Anyás-Apás · 2023.03.28 16:07 · 4 perc

A te gyereked jó bőrben van?

Kardinális kérdés, hogy a szülök a lehető leghamarabb megtanítsák a kamaszoknak, hogyan tisztíthatják meg zsíros, problémás bőrüket, hogy megelőzzék az elfertőződést, és ezáltal elkerüljük, hogy súlyosbítsák a problémákat. Dr. Gyovai Viola okleveles biológus azt tanácsolja, hogy a tinédzserek arctisztítására kizárólag alkoholmentes és S.L.S mentes hidratáló és antiszeptikus hatóanyagokat tartalmazó géleket és habokat használjunk, de érzékeny bőrön fontos kifejezetten olyan bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket alkalmazni, amik a faggyúmirigy működését optimalizálják.

Nagy a szülők felelőssége a kamaszok bőrápolásában.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Nem ritka, hogy a gyerekeknek 9-10 éves korukban zsírosabbá kezd válni a bőrük, ami kezelés hiányában akár komolyabb problémákat is okozhat a számukra, nem beszélve az esztétikai kellemetlenségekről. A lipidanyagcserével és a hormonhatásokkal is összefüggő jelenség hátterében genetikai adottság is állhat, ugyanakkor kellő odafigyeléssel a tünetek hatékonyan kezelhetők.

Dr. Gyovai Viola, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője elmondta, hogy amint a kisiskolások elérik a pubertáskort, napközben jobban megizzadhat a bőrük, emiatt nagyon fontos a megfelelő anyaggal történő alapos tisztítás legalább esténként. Mint fogalmazott, a szülők elsődleges feladata ilyenkor az, hogy megtanítsák gyermeküknek, milyen módon tudják biztonságosan tisztán tartani a bőrüket.

„Sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak, hogy a gyermek bőrápolása szakszerű legyen, pedig már ilyen fiatalon nekik is meg kell tanulniuk az alapszabályokat. Az arctisztító géleket, habokat a megnedvesített bőrfelületre vigyük fel, 1-2 percig hagyjuk hatni, végül bő vízzel mossuk le az egészet. Amennyiben a gyermek járvány idején maszkot hord, főleg a kislányok esetében, apró kiütések szoktak előfordulni a maszk alatt. Emiatt ajánljuk, hogy lehetőség szerint biopamutból legyen a maszkjuk, és óránként „szellőztessék” a maszk alatti bőrfelületet”

– sorolta a Magyar Tudományos Akadémia kanditátusa.

A bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket keressük

Dr. Gyovai Viola felhívta rá a figyelmet, hogy minden esetben kerülni kell az erősen zsírtalanító hatású, S.L.S. vagy alkoholtartalmú tisztítóanyagokat. A szappan pedig különösen előnytelen, mert eltömíti a pólusokat. Ehelyett lehetőség szerint használjunk olyan bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket, melyek hatóanyagtartalmuknak köszönhetően optimalizálják a faggyúmirigy működését.

Az okleveles biológus példaként említette a citromfű kivonatot és a teafaolajat tartalmazó arctisztító géleket, melyekben glükozidok tisztítják a bőrt. Ez olyan gyengédebb zsírtalanító anyag, amely nem szárítja ki a bőrfelszínt. A gyógynövényes vagy friss növényi illatokkal rendelkező arcápoló és hidratáló gélek, melyek hasznos ásványi pigmentet is tartalmaznak, megóvják a bőrt, és hatásukra a gyulladásos területen kisebb lesz az esélye a hiperpigmentációnak.

A BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője beszélt arról is, hogy kora tavasztól a verőfényes napokon érdemes ásványi pigmentes fényvédő anyagot tartalmazó nappali hidratálógélt használni, ami óvja a fényártalmaktól a gyulladt területeket is tartalmazó aknés bőrt. A szintetikus fényvédőket ugyanakkor érdemes kerülni.

Dr. Gyovai Viola mindent összegezve felhívta rá a figyelmet, a szülőknek hatalmas a felelőssége abban, hogy a tinédzserkorú gyermekük bőre ép, szép és egészséges maradjon. A legfontosabb, hogy az anyukák és apukák tájékozódjanak a piacon elérhető termékek megbízhatóságáról, de ha bizonytalanok, akkor érdemes szakértői segítséget kérni.

Fotó: Freepik

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük