top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A gyerekeink már elfelejtették, hogy szomjoltásra a víz is jó?

Bár a szülők többsége biztos abban, hogy a gyümölcslevek egészségesek, ennél fogva akár korlátlanul fogyaszthatók, ezért felelősségteljes szülők akkor is ilyenekkel itatja a gyerekét, ha a valódi 100 százalékos gyümölcslé nem olcsó mulatság. Egy most megjelent tanulmány szerint ez alapvető tévedés.



Az eredmények szerint ugyanis már napi egy pohár gyümölcslé elfogyasztása is súlygyarapodáshoz vezethet a gyerekeknél.


 

Napi egy pohár gyümölcslé súlygyarapodáshoz vezethet a gyermekeknél – állapította meg a Torontói Egyetem tanulmánya.


A tanulmány több mint 50 000 gyermek testtömegindexére (BMI) vonatkozó adatokat elemzett, és megállapította, hogy a gyümölcslevek fokozott fogyasztása összefügg a súlygyarapodással. A tanulmány szerint a gyermekek testtömegindexe enyhén emelkedett azokon a napokon, amikor gyümölcslevet ittak, még akkor is, ha az 100 százalékos gyümölcslé volt, további adalékanyagok nélkül. A tanulmány ausztrál adatokat dolgozott fel és népszerű gyümölcsleveket vizsgált, köztük szőlő-, alma- és narancsleveket.


A 8 év alatti gyerekekre volt a legnagyobb hatással a gyümölcslé.

„A vizsgálatokból rendelkezésre álló bizonyítékok alapján ... napi egy adag 100 százalékos gyümölcslé összefüggésbe hozható a gyermekek körében a BMI növekedésével. Eredményeink alátámasztják a gyümölcsléfogyasztás korlátozására vonatkozó útmutatást a túlzott kalóriabevitel és a súlygyarapodás megelőzése érdekében”

– áll a tanulmányban.


A kutatók hangsúlyozzák, hogy bár a gyümölcsök tartalmaznak alapvető vitaminokat és antioxidánsokat, gyümölcslé formájában kevés rostot biztosítanak a gyermekek szervezete számára. A gyümölcslé a természetes cukrok révén nagy mennyiségű „folyékony kalóriát” is tartalmaz. A szakértők azt javasolják a szülőknek, hogy korlátozzák gyermekeik gyümölcsléfogyasztását és helyette adjanak nekik inkább egy szelet gyümölcsöt.

 

Fotó: Wix


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page