top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A Facebook szigorú cenzúrával készül a védőoltás érkezésére

Ha hinni lehet a híreknek, akkor már látszik a fény az alagút végén: egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy tömeges oltásokra is elegendő vakcina jusson hamarosan a világ országaiba. A legnagyobb közösségi oldal is készül a vakcina érkezésére: azt ígérik, hogy a mostaninál is szigorúbban fognak törölni és tiltani minden oltásellenes tartalmat.

Szükség is van a szigorúságra, mert a vírustagadás után a koronavírus ellen hatásos védőoltással szemben is terjednek az éjsötét ostobaságok – sajnos nálunk is. És sajnos a doktorgődények sajátossága, hogy ha valahonnan kitiltják őket, akkor főnixmadárként újra és újra feltámadnak, sőt még osztódással szaporodnak is.

 

A Facebook a napokban jelentette be, hogy minden káros oltásellenes propagandát kíméletlenül irtani fog a platformjáról. A lépés időszerűségét azzal indokolták, hogy miközben a világ a koronavírus elleni első oltóanyagok érkezésére készül, rendkívül ártalmasak azok a tartalmak, melyek bizonytalanságot és bizalmatlanságot keltenek a vakcinával kapcsolatban. Nemcsak az ezzel kapcsolatos posztokat és egyéb tartalmakat fogják tiltani, hanem az éberségük kiterjed majd az oltás- – és különösen a covid- – ellenes üzeneteket (is) tartalmazó hirdetésekre is.


A témában jártas vagy félművelt laikusok ugyanis számtalan meggyőzőnek tűnő konteóelmélettel árasztják el az összes közösségi platformot, és ez a jelenség szinte egyidős magával a járvánnyal.


A Facebook ezért nem is most kezdte letakarítani a felületeiről a járvánnyal kapcsolatos álhíreket és egyéb szemfényvesztéseket. Bár az oltásellenes tartalmak mennyiségén nem nagyon látszik, hogy bármilyen lépés is történne e téren, de már korábban deklarálták, hogy semmilyen tartalmat nem tűrnek meg az oldalon, melyek igyekeznek eltántorítani az embereket a védőoltások beadatásától. Most semmi más nem történt, mint hogy ezeket a szabályokat hangsúlyosabban kívánják alkalmazni a COVID-19 elleni vakcinák iránt bizalmatlanságot keltő, az embereket elbizonytalanító tartalmakra is. A Facebook szóvivőjének megfogalmazása szerint:

„A tiltás minden olyan, a vírussal kapcsolatos félrevezető tartalom azonnal eltávolítását jelenti, mely közvetlen egészségi veszélyt jelenthet. A cenzúra kiterjed a vakcina biztonságosságával, hatásosságával, összetevőivel és potenciális mellékhatásaival kapcsolatos összes fals információra. Például letakarítunk az oldalról minden olyan tartalmat, ami azt állítja, hogy a COVID-19 elleni vakcinákkal mikrocsipeket juttatnak az emberekbe, de minden egyéb megosztást is, ami olyan összetevőt tüntet fel a vakcina részeként, amit az valójában nem tartalmaz. Nem maradhat fenn a Facebookon semmi olyan információ, mely mai tudásunk szerint nem igaz, például olyan állítások, miszerint bizonyos embercsoportokat úgy használtak fel a kísérleti vakcinák biztonságosságának tesztelésére, hogy az érintetteknek nem volt tudomásuk róla és abba nem egyeztek bele.”

A szigorú lépéseknek éppen ideje is volt, mert rögtön új erőre kaptak a konteóelméletek gyártói, amint megjelentek a hírek arról, hogy az első vakcina megkapta az engedélyt, és a britek napokon belül neki is látnak a tömeges oltásnak. Ráadásul a First Draft által nemrégiben végzett felmérés szerint a vakcinával kapcsolatos félretájékoztatás és fake news forrása és az ehhez kapcsolódó kommunikáció helyszíne 100 esetből 84 esetben éppen a Facebook és az Instagram.


Ahogyan már említettem, a Facebook ezzel kapcsolatos stratégiája nem újkeletű, melyet mi sem jelez jobban, mint hogy március és október között nem kevesebb, mint 12 millió hamis vagy félrevezető információt tartalmazó posztot töröltek, míg ez idő alatt 167 millió tartalmat láttak el olyan címkével, mely arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy nem feltétlenül megbízható az, amit rákattintás után olvashatnak. Bevezettek egy olyan újítást is, hogy üzenetben figyelmeztetnek minden olyan Facebook-felhasználót, aki a károsnak minősített, ezért törölt tartalommal korábban interakcióba került (lájkolta vagy más emojival látta el, kommentelte stb.). De nem volt ritka a teljes profil törlése is, ha valaki ismételte megszegte a járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás vagy rémhírterjesztés tilalmát.


Nálunk is terjednek a konteók és a fake news összes válfaja

A már eddig is érvényes, de mostanában indokoltan kiterjesztett és szigorított cenzúrának esett áldozatául – nem kár érte – az egyik legnagyobb hazai vírustagadó potentát is, aki nemcsak orvosi végzettséget sugalló, de valójában gyógyszerészdiplomát takaró dr. előtagját és kigyúrt bicepszeit villantja meg a nagyérdemű előtt, hanem alaptalan és tudománytalan állításait is – korábban úgy általában a járvánnyal, mostanában inkább a vakcinával kapcsolatban. Más kérdés persze, hogy ha egy profilját letiltják, akkor tíz új profil alakjában éled újjá.


A Magyar Orvosi Kamara korábban már adott ki közleményt ezzel kapcsolatban, melyben különösen veszélyesnek minősítette azokat, akik orvosi vagy más egészségügyi végzettségükkel visszaélve terjesztenek valótlan információkat a járvánnyal kapcsolatban. Ebben hangsúlyozták, hogy ez azért kiemelten ártalmas és nem mellesleg etikátlan is, mert az emberek jobban bíznak azokban az információkban, melyek egészségügyi dolgozótól érkeznek. E téren számomra különösen tragikomikus, amikor egy szintén nem orvosi diplomával rendelkező akárki növénybiológusként aposztrofálva próbálja hitelteleníteni a szegedi orvosbiológiai tanszék professzorát, aki – vele ellentétben – valóban ért is a virológiához. Neveken nem írok, mindenki tudja, kikről beszélek, aki meg nem, az kiguglizhatja.


De a Facebook remélhetőleg továbbra is résen lesz... bár különösebb illúzióim nincsenek, tényleg csak az emberek józan eszében és belátásában bízhatunk, és abban, hogy nem hisznek el mindent igaznak, ami annak hangzik.


Amit én ígérhetek ez ügyben: az Anyás-Apás eztán is itt lesz, és amint pontosabb adatok, információk lesznek a védőoltásokkal kapcsolatban, az Anyás-Apás cikkei akkor is segítenek az eligazodásban, amikor már tényleg „élesben” kell dönteni a vakcina beadatásáról.

Addig is: ne higgyetek el minden butaságot, nézzétek meg, honnan tájékozódtok!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás COVID-járvánnyal foglalkozó korábbi cikkeiért ide kattints!


bottom of page