top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ő a hibás, miért hajolt túl közel a kutyámhoz?

Nemrégiben 4 éves kislány lett kutyatámadás áldozata, miután csak egy sokórás műtéttel tudták úgy-ahogy helyreállítani az arcát. A sérüléseket okozó kutya gazdája a kislányék egyik szomszédja, aki azt mondja, hogy a kislány a hibás, mert túl közel hajolt a pitbullhoz.


Egyszer már írtam a kutyatámadásokról (nem mellesleg eddig ez volt az Anyás-Apás legolvasottabb posztja, csaknem 20 ezer kattintással), de az már rég volt, beszéljünk róla újra!


 


Egy 4 éves angol kislányt a szomszédjuk pitbullja támadta meg még tavaly nyáron. Az eset most úgy került ismét a sajtóba, hogy egy perben azt igyekeztek tisztázni, ki a hibás a kutyatámadásért. A kislány éppen a barátaik udvarán játszott, amikor megtámadta a pitbull és súlyos sérüléseket okozott az arcán, a szemén és a szemhéján, sőt még a könnyvezetéke is elszakadt. „Amikor először megláttam Tillie arcát, azt hittem, valaki bekente piros festékkel, de aztán rájöttem, mi a helyzet, és mozdulni sem tudtam a döbbenettől −mesélni most az anya. − A kutya gazdája a szomszédunk, aki soha nem kért bocsánatot a történtekért, inkább a kislányomat hibáztatja. Pedig ha elnézést kért volna, rögtön másként éreznénk. Ehelyett a kislányomra mutogat.” Sőt a szomszéd egy Facebook-posztot is írt, miszerint minden a gyerek hibája, túl mélyen hajolt a kutyához. „Igazából nem is harapta meg a kutyám, csak megkarmolta. Egyáltalán nem veszélyes kutya, hiszen a fiammal és annak összes unokatestvérével nőtt fel 12 éven keresztül, és soha nem okozhat bajt. Sajnálom, de azt kell mondanom, hogy a kislány a hibás” − tart ki álláspontja mellett a szomszédban lakó nő az ominózus Facebook-posztban, mely azt követően született, hogy a bíróság kimondta, hogy az ő gondatlansága vezetett a kutyatámadáshoz. Ezért 3 hónapi börtönbüntetésre ítélték, melyet 18 hónap próbaidőre felfüggesztettek, emellett 140 órányi közmunkára is kötelezték.

A bíróság megítélése szerint ugyanis a szomszéd védekezése nem életszerű. Emellett a bíróság arra is rámutatott, hogy a közösségi médiában megjelent áldozathibáztató posztja teljes mértékben felelőtlen és elfogadhatatlan. „Nem elképzelhető bármilyen más megoldás, mint azt mondani: sajnálom, ami történt. Ez minden, amire ilyen esetben szükség van” − mutatott rá a bíró. A fentieken kívül a bíróság ítélet azt is előírta, hogy a 12 éves pitbullt el kell altatni.

A kislány édesanyja most arról számol be, hogy a kislánynak nemcsak az arcát és a szemét ért súlyos sérülések okoznak problémát, hanem maradandó lelki traumát is okozott az eset.


Mit jelent a három betű: PTSD?

Korábban már írtam a kutyatámadásokról, amihez egy YouTube-videó is tartozott, ugyancsak egy kutya által megtámadott kisgyerekről. Az akkori posztban már szóba került az úgynevezett poszttraumás stressz betegség, ennek angol elnevezéséből származik a PTSD rövidítés. Ez a tünetegyüttes olyan embereken figyelhető meg akár évekkel-évtizedekkel az esemény után, akik súlyos lelki megrázkódtatást éltek át, például természeti katasztrófák túlélői, háborúból visszatért veteránok stb.

A kutyatámadásban sem csak a test sérül, csak rövid távú következmények a sebek és horzsolások. Ezek viszonylag hamar gyógyulnak. Kimutatták ugyanakkor, hogy a támadó kutya lelki sérüléseket is okoz, melyek sokszor csak hosszú évek-évtizedek alatt hegednek be – ha meggyógyulnak egyáltalán. Az úgynevezett poszttraumás stressz betegségről (PTSD) is bebizonyosodott, hogy nem kizárólag a háborús veteránoknak vagy mondjuk egy földrengés túlélőinek a betegsége, hanem olyan esemény is elindíthatja, mint például egy gyermekkorban elszenvedett kutyatámadás. A PTSD fő tünete, hogy az érintett elveszíti érdeklődését korábbi tevékenységei iránt, az őt ért traumát pedig újra és újra felidézi, átéli vagy gondolataiban, vagy rémálmaiban. Emellett alvás- és koncentrációzavar, szívdobogásérzés, pánikrohamok, mellkasi szorítás, hangulatzavar is előfordulhat.

A kutyatámadások megelőzéséről a korábbi posztban olvashatsz.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page