• Anyás-Apás

A gyerekek nem mini felnőttek – és ez a gyógyításnál is számít

A gyerekek nem a felnőttek kicsinyített másai – nemcsak testméretük különböző, de szervezetük is kicsit másképp működik. Nem véletlenül különül el a gyógyászatban a felnőttek és a gyermekek ellátása. Ezekkel a különbségekkel jó, ha a szülők is tisztában vannak, így bizonyos balesetek és megbetegedések könnyebben megelőzhetők.

Ha pedig már megtörtént a baj, akkor lényeges, hogy a szakemberek speciálisan a kicsik gyógyítására alkalmas eszközökkel kezelhessék a gyerekeket.

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!


Magyarországon már 180 évvel ezelőtt felismerték, hogy a gyermekek kezelését el kell különíteni a felnőttekétől – így jött létre az első gyermekkórház 1839-ben. Kezdetben a kicsiket is felnőtt műszerekkel vizsgálták és gyógyították, de egyre inkább előtérbe került az a nézet, miszerint az orvosi eszközöket a gyermekek életkorához, testfelépítéséhez kell igazítani. A XX. században a gyermekgyógyászati eszközök széles körben elterjedtek, a század közepére pedig már szinte minden nagyobb kórház rendelkezett gyermekosztállyal.

„Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már egyre több korszerű gyermekgyógyászati eszköz áll rendelkezésre, amelyek használatával nemcsak a vizsgálat hatékonyabb, de a felépülési idő is lerövidül”

– mondja el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője.


Hasznos azonban, ha nemcsak a szakemberek és a gyermekegészségügy elkötelezett támogatói, hanem maguk a szülők is tudják, melyek azok a meghatározó eltérések a gyerekek és felnőttek testfelépítésében, amelyek jelentősen befolyásolják, mi történik a kicsikkel akár egy baleset során, vagy épp miért kapnak el könnyebben bizonyos betegségeket. A K&H Gyógyvarázs, a kicsik testi és lelki egészségének támogatója ezért összegyűjtötte a legfontosabb tényeket a gyerek és felnőtt test különbségeiről:

  • Kisebb testük révén a gyerekek egy balesetben súlyosabban meg tudnak sérülni, hiszen kisebb helyen koncentrálódik az erőhatás. Ezt azért fontos észben tartani, mert bár csontjaik rugalmasak, és nehezebben törnek, hasfaluk azonban kevésbé védett, így a belső szerveik könnyebben sérülhetnek. Emellett a felnőttekhez képest jellemzően kevesebb zsírral rendelkeznek, így nincsenek annyira „kipárnázva”.

  • A gyerekeknek a testméretükhöz képest nagyobb a fejük, mint a felnőtteknek, ráadásul nyakizmaik gyengébbek. Ez azt jelenti, hogy könnyebben sérül a nyakuk és a fejük is.

  • Arányaiban véve a kisebbeknek kevesebb vérük van, mint a felnőtteknek, így a vérzés gyors csillapítása nagyon fontos sérülések esetén.

  • Bőrük károsodásakor sok folyadékot veszíthetnek, ezért például egy égési sérülés komolyabb problémát okoz egy gyereknek, mint egy felnőttnek.

  • A kisgyermekeknek kevés zsír található a bőrük alatt, így nem tudnak úgy izzadni és reszketni, mint a felnőttek. Ezért a testük könnyen kihűl vagy épp felmelegszik, ezáltal megnő az esélye a kiszáradásnak, a túlhevülésnek vagy épp a megfázásnak.

  • A légutak is kisebbek a gyerekek esetében, így arányaiban több levegőt lélegeznek be – ezzel pedig több kórokozót is, amely fertőzéseket okozhat szervezetükben. Emellett manduláik gyorsan nőnek, amelyek megduzzadva beszűkíthetik a levegő áramlását.

Forrás: K&H Gyógyvarázs

Fotó: Dreamstime


Ezek is érdekelhetnek:

Ötujjas szabály − ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

Ne rázd, rángasd, pörgesd és dobáld a babát!

Tíz másodperc alatt évekre tönkrement a kislányom élete

Nemcsak a forró autó veszélyes, hanem a forró gyerekszoba is


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás