top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A kutatók továbbra is dolgoznak a férfi fogamzásgátló kifejlesztésén

A fogamzásgátlás feleőssége továbbra is a nőkre hárul. És ezzel a kockázatok és a költségek is. Nem lehet igazán tudni, hogy a kutatók miért nem boldogulnak a férfiaknak szánt fogamzásgátló kifejlesztésével. Időről-időre felröppennek hírek, hogy különböző kutatócsoportok már a célegyenesben vannak, aztán semmi.Az ember már jó régen a Holdra lépett, meghódította a világűrt, robotokat és mesterséges intelligenciát fejlesztett, korábban gyógyíthatatlannak vélt betegségeket képes gyógyítani... no de férfiaknak szánt fogamzásgátló rendre kifog rajta.

 

Legutóbb egy walesi kutatócsoport számolt be ígéretes eredményekről... hát, majd meglátjuk. A vezetőjük azt mondja, hogy célja, hogy levegye a nem kívánt terhesség elleni védekezés teljes terhét a nők válláról.


Chris Barratt professzor egy olyan nem hormonális gyógyszer kutatását vezeti, amely megakadályozza, hogy a spermiumok elérjék a petesejtet. A Dundee Egyetemen dolgozó csoportja jelentős támogatást, eddig 4,4 millió dollárt kapott a kutatásokra a Bill és Melina Gates Alapítványtól.

"Ez egy nagyon elhanyagolt kutatási téma volt 40-50 évig, de a világ változik"

- mondta Barratt professzor.


A kutatócsoport elképzelései szerint a férfiak olyan gélt vagy tablettát kaphatnának, amely hatással van a spermiumsejtekre és hatékonyan kikapcsolja azok működését. Ahelyett, hogy a spermiumok termelését céloznák meg, kutatásaik arra összpontosítanak, hogy lelassítsák a hímivarsejtek mozgását - hasonlóan ahhoz a helyzethez, mely néhány nemzőképtelen férfi esetében fennáll.


Készen állunk arra, hogy a férfiak is szedjenek fogamzásgátló tablettát?

A jelenlegi - nők által szedett - fogamzásgátló tabletták azt akadályozzák meg, hogy a nők petefészkei petesejtet bocsássanak ki, és olyan hormonokat tartalmaznak, amelyek gyakran hónapokig tartó mellékhatásokat okoznak.

"Körülbelül három hónapba telik, amíg a női fogamzásgátló tabletták fogamzásgátló hatása kiteljesedik, nem is nyújtanak 100 százalékos védelmet, és vannak mellékhatásai. A gyógyszerszedés abbahagyása után három hónapba telik, mire a rendszer újra bekapcsol"

- magyarázza a professzor.


Egy nem hormonális tablettának mindössze néhány óra szükséges ahhoz, hogy hatástalanítsa a spermiumokat, és hatása gyorsan visszafordítható.

Barratt professzor szerint más csoportok is dolgoznak a férfiak fogamzásgátlásának különböző típusain, de a Dundee Egyetem megközelítése egyedülálló, és olyan nem hormonális fogamzásgátlót eredményezhet, amely férfiaknál és nőknél egyaránt működik.


A férfiak bevennék?

A mellékhatások lehető legalacsonyabb szinten tartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a férfiak széles körben alkalmazzák a tablettát. A vegyületet, amelyen a csoport dolgozik, nőknek is lehetne adni, hogy blokkolja a már a női szervezetbe jutott hímivarsejteket. Ez a nők számára a fogamzásgátlás nem hormonális alternatív formáját kínálná, ami azt jelenti, hogy a mellékhatások sokkal kisebbek lennének.


A nagy gyógyszergyártó cégek hagyományosan nagyon csekély érdeklődést mutattak a terület iránt. A módszer még bőven a kísérleti fázisban van, de Barratt professzor reméli, hogy a következő néhány évben megkezdődhetnek a biztonságossági klinikai vizsgálatok, majd négy-öt éven belül a hatékonysági vizsgálatok.


Fotó: Unsplash


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


Kommentare


bottom of page