top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

A megbĂ­zhatĂłsĂĄgot keresik a nƑk, az egĂ©szsĂ©gĂŒk kapcsĂĄn is!

Ma mĂĄr nem szĂĄmĂ­t ritkasĂĄgnak, sƑt inkĂĄbb egyre ĂĄltalĂĄnosabbĂĄ vĂĄlik, hogy szakember megkĂ©rdezĂ©se mellett a vilĂĄghĂĄlĂłrĂłl is igyekszĂŒnk tĂĄjĂ©kozĂłdni, bĂĄrmirƑl is legyen szĂł. Nincs ez mĂĄskĂ©nt egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kĂ©rdĂ©sekben sem.

Az Intima.hu nƑi egĂ©szsĂ©gportĂĄl az Inspira Research Healthcare kutatĂĄsi divĂ­ziĂłjĂĄval közös felmĂ©rĂ©sĂ©ben arra kereste a vĂĄlaszt, milyen informĂĄciĂłkat keresnek a nƑk a neten, ha az egĂ©szsĂ©gĂŒkrƑl vagy nƑi bajokrĂłl van szĂł. És ami mĂ©g talĂĄn ennĂ©l is fontosabb: megtalĂĄljĂĄk-e, amire szĂŒksĂ©gĂŒk van?

 

A vilĂĄghĂĄlĂł az ismeretszerzĂ©s kifogyhatatlan, ĂĄmde sokszor Janus-arcĂș eszköze, ahovĂĄ elƑszeretettel fordulunk, ha valamilyen kĂ©rdĂ©sĂŒnkre vĂĄlaszt szeretnĂ©k kapni. HovĂĄ utazzunk, hol talĂĄljuk meg a legmegbĂ­zhatĂłbb szakembert hibĂĄs kĂĄvĂ©fƑzƑnkhöz
 Ă©s mĂ©g ezernyi tĂ©ma, amiben informĂĄciĂłk utĂĄn kutatunk a tisztĂĄnlĂĄtĂĄshoz. Ez alĂłl nem kivĂ©tel az sem, amikor valamilyen tĂŒnet okĂĄt szeretnĂ©nk megtudni vagy a hozzĂĄnk legközelebb esƑ egĂ©szsĂ©gĂŒgyi intĂ©zmĂ©ny elĂ©rhetƑsĂ©gĂ©t keressĂŒk. Nagy kĂ©rdĂ©s azonban, mit talĂĄl pĂ©ldĂĄul az a nƑ, aki sajĂĄt egĂ©szsĂ©gĂ©vel, betegsĂ©geivel kapcsolatban tudatos informĂĄciĂłgyƱjtĂ©sre törekszik. Vajon azt kapja-e, amire szĂŒksĂ©ge van? MegtalĂĄlja-e egyĂĄltalĂĄn, amit keres? Ezeknek a kĂ©rdĂ©seknek a megvĂĄlaszolĂĄsĂĄt cĂ©lozta az Intima.hu nƑi egĂ©szsĂ©gportĂĄl Ă©s az Inspira Research Healthcare kutatĂĄsi divĂ­ziĂłjĂĄnak közös felmĂ©rĂ©se.


Ebben olyan, 16 Ă©vesnĂ©l idƑsebb nƑk igĂ©nyeit, szokĂĄsait tĂ©rkĂ©peztĂ©k fel, akik rendszeresen hasznĂĄljĂĄk az internetet egĂ©szsĂ©ggel, betegsĂ©ggel kapcsolatos informĂĄciĂłk gyƱjtĂ©sĂ©re, tĂĄjĂ©kozĂłdĂĄsra. A 326 nƑ rĂ©szvĂ©telĂ©vel lefolytatott közel reprezentatĂ­v felmĂ©rĂ©sbƑl az derĂŒlt ki, hogy többsĂ©gĂŒk alkalomszerƱen – azaz amikor a szĂŒksĂ©g Ășgy hozza – szokott egĂ©szsĂ©ggel kapcsolatos informĂĄciĂłkat keresni a neten, Ă©s ezen belĂŒl is leginkĂĄbb a nagyvĂĄrosban Ă©lƑ, iskolĂĄzottabb nƑk körĂ©ben nĂ©pszerƱ az informĂĄciĂłszerzĂ©s ezen formĂĄja. Úgy tƱnik, hogy a többsĂ©g nem az orvos vagy mĂĄs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi dolgozĂł megkĂ©rdezĂ©se helyett, hanem a szemĂ©lyesen kapott informĂĄciĂł kiegĂ©szĂ­tĂ©sekĂ©nt keresgĂ©l a neten. Erre utal, hogy a vĂĄlaszadĂłk többsĂ©ge Ășgy Ă©rzi, hogy kĂ©rdĂ©seire mindig vagy többsĂ©gĂ©ben kielĂ©gĂ­tƑ vĂĄlaszt kap orvosĂĄtĂłl, nƑgyĂłgyĂĄszĂĄtĂłl, Ă©s többnyire Ă©rti is, amit az orvos mond, ĂĄm tovĂĄbbi tĂĄjĂ©kozĂłdĂĄs cĂ©ljĂĄbĂłl megfelelƑ forrĂĄskĂ©nt tekintenek a nƑk a vilĂĄghĂĄlĂłra is.

