Anyás-Apás · 2019.03.18 16:57 · 10 perc

Babamentő inkubátorokat a valóságshow-kba!

Pár héten belül a második újszülöttet ölte meg saját szülőanyja. Az újszülöttgyilkosságoknak sokféle oka lehet, és ennek csak egyike a gyakran hivatkozott átmeneti kóros elmeállapot, ami a szülés után állítólag fellép ilyen esetekben. A babamentő inkubátorok megoldást jelenthetnek, de jelentős akadályozó tényező és a félelem és az információhiány.

Hát miért ne adhatnánk legalább valami értelmet a valóságshow-knak, némi társadalmi felelősségvállalásra buzdítva VVAkárkit és VVSenkit is?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Friss hír, hogy újabb újszülött baba halt meg szülőanyja keze által. Az utóbbi esetben az anya a sufniban hozta a világra a babát, majd a nyomozás jelenlegi adatai szerint megfojtotta. Alig pár hete egy másik nő több késszúrással ölte meg újszülöttjét, akinek holttestét azután találták meg, hogy a nő kórházba került, ahol egyértelművé vált, hogy nemrégiben szült.

A két esetnek sok közös vonása van, leginkább az, hogy mindkét baba nem kívánt és mindvégig eltitkolt terhesség végén jött a világra és halt is meg azonnal. Egy-egy ilyen újszülöttgyilkosság után a sajtó mindig megszólaltatja a szakértőket, akik okosan elmondják, hogy – szerintük – mi vezetett az újabb tragédiához. Sok újdonság nincs ezekben a szakértőkkel folytatott interjúkban, általában megemlítik, hogy az anyák szinte mindig egy nem akart terhességben látják az újszülött megölését a végleges megoldásnak, hiszen nem egy élőlényt, hanem egy hatalmas probléma forrását látják benne, amit – vagy akit – valahogy „meg kell oldani”. Bármi áron. Sokszor szóba kerül az anya szülés utáni átmeneti tudatbeszűkülése is mint a gyilkosság fontos tényezője. De azért álljunk meg egy szóra, egy terhesség kiviselése kilenc hónap, ez alatt azért csak-csak végig lehetne gondolni, milyen más lehetőségek vannak még az újszülött meggyilkolásán kívül! Mivel szilárd meggyőződésem, hogy – jöjjön is bárhonnan, éljen is bármilyen embert próbáló körülmények között – egyetlen nő sem születik saját gyereke gyilkosának, én inkább a félelmet és az ismerethiányt látom fő oknak az újszülöttgyilkosságok mögött.

Nem teljesen rendezett a babamentő inkubátorok jogi helyzete

Itt vannak például a kórházak elé kihelyezett babamentő inkubátorok. Van belőlük nálunk is, ha jól tudom, szám szerint tizennyolc. „Használatuk” pofon egyszerű, az emésztőgödör vagy a sufni helyett ide kell tenni a babát, aztán hamar jön a segítség érte. Lesz neki ellátás, biztonság, szerető család nemsokára.

Más kérdés, hogy nem egészen egyértelmű a jogi megítélése annak, ha valaki egy kórházi inkubátorban hagyja a babáját, bár az utóbbi időben már történtek kezdeményezések a jogi gubancok kibogozására. Szigorúan véve ugyanis a törvény betűjét, ez a cselekedet büntetetndő, a Büntető Törvénykönyv tán 193. paragrafusa szerint családi jogállás megváltoztatása bűncselekménynek vagy valami ilyesminek minősül. Biztos vagyok benne, hogy amelyik anyának eszébe is jut egy eltitkolt terhesség kilenc hónapja közben a babamentő inkubátor mint megoldási lehetőség, az nem paragrafusokat böngészik vagy jogi tényállásokat elemez. De az biztosan eszébe jut valahol az agya hátsó szegletében, hogy valami nem szabályos, nem „normális” dolgot készül tenni, ami miatt akár a törvény szigora is lecsaphat rá, ha rájönnek, hogy ő az anya – tehát fél. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy bár az ügyészségnek minden ilyen esetben hivatalból nyomozást kell elrendelnie, a cselekmény veszélyességének a társadalomra nézve alacsony foka mint büntethetőséget kizáró ok miatt eddig még egy esetben sem folytattak büntetőeljárást.

