top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A fogtündérekre nem vonatkozik a kijárási korlátozás

Annyiszor beszéltünk már az Anyás-Apáson komolyan a koronavírusról (az összes cikket ide vagy felső menüsorban a Koronavírus fülre kattintva találod), hogy most vegyük egy kicsit lazábban a témát. Egy apa úgy gondolta, hogy a járványhelyzetre hivatkozva pár fillért megtud spórolni magának. A kommentelők azonban emlékeztették, hogy a fogtündérek – a húsvéti nyuszihoz hasonlóan – az alapvető szolgáltatásokat nyújtók körébe tartoznak, így nem vonatkozik rájuk a kijárási korlátozás.

Ezt egyébként már az új-zélandi miniszterelnöknő hivatalosan is deklarálta.

 

Családja válogatja, hogy építenek-e mesét, mítoszt a fogváltás, a tejfogak kihullása köré. Van, ahol ezen minden különösebb megjegyzés nagy felhajtás nélkül továbblépnek, míg sok gyerekhez ilyenkor a fogtündér látogat el, apró ajándékot, üzenetet, esetleg kis zsebpénzt hagyva a kihullott tejfogak helyett.


Egy brit apának most sikerült megvalósítani az egyszeri lány meséjét, aki jött is meg nem is, hozott is meg nem is: gyereke ugyanis a párna alatt hagyott fogacska helyett csak egy cetlit talált másnap az ajtóra ragasztva, miszerint a fogtündér a kijárási korlátozás miatt nem tudott jönni, úgyhogy a gyerek most így járt.

Félelem, szégyenérzet, boldogság vagy büszkeség? Mit érez a gyerek, amikor az első tejfoga kiesik? Talán meglepő, de ezzel a témával tudományos kutatás is foglalkozott már. A zürichi egyetem pszichológusai a fogorvosokkal együttműködve mérték fel a gyerekek érzéseit az első tejfog kihullásakor. Összesen körülbelül 1300 szülő−gyerek párt kérdeztek meg, és a szülői beszámolók szerint a gyerekek 80 százaléka pozitívan élte meg ezt az eseményt, míg mindössze 20 százalék számára volt félelmetes vagy más szempontból kellemetlen élmény. A kutatók mindenesetre örömmel nyugtázták, hogy minden öt gyerek közül négyen jó emlékekkel gondolnak vissza az első tejfog kihullására.

Egy brit standupos, Joe Heenen posztolt a twitterre egy fotót, melyen egy post it cetlin ez állt:

„Sajnos a szociális távolságra vonatkozó szabályok miatt nem jöhettem be a házba. Talán majd legközelebb. Üdv, a Fogtündér”

Az apa nagyon viccesnek találta saját ötletét és ezt írta:

„A fiamnak tegnap este kiesett az egyik tejfoga. Én pedig megspóroltam magamnak 2 fontot.”

Sokan ugyancsak viccesnek találták a történetet, hiszen eddig már több mint 21 ezer lájkot kapott, mások szerint viszont ez elég szemét húzás volt a gyerekkel szemben. Voltak, akik kereken kijelentették, hogy ez a gyerek becsapása. (Hogy maga a fogtündér vagy a húsvéti nyuszi létezése már önmagában nem a gyerekek átverés-e, arról itt olvashattál.)


Mások viccesebb köntösbe csomagolták a kritikájukat, valaki például ezt írta: „Nem vagyok benne biztos, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések a fogtündérekre is vonatkoznak-e. És abban sem, hogy hogy tudományosan bizonyított lenne, hogy a fogtündérek is megkaphatják és továbbadhatják a koronavírust.”


Egy másik kommentelő emlékeztetett arra, hogy a fogtündérek és a húsvéti nyuszi az úgynevezett „essential worker” kategóriájába esnek. Ezzel a megjelöléssel illetik azoknak a hivatásoknak a képviselőit, akik a járvány idején is alapvető szolgáltatást nyújtanak, azaz a kijárási korlátozások rájuk nem vonatkoznak. Ide tartoznak az egészségügyi dolgozók, az élelmiszerellátást biztosítók, a rendőrök, tűzoltók, stb.

Ezzel a kommentelő valószínűleg az új-zélandi miniszterelnöknő, Jacinda Ardern húsvéti beszédére utalt vissza, amikor a politikusnak még arra is volt figyelme és empátiája, hogy biztosítsa a gyerekeket, hogy a húsvéti nyuszi a legszigorúbb korlátozások között is szabadon járhat-kelhet az országban, ezért nem kell tartaniuk attól, hogy a kijárási korlátozások megakadályozzák őket az ajándékok eljuttatásában. Még akkor sem, ha talán késnek picit, hiszen a karantén alatt saját családjukat és nyuszigyerekeiket is el kell látniuk.

Hát nem kedves ötlet?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page