A vĂĄlaszokbĂłl az rajzolĂłdik ki, hogy ritkasĂĄgnak szĂĄmĂ­t, hogy valaki – akĂĄr aktuĂĄlisan felmerĂŒlƑ kĂ©rdĂ©seitƑl fĂŒggetlenĂŒl is – rendszeresen ellĂĄtogat egy nƑi egĂ©szsĂ©ggel, betegsĂ©ggel kapcsolatos weboldalra, ehelyett a többsĂ©g cĂ©lzottan keres, azaz keresƑszavak beĂ­rĂĄsĂĄval cĂ©lirĂĄnyos vĂĄlaszhoz szeretne jutni. BĂĄr a többsĂ©g Ășgy Ă­tĂ©li meg, hogy önĂĄllĂłan is kĂ©pes Ă©rtelmezni az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi informĂĄciĂłkat, szĂĄrmazzanak azok akĂĄr a netrƑl, akĂĄr orvostĂłl vagy mĂĄs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi dolgozĂłtĂłl, az orvosi leletek azok, melyek tartalmĂĄnak megĂ©rtĂ©se legtöbbĂŒkön kifog.


Igen ĂĄm, de hol kezdjĂŒk a keresĂ©st?

Az elindulĂĄsnĂĄl a legtöbben ismerƑsök, csalĂĄdtagok javaslataira hagyatkoznak a megfelelƑ egĂ©szsĂ©gĂŒgyi weboldal kivĂĄlasztĂĄsakor. Sajnos leginkĂĄbb a kevĂ©sbĂ© iskolĂĄzottak körĂ©ben nagy azok arĂĄnya, akik Ășgy ĂĄltalĂĄnossĂĄgban is beĂ©rik barĂĄtok, rokonok tanĂĄcsaival egy egĂ©szsĂ©gi problĂ©ma felmerĂŒlĂ©sekor, Ă©s itt meg is ĂĄllnak a tĂĄjĂ©kozĂłdĂĄsban: sem neten nem keresnek tovĂĄbb, sem orvos vagy mĂĄs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakember vĂ©lemĂ©nyĂ©t nem kĂ©rik ki.


