top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A karcsúság megszállottjai – avagy fogyaszt-e az almaecet?

Meghalt egy 20 éves egyetemista lány. Bár a törvényszéki vizsgálat nem találta egyértelmű okát a fiatal nő halálának, az édesanyja arra figyelmezteti a többi szülőt, hogy az elvakult fogyókúra, a mindenáron való fogyni akarás akár a fiatalok életébe is kerülhet.


„Vigyázzatok a gyerekeitekre!” – mondja.


 

Lindsey Bone 20 éves volt, és a Sussex Egyetemen kriminológiát tanult Brightonban. Lakótársa talált rá még tavasszal, már nem tudtak segíteni rajta. A törvényszéki boncolás során semmilyen okot nem tártak fel, ami megmagyarázhatta volna a látszólag makkegészséges lány halálát, ezért az orvosok „misztikusnak” minősítették az esetet.

A lánya halála miatt porig sújtott anya, Mandy Bone azonban biztos benne, hogy lánya halálát a túlzásba vitt folyókúra, az állandó diétázás okozta. „Csodálatos, erős személyiség volt. Mindent teljes erőbedobással, megszállottan csinált. Eltökélt volt a tanulásban, ki akarta vívni édesapja elismerését” – mesélte a lányról az édesanyja.


Megszállottan tanult és megszállottan diétázott

De sajnos amilyen megszállott volt a tanulásban és az élet más területén is, annyira teljes erőbedobással, maximumra törekedve diétázott is. Az édesanyja elmondta, hogy nem érte be a szokásos fogyasztó módszerekkel, hanem a szigorú diéta mellett gyakran éheztette is magát és rendszeresen szedett almaecet-tablettákat is. A lány vőlegénye, Jamie ezt azzal egészítette ki, hogy Lindsay nagyon ideges volt a közelgő nyaralás, a bikiniszezon miatt, ezért elszántan igyekezett csökkenteni a testsúlyát. A halálának körülményeit tisztázni akaró nyomozás során egy étkezési naplót is találtak a lány szobájában, melyben olyan bejegyzések szerepeltek, hogy „naponta legfeljebb 1200 kalóriát fogyassz”, „szénhidrátot legfeljebb naponta egyszer, de inkább semennyit”, „maradj benn a könyvtárban és egyáltalán ne egyél”, „nassoláshoz csak gyümölcsöt fogyassz” vagy „vedd be az a kiba...tt almaecet-tablettát”. Ezen kívül olyan bejegyzések is voltak a naplóban, melyek arra utaltak, hogy a lány nagyon negatívan ítéli meg saját külső kinézetét. Ezen kívül a szobájában fogyasztótablettákat is találtak a nyomozók.

Az almaecet-tablettákat széles körben népszerűsítik mint „természetes étvágycsökkentőt” és „fogyókúrás étrendkiegészítőt. Az anya elmondása szerint a lánya már korábban is naponta háromszor, minden főétkezés alkalmával elfogyasztott egy kávéskanálnyi almaecetet, ezzel azonban később már nem érte be, ezért azt almaecet-tablettákkal is kiegészítette. Az anya nem tudja pontosan, mióta tartott ez, de úgy véli, hogy körülbelül már két éve így mentek a dolgok. Azt is elmondta, hogy a lánya 5:2 diétát tartott, ami azt jelentette, hogy hetente két napon erősen korlátozta a táplálékbevitelét. A lány által a halála napján az édesanyjának küldött üzenetekből az derült ki, hogy aznap szinte semmit nem evett.


Valóban fogyaszt az almaecet?

Az almaecet a fogyókúrák népszerű alkotóeleme, melynek hatásosságát olyan hírességek kürtölték világgá, mint Scarlett Johansson, Victoria Beckham vagy Beyoncé. Mindannyian azt hirdették, hogy fogyásukat és jó alakjukat jórészt az almaecetnek köszönhetik – az almaecet egyéb áldásos hatásai mellett. A dietetikusok azonban ennél jóval szkeptikusabbak, és azt mondják, hogy nincsenek tudományosan megalapozott bizonyítékok arra nézve, hogy az almaecet rendszeres ivása segítené a fogyást, vagy akár alkalmas lenne a mozgásszegény életmód vagy az elégtelen táplálkozás káros hatásainak az ellensúlyozására.

„Egyesek szerint az almaecet csökkenti a vércukorszintet, javítja az anyagcserét, sőt még zsírt is éget. Nem csoda hát, ha sokan „csodaitalként” tekintenek a vízzel hígított almaecetre” – mondja az egyik Harley Street táplálkozási szakértő, Rhiannon Lambert. A szakértő szerint nem megbízható az a néhány kutatás, melyet az almaecet testsúlycsökkentő hatásának bizonyítékaként előszeretettel idézgetnek, ugyanis ezekben a vizsgálatok jobbára vagy állatkísérletek voltak, vagy emberek vettek ugyan bennük részt, azonban a mintanagyság nem volt elegendő megbízható következtetések levonására. „Az almaecet vagy bármilyen más típusú ecet nagyszerű kiegészítője lehet a salátáknak, azonban ne várjunk tőle mesés fogyást vagy azt, hogy hatására varázslatosan átalakul majd a testünk” – figyelmeztet a táplálkozási szakértő.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page