top of page
  • Szerző képeVendégszerző

A modell, akinek pont 117 oka van, miért NEM akar gyereket

Nem akarom a klasszikus mondással kezdeni, hogy a nők két dologra képesek: hogy legyen gyerekük és hogy NE legyek gyerekük. Az utóbbiak is számosan vannak, és mostanában már nem is tabu bevallani, ha valaki tudatosan szakítani akar azzal a társadalmi elvárással, miszerint az iskolák befejezése után a következő napirendi pont az esküvő, majd a gyerek(ek). De olyanról még nem hallottam, hogy valaki hosszú listát állított volna össze arról, miért NEM akar gyereket.

Pedig egy ausztrál modell és színésznő, Ellie Gonsalves pont ezt tette. Az ok? Megmondta, hogy évek óta azt kérdezgeti tőle mindenki, mikor lesz már gyereke, illetve hogy miért nincs még gyereke.

 

A 33 éves nő Instagram sztoriban töltött fel egy képernyőfelvételt egy „nagyon őszinte személyes listáról, hogy miért maradok gyermektelen”. A listát már egy ideje gyűjtögette és bővítette a telefonja Jegyzetek alkalmazásába

„Miután évekig kérdezték, miért nem akarok gyereket, összeállítottam ezt, mivel mindig úgy tűnt, hogy egy rövid indok sosem elég jó vagy érthető”

– írta a felvétel mellé.



Olyanok szerepelnek a listán, hogy ha gyereked születik, akkor a párod a második helyre szorul az életedben, hogy utána már csak nemcsak magadért, hanem a gyermekedért kell aggódnod, de olyan racionális okok is, hogy rengeteg pénzbe fog kerülni, ha azz akarod, hogy a gyereked jó suliba járjon.

A teljes listát itt tudod megnézni.

„Akkor most részletesebben azoknak, akik ezt kérdezik. Ezek a saját SZEMÉLYES gondolataim, amelyek saját tapasztalataimon alapulnak, vagy olyan dolgokon, amelyeket nagyon őszinte emberek osztottak meg velem személyesen vagy online. Vannak emberek, akik arra születtek, hogy szülők legyenek, és ez csodálatos (nagyon boldog vagyok, ha az vagy!!!!), de ez az élet egyszerűen nem [nekem] való.”

Gonsalves, ahogy az várható volt, egyesek részéről visszatetszést váltott ki – ami arra késztette, hogy megossza a listát az Instagram profilján is, A kritikusainak adott hosszú válasz mellett .

„Ma sokan mondták nekem (jó szándékkal), hogy "biztos, hogy ki akarod tenni ezt a listát?", emellett már több száz személyes üzenetet is kaptam, amiben kritizáltak, hogy mennyire szörnyű és frusztrált ember vagyok. És bár a listámon szereplő dolgok közül néhány ironikus, a többi komoly és tényszerű. A kérdéssel kapcsolatos társadalmi nyomás szerintem megkérdőjelezhető igazságtalan azokkal szemben, akiknek más a véleményük, és ritkán hallani olyan hangokat, melyek a gyermektelenséget támogatnák.”

Gonsalves, aki 15 éve van együtt mostani férjével, Ross Scutts-szal, azt mondta, hogy a kérdés, hogy mikor lesz gyerekük, „talán a leggyakrabban elhangzó kérdés, amit kapok”.

„Nincs problémám azzal, ha valaki szóba hozza a témát, és beszélünk róla, más emberek megosztják tapasztalataikat. Azt, hogy másoknak más a véleménye, el kell fogadnunk. Azzal van problémám, amikor valaki nem megfelelő módon reagál az álláspontomra, illetve hangulatot kell azokkal az emberekkel szemben, akiknek a véleménye eltér az övékétől. És ezt többnyire úgy teszik, hogy semmit nem tudnak a helyzetemről, az életemről, vágyaimról és a célomról, hogy boldog és elégedett legyek az életben. Megértem elfogadom, hogy más másként gondolkodik a kérdésről, de nem kell elfogadnom, az ebből adódó társadalmi nyomást. Ráadásul olyanoktól, akik nyilvánvalóan más életet élnek.”

Az elmúlt években egyre több Z generációs és ezredfordulós nő beszélt arról, hogy a klímaváltozásra, a megélhetési válságra és arra hivatkozva, hogy inkább a karrierjükre akarnak koncentrálni, lemondanak a gyermekvállalásról – vagy elhalasztják azt.

Gonsalves hozzátette, hogy „nem emlékszem olyan alkalomra, amikor megkérdeztem volna valakitől, hogy akar-e gyereket és amikor elárulta, akkor pont az ellenkezőjéről akartam volna meggyőzni. Arra sem emlékszem, hogy valaha ne örültem volna, amikor megtudtam, hogy valamelyik barátom gyermeket akar vagy teherbe esett.

„Én MINDIG tiszteletben tartom és tiszteletben is fogom tartani az emberek véleményét és döntéseit, amit ők maguk hoznak meg valami olyasmivel kapcsolatban, ami nem gyűlöletes vagy bántó. Úgy gondolom, hogy szükségtelen, gyakran kegyetlen és legtöbbször bántó, ha azt sugallja a környezete bárki számára, hogy kevesebbnek kell, hoy érezze magát azért, mert valami mást választott, nem azt, hogy gyermek(ek)et szül.”

Andi


Ezek is érdekelhetnek:




bottom of page