Az informåció megtalålåsa utån jön a neheze

A megfelelƑnek Ă©s megbĂ­zhatĂłnak lĂĄtszĂł weboldal, blog vagy fĂłrum tehĂĄt megvan, sokszor azonban ekkor derĂŒl ki, hogy ez a dolog könnyebbik rĂ©sze, hiszen most mĂĄr azt kellene eldönteni, kellƑen megbĂ­zhatĂł-e az ott fellelt informĂĄciĂł ahhoz, hogy arra egĂ©szsĂ©gĂŒkkel kapcsolatos fontos, sokszor Ă©letbe vĂĄgĂł döntĂ©sek Ă©pĂŒljenek. Erre vonatkozĂłan remĂ©nyt keltƑ adat, hogy egyre több nƑ keresi a szakmai hitelessĂ©g Ă©s megbĂ­zhatĂłsĂĄg ismĂ©rveit, mielƑtt belemerĂŒlne egy cikk olvasĂĄsĂĄba vagy megnĂ©zne egy ĂĄbrĂĄt vagy videĂłt. A cikk keltezĂ©sĂ©t mĂĄr viszonylag sokan ellenƑrzik, mĂ­g a szerzƑt valamivel kevesebben keresik elolvasĂĄs elƑtt. A magasabb iskolai vĂ©gzettsĂ©ggel rendelkezƑk körĂ©ben lĂ©nyegesen magasabb (43 szĂĄzalĂ©k) azok arĂĄnya, akik rendszeresen megnĂ©zik, ki az adott cikk szerzƑje, Ă©s leginkĂĄbb az orvos Ă©s mĂĄs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakember ĂĄltal Ă­rt tartalmak nyerik el a bizalmukat. Ugyanakkor nagyban csökken a bizalmuk, ha nincs feltĂŒntetve a szerzƑ: a vĂĄlaszadĂłk 73 szĂĄzalĂ©ka Ă­tĂ©li az ilyen tartalmakat inkĂĄbb megbĂ­zhatatlannak, kerĂŒlendƑnek. A hitelessĂ©g ismĂ©rvei között a forrĂĄshivatkozĂĄs ĂĄll az utolsĂł helyen, hiszen csupĂĄn a nƑk 26 szĂĄzalĂ©ka nĂ©zi meg minden esetben, hogy az adott tartalom milyen irĂĄnyelvek, kutatĂĄsok, tudomĂĄnyos közlemĂ©nyek vagy mĂĄs szakmai forrĂĄsok alapjĂĄn kĂ©szĂŒlt. Az, hogy mitƑl lesz hiteles egy cikk vagy egy weboldal, a Hiteles EgĂ©szsĂ©g-kommunikĂĄcióért EgyesĂŒlet weboldalĂĄn gyƱjtöttĂ©k össze.


Igényelnénk szakember segítségét, de sokszor hiåba

BĂĄr többsĂ©gĂ©ben vannak azok a nƑk, akik elegendƑnek Ă­tĂ©lik az orvos ĂĄltal kapott informĂĄciĂłkat, csaknem minden nƑ (94 szĂĄzalĂ©k) figyelembe veszi, vennĂ© az orvos ajĂĄnlĂĄsait, Ă©s utĂĄnanĂ©zne az orvos ĂĄltal szakmai szempontbĂłl megfelelƑnek tartott egĂ©szsĂ©gĂŒgyi weboldalnak, applikĂĄciĂłnak. Ezen a tĂ©ren azonban mĂ©g bƑven lenne javĂ­tani valĂł, hiszen a vĂĄlaszokbĂłl az is kiderĂŒlt, hogy ebbƑl a szempontbĂłl messze elmarad a kĂ­vĂĄnatostĂłl az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakemberek aktivitĂĄsa, mindösszesen 14%-uk ad ajĂĄnlĂĄst tovĂĄbbi informĂĄciĂłszerzĂ©sre pĂĄcienseinek.


KutatĂĄsunk legfontosabb ĂŒzenete, hogy merjĂŒnk kĂ©rdezni, elsƑsorban orvosunktĂłl, de ha az interneten is szeretnĂ©nk utĂĄna nĂ©zni tĂŒneteinknek, betegsĂ©gĂŒnknek, figyeljĂŒnk arra, hogy megbĂ­zhatĂł forrĂĄsbĂłl tĂĄjĂ©kozĂłdjunk! Hiszen a tĂĄjĂ©kozottsĂĄg akĂĄr Ă©letet is menthet!


