top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A tej a szupermarketben terem, a csoki pedig a farmon

Egy most közzétett felmérés szerint a gyerekek jelentős részének fogalma sincs arról, honnan származnak azok az alapvető élelmiszerek, melyeket szinte minden nap leemelünk a szupermarketek polcairól. Ha a tejet a bolti hűtőből emeljük ki, hol máshol „teremne” a tej, mint az üzletben? – gondolja minden ötödik gyerek.

A kenyeret pedig farmon termelik csakúgy, mint a csokoládét.

 

Tegnap néztem egy műveletlenségi vetélkedőt a tévében, ahol két fiatal felnőtt nőnek együtt sem sikerült jól válaszolnia arra a kérdésre: Igaz-e, hogy a tarhonyát ősszel aratják? Ez adta a mai cikk témáját.


Nemrégiben egy könyvajánló apropóján írtam arról, milyen szerencsés az a városi gyerek, akiknek falusi nagyszülőket adott a jóisten, így sok minden más mellett azt is észrevétlen megfigyelik, megtanulják, hol terem a paradicsom, mit esznek a tyúkok, és hogyan lesz a malacból hurka, kolbász és más finomság. De nem mindenki ilyen szerencsés, talán nem csoda, hogy nem kevesen vannak azok a városi gyerekek, akik el sem tudják képzelni, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket nem a szupermarket raktárában takarítják be azért, hogy hamarosan a zöldségosztály polcaira kerüljenek. Az meg egyenesen a misztikum kategóriája, honnan jön a tej, és hogy nézett ki a tálcára rendezett csirkecomb, amikor a gazdája még vígan futkározott a baromfiudvarban.


De hogy számokkal is alátámasszuk a fentieket, lássunk egy friss felmérést.

Az Arla nevű tejipari cég felmérésében ezer, 6 és 11 éves kor közötti gyerekeket kérdeztek meg. A megkérdezett általános iskolások közül minden ötödik gyereknek elképzelése sem volt arról, honnal kerül a tej a dobozokba, nekik lövésük sem volt arról, mi köze egymáshoz a tehénnek és a tejnek, és nagyjából minden tizedik gyerek (11 százalék) szerint a tej a szupermarketben terem. A gyerekek 18 százaléka úgy gondolja, hogy a kenyeret farmon termelik, 11 százalék szerint pedig a csokoládé is valahol a mezőgazdaságban terem és farmokról kerül a boltokba. A 6 és 11 év közötti gyerekek több mint egyharmada (36 százalék) szerint a bolti gyümölcslé több tápanyagot tartalmaz, mint a tej, a kisebbek – 6-7 évesek – körében pedig még inkább elterjedt tévhit ez, csaknem a gyerekek fele (43 százalék) gondolja ezt.


Talán nem csoda ez az elképesztő tájékozatlanság, hiszen ugyancsak ebből a felmérésből derült ki, hogy minden 100 gyerek közül mindössze 9-en jártak már farmon.

A gyerekek ismereteiben tátongó lyukak betömésére internetes képeskönyvet is szerkesztettek.


Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos táplálkozás, de hogyan várhatjuk azt, hogy a gyerekek felnőve valóban tudatosan döntenek arról, mit esznek, ha már az alapok is hiányoznak: azaz hogy honnan kerül egyáltalán a bolti hűtőbe a tej?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



0 hozzászólás
bottom of page