegyüttesre. Teszik ezt 256 várandós nő naplója alapján, melyekben feljegyezték, mikor és milyen időtartamban tapasztaltak émelygést és hányást. Az adatok alapján arra következtetésre jutottak, hogy a „reggeli émelygés” vagy „reggeli rosszullét” kifejezés leegyszerűsíti a jelenséget, ezáltal az elnevezés félrevezető és pontatlan. A tüneti naplók alapján úgy tűnik, hogy az émelygés és hányás a legtöbb esetben valóban délelőtt 9 és 10 között éri el a csúcsát, már ami a súlyosságát és az időtartalmát illeti, azonban jelentős azoknak a várandósoknak a száma is, akik a nap nagyobb részében, sőt akár egész nap hányingerről és hányásról panaszkodnak. Eszerint a „reggeli” jelző helyett helyesebb lenne a „terhességi” vagy „várandóssági” jelzőt használni ezekre a tünetekre.

„Gyakran emlegetik reggeli émelygésként, de igazából a hányinger és hányás délelőtt és délután is jelentkezhet, sőt nem is lehet egyértelmű és általánosan érvényes görbét felrajzolni, mely pontosan leírná, hogy melyik napszakban milyen gyakorisággal jelentkezik ez a tünet”

– írják a szerzők.


De ha már a számoknál tartunk: a mostani adatok szerint 100 várandós közül mindössze hatan voltak, akiket az émelygés és hányás teljesen megkímélt. A megkérdezettek körülbelül egyharmada számolt be émelygésről, míg a várandósok több mint felének nemcsak hányingere volt, ha nem hányt is.


Ide kattintva megtalálod azokat a jeleket, melyek arra figyelmeztetnek, hogy egy már több, mint a szokásos rosszullétek.


A szerzők így fogalmaznak a British Journal of General Practice (Brit Általános Orvosi Lap) című szaklapban:

„Egy mérsékeltebb reggeli csúcs megfigyelhető volt ugyan, ennél ritkábban, mégis következetesebben mutatkozott egy olyan mintázat is, mely szerint az émelygés egész nap fennállt, és az esti órákban ismét kissé emelkedett. Minden jel arra mutat, hogy a várandóssági émelygés és hányás a nap bármely szakában előfordulhat.”

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Várandóssággal kapcsolatos további tartalmakért ide kattints!

0 hozzászólás
bottom of page