Az Intima.hu nƑi egĂ©szsĂ©gportĂĄlrĂłl

Az Intima az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi informĂĄciĂłk tengerĂ©ben uralkodĂł kĂĄoszban igyekszik segĂ­tsĂ©get nyĂșjtani elsƑsorban a nƑk szĂĄmĂĄra, kizĂĄrĂłlag orvosok ĂĄltal közĂ©rthetƑ nyelven Ă­rt Ă©s/vagy lektorĂĄlt tartalmak segĂ­tsĂ©gĂ©vel. A cikkek vĂ©gĂ©n minden esetben megtalĂĄlhatĂł, mikor kerĂŒlt ki az adott cikk, mikor volt utoljĂĄra frissĂ­tve, ki Ă­rta Ă©s/vagy lektorĂĄlta az adott oldalt. Mindezt nĂ©vvel, szakterĂŒletĂŒk feltĂŒntetĂ©sĂ©vel, Ă©s legtöbb esetben fotĂłval, nemzetközi forrĂĄsokkal egyĂŒtt. Az Intima ĂĄltal nyĂșjtott informĂĄciĂłk összhangban ĂĄllnak a magyar protokollokkal Ă©s a nemzetközi ajĂĄnlĂĄsokkal, kizĂĄrĂłlag olyan termĂ©keket Ă©s szolgĂĄltatĂĄsokat jelenĂ­tenek meg, melyek bizonyĂ­tottan hatĂ©konyak egyes betegsĂ©gek kezelĂ©sĂ©ben vagy diagnosztizĂĄlĂĄsĂĄban. Így az oldal lĂĄtogatĂłi biztosak lehetnek abban, hogy amit ott talĂĄlnak, az szakmailag hiteles, megbĂ­zhatĂł.


Az Inspira Research Healthcare kutatĂĄsi divĂ­ziĂłjĂĄrĂłl

Az Inspira Research Healthcare divĂ­ziĂłja a hazai egĂ©szsĂ©gĂŒgyi piackutatĂĄsi szakma egyik meghatĂĄrozĂł szereplƑje, amelynek mƱködĂ©si tevĂ©kenysĂ©gĂ©ben kiemelt szerepet jĂĄtszik a tĂĄrsadalmi felelƑssĂ©gvĂĄllalĂĄs (CSR).

KĂŒldetĂ©sĂ©nek tekinti, hogy piackutatĂĄsi adatokkal tĂĄmogassa az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi civil szervezetek Ă©s piaci szereplƑk munkĂĄjĂĄt, segĂ­tse a magyar lakossĂĄg egĂ©szsĂ©gĂ©rtĂ©sĂ©t, edukĂĄciĂłjĂĄt, legyen szĂł bĂĄrmilyen fizikai vagy mentĂĄlis betegsĂ©ghez kapcsolĂłdĂł tĂ©makörrƑl.

Ezen missziĂł szellemĂ©ben kerĂŒlhetett sor 2019-ben egy, az EgĂ©szsĂ©gkommandĂłval bonyolĂ­tott egyĂŒttmƱködĂ©sre, amely a magyar lakossĂĄg egĂ©szsĂ©gĂ©rtĂ©sĂ©t vizsgĂĄlta. MĂ©g ugyanebben az Ă©vben a MĂĄlyvavirĂĄg AlapĂ­tvĂĄnnyal közösen a mĂ©hnyakrĂĄkban-petefĂ©szekrĂĄkban Ă©rintettek körĂ©ben valĂłsult meg egy rĂ©szletes (hiĂĄnypĂłtlĂł) betegĂșt-elemzĂ©s. A kutatĂłĂŒgynöksĂ©g 2021-ben az Intima.hu weboldallal kezdte meg közös munkĂĄjĂĄt, amely sorĂĄn az online, nƑi egĂ©szsĂ©gĂŒgyi informĂĄciĂłk hitelessĂ©ge, valamint az ezzel kapcsolatos igĂ©nyek feltĂĄrĂĄsa kerĂŒlt napirendre. Az Inspira szĂĄmĂĄra kiemelten fontos, hogy a felmĂ©rĂ©ssel hiteles helyzetkĂ©pet mutasson a pandĂ©mia okozta informĂĄciĂłs problĂ©mĂĄkrĂłl, igĂ©nyekrƑl – segĂ­tve ezzel az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi piaci szereplƑk Ă©s döntĂ©shozĂłk munkĂĄjĂĄt.


ForrĂĄs:

NƑgyĂłgyĂĄszati Ă©s SzĂŒlĂ©szeti TovĂĄbbkĂ©pzƑ Szemle XXIII. Ă©vf. 4. szĂĄm 116-119.: A nƑi lakossĂĄg egĂ©szsĂ©gĂŒgyi informĂĄciĂłk irĂĄnti igĂ©nyeinek Ă©s online keresĂ©si szokĂĄsainak feltĂ©rkĂ©pezĂ©se

FotĂł: Adobe Stock


Ezek is Ă©rdekelhetnek:


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page