top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

30 évesen születtek az ikrek

Egy ikerpár alig pár hete jött a világra, mégis csak hónapokra voltak a 30. születésnapjukról. Legalábbis hamarosan betöltenék a harmincat, ha a fogantatás után 9 hónappal megszülettek volna – ahogyan az egy átlagos újszülött esetében lenni szokott. Az embrió kiválasztásánál a az újdonsült szülők szempontja éppen az volt, hogy azt az embriót szeretnék kihordani, megszülni és felnevelni, aki a legrégebben vár erre a fagyasztóban.

Ezt a folyamatot éppen ezért szokás „embrióörökbefogadásnak” is nevezni.

 

Az újdonsült szülőknek, Philipnek és Rachelnek már van három gyermekük, akik ugyancsak lombikkezelés (IVF) útján fogantak. A szülők a NY Postnak elmondták, hogy küldetésüknek érezték, hogy segítsenek egy rászoruló „gyermeken”, jelen esetben embrión.


Ehhez azt kell tudni, hogy a lombikkezelés céljára megtermékenyített petesejteket valamelyik korai fejlődési fázisban lefagyasztják, melyeket aztán kíméletes felolvasztást követően akár hosszú idő után is be lehet ültetni a méhbe, hogy aztán beágyazódva és fejlődésnek indulva 9 hónap után egészséges újszülött jöjjön bele a világra. A „fel nem használt” petesejteket, illetve embriókat felajánlhatják más meddő pároknak vagy tudományos célra, de egy idő után megsemmisítik, hiszen bár a petesejteket, illetve embriókat elvben korlátlan ideig lehet fagyasztva tárolni, ám a donorbankok kapacitása sem végtelen. (A katolikus egyház egyébként éppen erre, az élet szentségére hivatkozva ellenzi a mesterséges megtermékenyítési eljárásokat, a lombikkezeléseket.)

„Ismertük az alapvető információkat [a genetikai szülőkről], például a magasságot és a testsúlyt, de nemezeket vettük figyelembe a választáskor [kritériumként], hogy hogyan fogunk választani – avatott be a részletekbe Rachel, az oregoni Portland közelében élő 34 éves főállású anyuka. – Sokkal inkább az érdekelt mennünket, hogy mennyi ideje várakoztak [az embriók], hogy egy szülőpár eljöjjön értük.”

Ezért is nevezik ezt a fajta lombikkezelést „embrióörökbefogadásnak” is.


A pár a legidősebb elérhető lehetőséget választotta a Nemzeti Embrióadományozási Központ (National Embryo Donation Center, NEDC), a Tennessee állambeli Knoxville-ben működő nonprofit szervezetnél, amely adományozott embriókat biztosít gyermekre vágyó pároknak. Ridgewayék azt is tudták, hogy a biológiai apa egy petesejtdonorral hozta létre az embriókat, és 1992. április 22-én lefagyasztatta őket, de elhunyt, mielőtt bármelyik embrióból újszülött jöhetett volna a világra. A pár azonban arra nem számított, hogy ezzel rekordot állítanak majd fel.


Ezekből az embriókból született ugyanis 2022. október 31-én Lydia és Timothy, akik rekorderek lettek a legidősebb embriókból született babák között, hiszen a lefagyasztás és a beültetés között 2 hónap híján 30 év telt el.

Philip és Rachel döntésében is közrejátszhatott a vallásos meggyőződés, hiszen evangéliumi keresztényekként azt a nézetet vallják, hogy az embriók élőlények:

„Amikor belevágtunk ebbe a folyamatba, azokat az embriókat akartuk megtalálni, akikről már mindenki megfeledkezett. Olyan embriókat kerestünk, akiknek otthonra volt szükségük, hogy ne pusztítsák el őket. Fantasztikus volt számomra a gondolat, hogy olyan gyermeket fogadhatunk örökbe, akit én hoztam a világra.”

Philip ezt azzal egészítette ki, hogy a hagyományos örökbefogadás gondolata fel sem merült bennük.


Arra a kérdésre, hogy a terhesség alatt okozott-e plusz szorongást az embriók „idős” kora, Rachel így válaszolt:

„Nem jobban, mint bármelyik másik gyermekem esetében.”

Ridgewayék 29 évre és 10 hónapra lefagyasztott ikrei megszületésével megdöntötték egy másik házaspár, Tina és Ben Gibson korábbi rekordját, akiknek kislánya, Molly 2020 októberében született egy 27 éves embrióból.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page