top of page
  • Szerző képeVendégszerző

A talált gyermek, avagy amikor a sors szappanoperát ír

Dél-amerikai és török szappanoperákat sokan néznek, mint ahogyan régebben sokan olvasták a Romana, Júlia és hasonló címeken megjelenő csöpögős regényújságokat is – valószínűleg sokkal többen, mint ahányan bevallják. Ezeknek a negédes történeteknek gyakori témája a biológiai anyja által magára hagyott talált gyermek, aki évtizedek múlva váratlanul rátalál a vér szerinti családjára – van nem.

De van, amikor maga az élet írja ezeket a szentimentális szappanoperákhoz hasonló történeteket – ám valódi szereplőkkel, valódi sorsokkal és valódi érzelmekkel.

 

Egy tűzoltó egy floridai kisvárosban éppen az éjszakai műszakját töltötte, amikor hajnali 2-kor riasztás ébresztette. Azonnal felismerte a hangot. Az épület Safe Haven Baby Boxa riasztott, ami az Egyesült Államokban rendszeresített eszköz arra, hogy bárki biztonságosan és névtelenül otthagyhassa újszülött babáját anélkül, hogy mindenféle kérdezősködéstől kellene tartania (a nálunk a gyermekkórházak elé kihelyezett inkubátorokhoz hasonlóan).

„Hogy őszinte legyek, először téves riasztásnak hittem”

– meséli a tűzoltó, aki a családja magánéletének védelme érdekében névtelen akart maradni.


De amikor kinyitotta a dobozt, egy egészséges csecsemőt talált egy rózsaszín takaróba bugyolálva.


Ez a baba lett a lánya, Zoey.

„Csak egy cumisüveg volt mellé téve, és már remegett a hidegtől.”

A tűzoltó és felesége már több mint egy évtizede próbálkoztak egy kisbabával, ezért a férfi fejében azonnal elkezdtek forogni a kerekek.

„Nem hívtam fel rögtön a feleségemet, mert nem akartam felébreszteni, de tudtam, hogy ő is benne lesz a dologban”

– árulta el a nagy terv első lépéseit. Előbb el akart menni a kórházba és érdeklődni az örökbefogadás lehetőségeiről.


A kórházban a tűzoltó, aki mentősként is dolgozik, írt egy üzenetet és a babánál hagyta.

„Ebben elmagyaráztam, hogy a feleségemmel már 10 éve próbálkozunk egy kisbabával. Elmondtam nekik, hogy elvégeztük az összes tanfolyamot Florida államban, és regisztráltuk magunkat örökbefogadásra. Már csak a baba hiányzik.”

Amikor a tűzoltó végül beszélt a feleségével, az sírva fakadt.

„Mondtam neki, hogy még ne élje bele magát túlságosan. A legnagyobb félelmem az volt, hogy a cetli, amit írtam, nem marad Zoey-val, hanem eltűnik. Nagyon stresszes néhány nap volt.”

Ám a félelem alaptalannak bizonyult, mert a baba pár nap múlva már új családjában volt, és áprilisban a házaspár hivatalosan is örökbe fogadta. Később a kórháztól megtudták, hogy a baba köldökzsinórját egy cipőfűzővel kötötték el.

„Ahogy rátaláltam... ez volt Isten segítsége”

– mondja az apuka, hozzátéve, hogy még ma sem tudja meghatott örömkönnyek nélkül elmesélni a történetet. Azt mondta, azért osztja meg, mert reméli, hogy Zoey biológiai édesanyja így le tudja zárni magában a dolgot.

„Szeretnénk, ha tudná, hogy a gyermekéről gondoskodunk és annyira szeretjük, amit szavakkal el sem lehet mondani.”

Az Egyesült Államokban 148 Safe Haven babadoboz működik, és a szervezet honlapja szerint eddig már 31 csecsemőt adtak át nekik biztonságban. A dobozok belső hőmérséklete szabályozható, és belsejükben egy mózeskosárhoz hasonló fekhely van.

A Safe Haven Baby Boxes alapítója, Monica Kelsey egy januári sajtótájékoztatón beszélt, pont azon a napon, amikor Zoey a tűzoltólaktanya dobozába került

„Szeretnénk megszólítani a szülőket, akik jogszerűen adták át ezt a csecsemőt. Most csak hozzájuk szólok: köszönöm. Köszönöm, hogy gyermekük életét és biztonságát tartották szem előtt. Köszönöm, hogy olyan helyre vitték, amelyről tudták, hogy ott gondoskodni fog erről a babáról. És köszönöm, hogy azt tették, amit a leghelyesebbnek éreztek.”

A magyarországi babamentő inkubátorokról itt és itt olvashatsz.


Fotó Shutterstock


bottom of page