top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

10 tipp a baba biztonságos alvásához

A múltkor kitettem egy cikket az Anyás-Apás oldalra arról, hogy az USA-ban törvényjavaslatot terjesztettek be a csecsemőknek kínált úgynevezett pihenőszékek és rácsvédők betiltásáról. Akkor néhány ingerült komment érkezett a Facebookra a cikk alá, hogy miért nem részleteztem pontosan, miért nem biztonságosak ezek a babakellékek, és mi indokolja a törvényi szigorúságot a betiltásukról.



Azzal most nem foglalkozom, hogy ha valaki úgy általában tisztában van azokkal a kritériumokkal, melyek a biztonságos alvási környezet megteremtéséhez szükségesek a baba számára (és hát ugye ezekkel az is tisztában van, aki ilyen pihenőszékeket nem használ?), akkor kapásból sorolja a biztonsági kifogásokat bármilyen bababútort vagy kelléket látva.

 

Ehelyett inkább – annak jegyében, hogy a témáról nem lehet elégszer beszélni – ismét összeszedtem a legfontosabb szempontokat.

Nemrégiben raktam ki Anyás-Apás az oldalra egy cikket a légzésfigyelő monitorokról. Ebben megemlítettem, hogy a gyermekgyógyászok (pl. az amerikai AAP) erre vonatkozó irányelvei hangsúlyozzák, hogy a költséges légzésfigyelő monitorok nélkül is lehet biztonságos alvási körülményeket teremteni a baba számára.

Nézzük ismét röviden, melyek a legfontosabbak, amikor kialakítjuk a csecsemő alvóhelyét:


1. A gyermekágy vagy mózeskosár matracon mindig kellően kemény, szilárd legyen.

Bár a baba – különösen újszülöttként – szinte bárhol képes elaludni, rendkívül fontos, hogy az alvóhelyét ne süppedős, túlságosan puha matrac bélelje. Kimutatták, hogy a keményebb a matracon alvó babák között ritkábban fordul elő hirtelen csecsemőhalál (közkeletű nevén bölcsőhalál, angol nevének rövidítéséből SIDS).


2. Mindig háton fekvő helyzetben tegyük le a babát aludni.

Ez a legbiztonságosabb testhelyzet a baba számára az alváshoz egészen addig, míg nem tanul meg saját erejéből az oldalára fordulni. Amikor a baba már önállóan forog, akkor teljesen rendben van, ha hagyjuk abban a pozícióban, melyben végül elaludt, de ilyenkor is háton fekvő helyzetben tegyük be a kiságyba aludni.


3. A baba alvására szolgáló helyiség hőmérséklete legyen megfelelő.

Az optimális hőmérséklet valahol 20 és 22 °C között van. Az átlagosan felöltöztetett baba számára takaró sem feltétlenül szükséges, de ha gondoljuk, egy könnyű takarót ráteríthetünk.


4. Gondoskodjunk róla, hogy a babának saját önálló tere legyen az alváshoz.

Talán ez az a pont, ami van legtöbb vitát szüli a különböző mamafórumokon. A szakemberek egyértelműen azt javasolják, hogy a baba úgy 6–12 hónapos koráig a szülőkkel akár közös szobában, de mindenképpen saját ágyában aludjon. Erről szólva sokan csak az éjszakai alvásra gondolnak, ám ez a szabály – a biztonságos alvási körülményekre vonatkozó összes szabállyal együtt – a napközbeni alváshoz megteremtett körülményekre is vonatkozik.


5. Óvjuk a babát a passzív dohányzás, illetve az egyéb füst hatásaitól.

Ez megint olyan dolog, melyre kevesen gondolnak, amikor a baba biztonságos alvásáról van szó. Kimutatták, hogy gyakoribb a hirtelen csecsemőhalál azon babák között, akiknek környezetében dohányos felnőttek élnek, így a baba ki van téve a passzív dohányzás ártalmainak. Még ennél is kevesebben tudnak az úgynevezett harmadlagos dohányzás veszélyeiről. Ez azt jelenti, hogy nem elég, ha a baba jelenlétében nem gyújt rá senki a helyiségben, ugyanis a korábbi dohányzás hatására a függönyben, szőnyegekben, bútorkárpitban, ruházatban a dohányzás égéstermékeinek apró részecskéi bújnak meg, melyek a bőrre és a légutakra kerülve ugyancsak károsak.


6. Használjunk légzésfigyelő monitort, ha a baba másik szobában alszik.

A baba légzésének és egyéb életparamétereinek nyomonkövetéséhez hasznos kiegészítő segítség lehet a légzésfigyelő monitor. Ezzel kapcsolatban azonban két dolgot kell hangsúlyozni: az első és legfontosabb, hogy a légzésfigyelő monitor csak akkor tudja funkcióját megfelelően betölteni, ha jó előre megtanultuk és begyakoroltuk, hogy riasztás esetén mi a teendő. A másik, melyet a már említett korábbi cikkben is hangsúlyoztam, hogy a légzésfigyelő monitor hasznos eszköz, ám ennek hiánya sem jelenti azt, hogy állandó életveszélynek teszi ki a saját gyerekét az a szülő, akinek nincs módja ilyen riasztót vásárolni vagy bérelni.


7. Ne szoptassuk a babát olyan testhelyzetben, mely túlságosan kényelmes számunkra.

Ez a tanács első pillantásra talán szokatlannak vagy váratlannak tűnhet. Ha azonban arra gondolunk, hogy – különösen kimerült, kialvatlan állapotban, ami elsősorban az első hetekben-hónapokban koránt sem számít ritkaságnak – könnyen elnyomhat bennünket az álom, és a babát agyonnyomva vannak halálát okozhatjuk, rögtön érthetővé válik a tanács értelme.


8. Szoptassuk a babát, amíg csak lehet.

Kimutatták, hogy az anyatejes babák között ritkábban fordul elő hirtelen csecsemőhalál (SIDS), mint a tápszeresek között.


9. Szereljünk fel szén-monoxid- és füstriasztót.

Ez a tanács a baba biztonságos alvási körülményeitől függetlenül is számtalanszor elhangzik, mégis meglepő, hogy a háztartások mekkora hányadában hiányoznak ezek a riasztók, illetve ha vannak is, nem kellően megbízható a készülék, vagy nem megfelelő módon vagy helyen van felszerelve. Érdemes a vásárlás előtt akár az interneten tájékozódni arról, hogy a kapható készülékek közül melyek valóban megbízhatóak, és mi a felszerelésük helyes módja. Ezt követően is célszerű rendszeresen ellenőrizni, hogy a készülékben lévő elem nem merült-e le (bár ezt a készülékek többsége ezt kellemetlen sípoló hanggal jelzi is), illetve pontosan tudnunk kell, hogy riasztás esetén mit kell tennünk.


10. Ne hagyjuk a babát háziállataink „életterében” aludni.

Bár szigorúság sokszor nehezünkre eshet (különösen akkor, ha a baba megszületése előtt a kutyus vagy cicus volt az első „gyermekünk”), a kutya vagy macska az alvó csecsemőre fekve annak fulladását okozhatja, illetve az állatszőr belélegzése légzési problémákat idézhet elő.


A fenti szabályok felsorolásával semmi esetre sem az volt a célom, hogy felesleges félelmet vagy szorongást keltsek, de a baba biztonságos alvási körülményeire többszörösen igaz, hogy jobb félni, mint megijedni.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Alvással, altatással kapcsolatos további cikkeket itt találsz!


0 hozzászólás
bottom of page