Azt sem goldolom, hogy egy nem akart, eltitkolt terhesség alatt bármelyik nő is ENSZ-határozatokat böngészne, mindenesetre nem tett jót a babamentő inkubátorok megítélésének az sem, hogy az ENSZ néhány éve keresztes hadjáratot indított az inkubátorok ellen. Nem tudom, hogy az inkubátorok betiltásáért folytatott harcuk jelenleg hogyan áll, de az biztos, hogy korábban sokat lehetett olvasni arról, hogy az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága már 2012-ben felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy egész Európában be kellene tiltani a babamentő inkubátorokat. Az indoklás szerint ugyanis ezek az inkubátorok megfosztják az újszülötteket azon joguktól, hogy megismerhessék a szüleiket. ??? Sőt Magyarországon is volt olyan szociológus, aki lelkesen helyeselt az ENSZ-nek azt hangsúlyozva, hogy semmi nem bizonyítja, hogy a babamentő inkubátorok bevezetésével csökkent volna az újszülöttgyilkosságok száma. Ha azt vesszük, hogy évente 3 és 7-8 között van az inkubátorban hagyott babák száma, akkor ez nem tűnik igaznak. Viszont az is biztos, hogy a hírekbe került esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, és minden szakértő egyetért abban, hogy a tényleges szám jóval nagyobb a nyilvánosságra került eseteknél.

Ha felocsúdtunk első értetlenségünkből, akkor persze picit árnyaltabban is képesek leszünk látni a kérdést, például azt az aspektusát, hogy az valóban nem jó, ha az újszülött megölésével szemben csak ez az egyetlen alternatíva áll, és például nincsenek mellette/helyette jól működő szociális, gyermekvédelmi és örökbefogadási hálózatok. És nincs ismeretterjesztés, oktatás, felvilágosítás.

És itt álljunk meg egy szóra.

Adjunk értelmet a valóságshow-knak!

Lehet elvilágosítást folytatni az iskolákban és a művházakban is persze. De itt vannak például a valóságshow-k, melyek voltak, vannak és lesznek – mert a nézőknek erre van igényük és punktum, hangzik a megszokott érvelés. (Ezzel sem feltétlenül értek persze egyet, mert az igényeket akár formálni is lehet, de ebbe most nem bonyolódnék bele, mert nem is egy, hanem több posztot érdemelne a téma.) Oké, fogadjuk el axiómaként, hogy a valóságshow-k az élet nélkülözhetetlen velejárói, melyek mindig is lesznek. Adjunk hát értelmet ezeknek a műsoroknak, mert azt ugye a legjobb indulattal sem állíthatja senki, hogy a valóságshow intézménye jelen formájában bármilyen hasznos elemet is hordozna és akár nanométernyit előre lendítené a világ kerekét.

De mi lenne, ha az unalmas villalétet kicsit felpezsdítő feladat nem az lenne, hogy ki tud két hasábfát tovább egyensúlyozni a fején, vagy melyik csapat tud hamarább virtuálisan eltekerni Záhonyba a szobabiciklin, hanem olyan feladatokat kellene megoldaniuk a villalakóknak, amivel valami hasznos üzenetet közvetíthetnének a célközönség felé? Mert amit az orvosnak, a védőnőnek vagy a pedagógusnak nem hisznek el, azt talán VVAkárkitől meghallgatnák, sőt még meg is fogadnák. A témák tárháza gyakorlatilag végtelen, a fogamzásgátlástól a nemi betegségek megelőzésén át a családon belüli erőszak vagy az alkoholizmus elleni harcig. És ilyen téma lehetne az újszülöttgyilkosságok megelőzése, az alternatívák megismertetése is.

Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy egyébként nem lenne példa nélküli, hogy egy valóságshow-nak némi pozitív társadalmi hozadéka is van – még ha a műsorkészítők eredeti szándékaitól eltérően. Jade Goody nevét nálunk talán kevesebben ismerik, és már az angolok is mind kevesebben emlékeznek rá. Az egyik brit valóságshowban híressé – vagy inkább hírhedtté – vált és méhnyakrákban elhunyt fiatal nő halála után talán többet tett az emberekért, mint életében, hiszen halálával több ezer nő figyelmét irányította a méhnyakrákszűrés fontosságára és valószínűleg ezzel több nő életét is megmentette.

Összeszedtem a legfontosabb 1.0-ás információkat, amiket babamentő inkubátor ügyben meg lehetne próbálni átadni a tévénézőknek, ezzel egy kis társadalmi felelősségvállalásra is buzdítva a villalakókat. Hagyok valami gondolkodni valót a kereskedelmi tévék kreatív csapatának is, majd ők kitalálják hozzá a körítést.

  • A nem kívánt terhesség elleni védekezésnek hatásos módjai vannak.
  • Ha mégis becsúszott a terhesség, nem az újszülött eltüntetése a megoldás.
  • Az országban már 18 kórház bejáratánál talál babamentő inkubátort az a nő, aki ezt a megoldást választja.
  • Hangsúlyozni kellene, hogy nem kell jogi retorzióra számítani annak az anyának, aki inkubátorban hagyja az újszülöttjét. Ezzel szemben esélyt ad neki egy jobb életre.
  • A nem kívánt terhességből született baba sorsának rendezésében örökbefogadást intéző szervezetek is segítenek, már a terhesség alatt támogatást nyújtva az anyának.

Szerintem egy próbát megérne. Mondjátok, hogy nem csak a bilibe lóg a kezem!

Fotó: Dreamstime

#szülés #eltitkolt_terhesség #babamentő #inkubátor

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük