Anyás-Apás · 2023.05.26 14:07 · 9 perc

28 évesen petefészekrákban meghalt a népszerű színésznő

Samantha Weinstein színésznő és zenész halálát a kanadai sztár családja jelentette be az Instagramon. Ebből kiderül, hogy Weinstein „szerettei körében hunyt el a torontói Princess Margaret Kórházban”. A színésznőnél három évvel ezelőtt diagnosztizáltak petefészekrákot, és hosszú betegeskedés után május 14-én halt meg.

A petefészekrák az egyik legalattomosabb női rákbetegség, mivel felfedezésekor az esetek legnagyobb részében már előrehaladott stádiumban van.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

„Két és fél évnyi onkológiai kezelés és egy életen át tartó, a világot körülölelő kaland után, ami alatt több mindent tanult az életről, mint amennyit a legtöbb ember valaha is fog, most elindult a következő útjára”

– írták a képaláírásban.

A színésznő 2022. október 29-én ment férjhez Michael Knutsonhoz, amit egy Instagram-posztban „életem legjobb napjának” nevezett:

„Feleségül mentem a legjobb barátomhoz, a társamhoz és életem szerelméhez, Michael Knutsonhoz. Itt csak egy pillanatkép a legszebb napról, ami valaha is történt velem. Az egyik korai randi után elkezdtük tervezgetni az esküvőnket. Most, 20 hónappal, 10 kemoterápiás kezeléssel és életre szóló emlékekkel később, itt vagyunk.”

Samantha mindig is nyíltan beszélt egészségi állapotáról. 2021 januárjában „sürgősségi műtéten kellett átesnem, hogy eltávolítsanak egy hatalmas cisztát, amely elnyelte az egyik petefészkemet”. Akkor 25 éves volt, és még áprilisban az Instagramon elárulta, hogy a petefészekrák egy ritka formájával küzdött az elmúlt 3 hónapban.

„Határozottan hiszek abban, hogy a rákról ugyanúgy kell beszélni a médiában, mint bármi másról. A rák bárkit érinthet – én vagyok az élő bizonyíték erre. Úgy gondolom, hogy ha egy sorstársam látja, hogy én is ugyanazon megyek át, az talán nekik is ad egy kis erőt. Bár az életben semmire nincs garancia, nekem minden esélyem megvan arra, a kezelés után hosszú, egészséges életet éljek. A kemoterápia lesz az eddigi legkeményebb utam, de erősebbé tesz, mint valaha voltam.”

A színésznő 2022 júliusában írt a diagnózisáról:

„A rákbetegség a legrosszabb dolog, ami valaha történt velem, de a legkülönösebb módon a legjobb dolog is egyben. Még mindig együtt élek a rákkal – és a szüleimmel, mivel a jövő bizonytalan (de nézzük a jó oldalát, hiszen soha nem voltunk még közelebb egymáshoz!). Továbbra is dolgozom álmaim karrierjén mint szinkronszínész. Több szeretet van az életemben és önmagam iránt, mint amennyit valaha is el tudtam volna képzelni, és minden napot ajándéknak tekintek.”

A Penguin Random House honlapján található életrajza szerint a kanadai színésznő hangoskönyvek felolvasásával is kamatoztatta hangbéli tehetségét, emellett olyan animációs sorozatokban is szerepet vállalt, mint a D.N. Ace. Hatévesen kezdett el színészkedni, volt egy garázs-rockzenekara, a Killer Virgins.

Amellett, hogy 2013-ban Carrie White egyik középiskolai osztálytársát, Heathert alakította a Stephen King-féle Carrie adaptációban, Weinstein további filmes munkái közé tartozik a Haunter (2013) és a Jesus Henry Christ (2011).

Mi a petefészekrák és melyek a tünetei?

A petefészekrák a petefészkek rákja, amelyek a női reproduktív rendszer azon részei, amelyekben a petesejtek találhatók. Két petefészek van, és mindkettő a méhhez kapcsolódik a petevezetékek útján. A petefészekrák átterjedhet a közeli bélre és hólyagra.

A nők körében a nyolcadik leggyakoribb rákos megbetegedés, és a menopauzán átesett nőknél a leggyakoribb, de bármely életkorú nőt érinthet. A petefészekrákos esetek mintegy 66 százalékát a betegség előrehaladottabb stádiumában diagnosztizálják. A diagnózis felállításakor a petefészekrák 60 százaléka már átterjedt a test más részeire, így az 5 éves túlélési arány a legkorábbi stádiumban elért 90 százalékról 30 százalékra csökken.

Azért diagnosztizálják ilyen későn, mert a kismedencében való elhelyezkedése miatt a tünetek homályosak és nehezen felismerhetők, különösen a korai szakaszban. Ezek gyakran megegyeznek kevésbé súlyos állapotok, például az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteivel.

