top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az anya, aki csak másfél évvel idősebb a gyermekeinél

Amikor Tina megszületett, élt valahol egy házaspár, akiknek ugyanaz volt álmuk, mint Tina szüleinek: gyermeket szerettek volna. Ám ez nem mindenkinek jön könnyen és természetesen, ezért számukra a lombikprogram jelentette a szülővé válás útját. Néhány szám feletti lefagyasztott embrió azonban „feleslegben” – vagy mondjuk inkább, hogy felhasználatlanul – maradt. Így történhetett, hogy Tinának 28 évvel később vele egyidős embriókból születtek gyermekei.

Te mennyit tudsz a fagyasztott embrió transzferről, azaz a FET-ről?

 

Akkoriban, amikor Tina Gibson született, egy másik családban és mindent megtettek, hogy gyermekünk szülessen. Ez azonban nem jött könnyen, ezért lombikprogramba jelentkeztek, melynek során több embriót is lefagyasztottak. Arról nem szól a történet, hogy ők sikerrel jártak-e, annyi azonban bizonyos, hogy több szám feletti lefagyasztott embriójuk 1992 októbere óta türelmesen várt a sorára. Egészen addig, míg Tina és férje, Ben adoptálták a fagyasztott embriókat, melyekből 2017-ben megszületett első gyermekük Emma, majd később Molly is, akik genetikailag testvérek, és életüket mindketten 1992-ben fagyasztott embrióként kezdték. Ezzel rekord is született, hiszen korábban még nem volt példa arra, hogy ilyen hosszú ideig lefagyasztott embriókat ültettek volna be, illetve születtek volna a terhességből egészséges újszülöttek. Az előző rekordot Emma tartotta 24 évvel, ezt három évvel később húga, Molly döntötte meg 27 évvel.

„Elképzelhetetlenül boldogok vagyunk – nyilatkozták a hosszú idő óta meddőséggel küzdő szülők második gyermekünk születése után. – Ha valaki öt évvel ezelőtt azt mondta volna nekünk, hogy nem is egy, hanem két kislányunk lesz hamarosan, biztosan azt gondoltuk volna, hogy megbolondult.”

A pár öt évnyi hiába való küzdelem után döntött úgy, hogy fagyasztott embriók adoptálásához folyamodik, miután Tina szülei a helyi újságban rábukkantak egy olyan család történetére, akiknek hasonló úton született gyermekük. Tina és Ben most azt mondja, hogy éppen ezért tartották fontosnak, hogy megosszák saját történetüket

„Hiszen ha annak idején nem jelent volna meg az a bizonyos cikk a helyi lapban, akkor most mi sem tartanánk itt.”
„Molly [majdnem] 28 évvel ezelőtt fogant és fagyasztották le embrióként, mindössze másfél évvel azután, hogy későbbi anyukája, Tina megszületett”

– jegyezte meg érdekességként Mark Mellinger, az amerikai Nemzeti Embrióadományozási Központ (NEDC) marketing- és fejlesztési igazgatója a PEOPLE-nek, aki „egészen elképesztőnek” nevezte a család létrejöttét.


A fagyasztott embrió transzferről

A lombikprogramban résztvevők számára több lehetőség is adódik az embriók beültetésére. Friss beültetés esetén a leszívott petesejteket megtermékenyítik a férfi hímivarsejttel, majd osztódás után a megfelelő állapotában (4-6 nap) lévő embrió(kat) befecskendezik az anya méhébe. Egy-egy ilyen alkalommal több petesejtet is megtermékenyítenek, a „felesleget” megfelelő eljárások után lefagyasztják, hogy majd a kellő időben felolvasztva beültethessék őket az anya méhébe. A „fagyibabák”, illetve „eszkimók” a reprodukciós központokban végzett, fagyasztott embrió transzfernek nevezett eljárás után kezdik meg önálló életüket.

A be nem ültetett embriókat egy speciális oldatba helyezik (dehidratálják), ez megvédi őket a fagyasztás során a jégkristályok képződésétől. Ezután bekerülnek a fagyasztógépbe, amely mintegy két óra alatt –180 C°-ra hűti le őket, majd fagyasztó tárolóban, folyékony nitrogénben tartják felhasználásig. Ez akár éveket is jelenthet. Amikor úgy alakul, hogy szükség van rájuk, kiolvasztják őket. A folyamat szinte ugyanúgy zajlik, mint fagyasztáskor, csak éppen a sorrend fordított. A korszerű módszerekkel az embriók túlélési aránya szinte 100%-os, és több vizsgálat is arról számol be, hogy a fagyasztott-felolvasztott embrióknak jobb a hasznosulásuk, beültetésük után kedvezőbb a várandóssági arány, mint a frisseknél. A beültetett embrió az anya egy korábbi lombikkezeléséből (IVF, in vitro fertilizáció) származhat vagy idegen pár donor embriója is lehet.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page