top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A te gyereked is veszélyben lehet, ha jégkását iszik!

Szeretik a gyerekek, mert színesek, édesek, finomak – és nem utolsósorban kellemesen hűsítenek a forró nyári napokon. De akár máskor is jól esnek a játék hevében. Egy eset most azonban arra figyelmeztet, hogy vannak gyerekek, akik számára veszélyes lehet a jégkásák fogyasztása, és talán fogalmad sincs, hogy a te gyereked is köztük lehet.



Ez a történet legalább annyira zavarba ejtő, mint amennyire megdöbbentő. A múlt héten egy négyéves gyermek lett idén a második, aki kórházba került, miután jégkását fogyasztott.

 

Az élénk színű jeges italokat szinte mindenhol árulják, mozikban és vásárokon – és sok család kedvenc édességének számítanak. Egy kisfiú azonban nagyon rosszul lett, hallucinált és az arcát karmolta, miután egy iskolai partin elfogyasztott ez pohár eper ízű jégkását.

A feltételezések szerint tüneteit a glicerin, az italokban használt mesterséges édesítőszer mellékhatása okozta, amely segít megakadályozni, hogy az italok megfagyjanak.


Bár a kisfiú szerencsére teljesen felépült, sok szülő most érthető módon elgondolkodik azon, hogy vajon az ő gyermeke is veszélyben van-e.


A probléma nem újkeletű, annyira nem, hogy 2023 júliusában a Nagy-Britanniában fő beszállítónak számító Nichols cég a gyermekek biztonsága érdekében tett elővigyázatosságból eltávolította az édesítőszert a termékeiből. A tudósok egy érdekes elméletet vizsgálnak: egyes gyerekek olyan genetikai mutációt hordoznak, amely mérgezővé teszi számukra a glicerint.


A glicerin azonban továbbra is jelen van a jágkásák többségében, és sokféle édességben, valamint müzliszeletekben is használják. A szakértők most arra szólítják fel a brit egészségügyi hatóságokat, hogy figyelmeztessék a szülőket a nagy mennyiségű glicerint tartalmazó jégkásák veszélyeire, hogy megelőzzék a további kórházi felvételeket és akár az esetleges haláleseteket.


A glicerin (E422) mellett a jégkásák jellemzően tartalmaznak tartósítószerként használt citromsavat, mesterséges gyümölcsaromát, ételszínezéket, sót és vizet is. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a közelmúltban történt két esetért, amikor gyermekek lettek rosszul a jégkásától, valószínűleg a glicerin a felelős.


Mennyire kell aggódniuk a szülőknek?

A cukorhelyettesítőként való felhasználása mellett a glicerint orvosi célokra is használják – a szemészetben a zöldhályog kezelésére, ezen kívül akár gyermekeknél is, a székrekedés enyhítésére használják. A szakértők úgy vélik, hogy az élelmiszerekben és italokban található glicerin alapvetően ártalmatlan a felnőttek számára.


Vannak élelmiszerek – például a brit Jaffa Cakes vagy az Alpen gabonaszelet, ami pár helyen nálunk is kapható – mind tartalmaznak kis mennyiségű glicerint abbóla célból, hogy ezen finomságok külseje nedves és puha maradjon. Több élelmiszer tartalmaz kis mennyiségben glicerint, de ezeket nem feltétlenül tüntetik fel a gyártók a termékeiken. A glicerin koncentrációja azonban az üdítőitalokban, például a jégkásákban veszélyes lehet egyes kisebb gyermekek számára.


Korábban Skóciában veszítette eszméletét egy 3 éves kisfiú, 30 perccel azután, hogy megivott egy málnaízű üdítőt, amelyet édesanyja a sarki boltban vásárolt neki. Akkortájt ő volt a harmadik gyermek Skóciában, aki kórházba került, miután jégkását ivott, ahol az ital különösen népszerűnek tűnik. Az anyával azt közölték a glasgow-i gyermekkórház orvosai, hogy kisfia glicerinmérgezést szenvedett, a szakértők között azonban vitatott, miért alakul ki ez az állapot.


Az egyik érv szerint a glicerin miatt a gyerekek kiszáradnak, és csökken a vércukorszintjük. A glicerin ugyanis nagyon hatékonyan elnyeli a szervezetben lévő felesleges vizet, ezért használják például a szemorvosok a zöldhályog kezelésére, amelyet a szemben felgyülemlett folyadék okoz. Ez a víz aztán a glicerinnel együtt távozik a szervezetből. A glicerin azonban e folyamat során néha sok cukrot is magába szívhat a véráramból. Ez a hirtelen vízveszteség fejfájást okozhat az embereknek, a cukorveszteség pedig jelentős hatással lehet a szervezetre. A nagy mennyiségű glicerint fogyasztó gyerekeknél hipoglikémia léphet fel – ez egy olyan alacsony vércukorszintű állapot, amely remegéshez, szédüléshez, sőt akár görcsrohamokhoz is vezethet.


A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal szerint a legtöbb jégkása körülbelül 16 gramm, azaz körülbelül négy teáskanál glicerint tartalmaz. Nincs azonban olyan maximális glicerinmennyiség, amelyet a gyártóknak jogilag be kellene tartaniuk. A legtöbb márka azt sem tünteti fel, hogy mennyi glicerin van az egyes termékeikben.


Más szakértők szerint azonban ez az elmélet nem ad magyarázatot arra, hogy miért csak néhány gyerek lett súlyosan rosszul olyan termékek hatására, amelyeket naponta több ezer fiatal fogyaszt. Sok gyerek iszik jégkását, de ezek a szörnyű mellékhatások meglehetősen ritkának tűnnek – mondja Alan Boobis professzor, a londoni Imperial College toxikológiai szakértője és a kormány tanácsadója. Ehelyett Boobis professzor szerint lehetséges, hogy azok a gyerekek, akik súlyos reakciókat mutatnak jégkása fogyasztása után, olyan ritka genetikai rendellenességben szenvednek, amely miatt a szervezetük nem képes feldolgozni a glicerint. Egyesek például a fruktóz-1,6-biszfoszfatáz-hiány nevű betegséggel születnek, ami azt jelenti, hogy nem tudnak elegendő mennyiségben termelni egy bizonyos enzimet, amelyet a szervezet a glicerin lebontására és glükózzá (cukorrá) alakítására használ. Ez a ritka állapot az élet bármely szakaszában előfordulhat, és súlyosságától függően számos tünetet okozhat, beleértve az álmosságot, a hipoglikémiát és a görcsöket.


A szakértő ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ezek jelenleg csak elméletek, és további kutatások szükségesek annak kiderítésére, mi magyarázza a jégkása fogyasztásával kapcsolatos kórházi felvételek számának megszaporodását, különösen Skóciában. Arra is figyelmeztet ugyanakkor, hogy az érintett gyermekek többsége diagnosztizálatlan marad, ami azt jelenti, hogy a szülők nem tudhatják, hogy gyermekük veszélyeztetett-e vagy sem.

„A jégkásák betiltása szélsőséges intézkedés lenne, mert emberek tömegeitől vonnánk meg valamit, ami számukra biztonságos és élvezetes, hogy megvédjünk egy kis maroknyi veszélyeztetett gyermeket. A helyi egészségügyi hatóságok felelőssége kellene azonban, hogy legyen, hogy figyelmeztessék a szülőket az italok kockázataira. Ha [a mellékhatásokat] egy genetikai rendellenesség váltja ki, akkor nem valószínű, hogy tudod, hogy a gyermeked veszélyeztetett, amíg meg nem betegszik”

– mondja Boobis professzor.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page