A petefészekrák leggyakoribb tünetei a következők:

  • Állandó puffadás
  • A haskörfogat növekedése
  • Kellemetlen érzés a hasban vagy a kismedencei területen
  • Korai teltségérzet evés közben vagy étvágytalanság
  • A normálisnál gyakoribb vagy sürgetőbb vizelési inger

Beszéljünk egy kicsit a petefészekrák túléléséről!

Azért gondoltam, hogy erről érdemes egy kicsit részletesebben is beszélni, mert nyilvánvalóan ez az egyik legfontosabb kérdés, amikor valaki kénytelen szembesülni a petefészek rák diagnózisával, de a túlélés számszerű megadása a petefészekrák esetében nem annyira egyszerű, hiszen számtalan tényező befolyásolja, és nem is minden petefészekrák egyforma.

A petefészekrák összegzett 5 éves túlélési aránya 50 százalék körül van (2012 és 2018 közötti adatok alapján), ez a szám azonban a petefészekrák összes típusának átlagaként jön létre. Fontos tudni, hogy a betegséggel diagnosztizált nőknél a petefészekrák három típusának egyike fordulhat elő, ami befolyásolhatja a túlélési arányt. Én is azt is muszáj megjegyezni, hogy ezek a számok csak becslések, valószínűségi arányok, melyek prognózist valószínűsíthető, azonban ezekből nem végezhető biztos jóslás arra vonatkozóan, hogy az adott páciensnél milyen lesz a betegség kimenetele.

Az American Cancer Society (ACS) szerint a petefészekrák következő típusainak egyike fordulhat elő:

  • Epitélsejtes rák. Ez a petefészkek külső felszínét borító sejtekből indul ki, és az összes petefészekrákos eset túlnyomó többégét (85-90%) alkotja.
  • Csírasejtes daganat. A petesejteket termelő sejtekben kezdődik. Ez a típus (a történetben szereplő Chloénál is ezt diagnosztizálták az orvosok) jó kilátásokkal rendelkezik, 10-ből több mint 9 ember legalább 5 évig él a diagnózis felállítása után.
  • Strómatumorok. Ez a petefészket összetartó szöveti sejtekben kezdődik, és női hormonokat (ösztrogént és/vagy progeszteront) termelhet. Sok betegnél korai stádiumban észlelik, így a hosszú távú túlélés 75% körül van.

Más tényezők, például az általános egészségi állapot és a kezelési lehetőségek szintén befolyásolhatják a túlélési arányt – csakúgy, mint az, hogy mennyire terjedt el a daganat. Értelemszerűen, minél tovább terjedt a daganat a szervezetben vesz annál rosszabbak a jövőbeni kilátások.

  • Lokalizált: A rákos sejtek csak a petefészket vagy a petevezetéket érintik, és nem terjedtek ezeken túl.
  • Regionális: A rák átterjedt a közeli szervekre, például a méhre.
  • Távoli: A rák a test más részein (például a tüdőben vagy májban) is jelen van.

A túlélést befolyásoló tényezők:

  • a petefészekrák stádiuma a diagnózis felállításakor;
  • a petefészekrák típusa és stádiuma;
  • a páciens általános egészségi állapota;
  • a páciens tényleges és biológiai életkora (más betegségek fennállása).

A petefészekrák szűrése

A statisztikák szerint a petefészek rákok mindössze körülbelül 20 százalékára derül fény korai stádiumban, pedig korán felfedezve a betegek 94 százaléka a diagnózis felállítása után 5 évvel még életben van. Kézenfekvőnek tűnne népességi szintű szűrővizsgálatok bevezetése a petefészekrák korai felismerése céljából, azonban sajnálatos módon ilyen, tünetmentes nők esetében is széles körben használható szűrővizsgálati módszer jelenleg nem szerepel az ajánlásokban. Más a helyzet azoknál, akiknél például családi terheltség miatt a az átlagosnál nagyobb a kockázat, esetükben célzottan végezhetők szűrővizsgálatok (pl. tumormarker-meghatározás, rendszeres hüvelyi ultrahangvizsgálat).

Így aztán marad önmagunk testének figyelése, hiszen saját testünket ki ismerné jobban, mint mi saját magunk? És természetesen a legkisebb gyanú esetén orvoshoz fordulás!

Fotó: Shutterstock

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Antibiotikummal hazaküldték, pedig petefészekrákja volt…

Hüvelyi kérdések: a jó baktériumok védenek a petefészekrák ellen?

A banális panasz petefészekrák jele is lehet!

Hatalmas kártérítés petefészekrákért – de kell-e félni a babahintőportól?

Ovacome: egy különleges énekkar különleges nőknek

Nem gyomorrontás, nem felfázás, nem menstruációs fájdalom – petefészekrák!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük