top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Újabb öt fotó, öt történet a Facebookról

Miközben itt az Anyavilágon is zajlik az élet, hiszen minden nap friss tartalommal, hasznos és érdekes – és nem utolsósorban szakmailag hiteles és megbízható információkkal várlak, az Anyás-Apás Facebook oldalán egy csomó olyan írást, linket és fotót találsz, amit kizárólag ott érhetsz el. Ilyenek az #egyfotegytortenet hashtaggel megosztott rövid írások is, melyekből már az Anyavilágon is megjelent válogatás (itt és itt). Egy milliárdos óvodás házat vett, de miből? Egy udvarias fiatal, egy kevésbé udvarias idős és egy csattanós megoldás. Egy kisfiú, aki máris olyan empatikusan közelít a másik nem felé, hogy sok felnőtt férfi példát vehetne róla. Egy vonat és a végső megoldás. Megoldás? Egy internetes társkereső oldal és a mellek.


 


Első fotó, első történet:

Nemrégiben körülbelül 2 milliárd forintnak megfelelő összegért cserélt gazdát egy 1975-ben épült ötemeletes, csaknem 300 négyzetméter alapterületű épület Szöul népszerű Gangnam negyedében, melyet gyakran neveznek Korea Beverly Hillsének is, ahol koktélbárok váltogatják egymást drága vintage üzletekkel és dizájner outletekkel.

Az adásvétel különlegességét az adja, hogy a vevő mindössze 6 éves, Korea egyik legnépszerűbb youtuber influenszere. A kislány (akinek a nevét direkt nem írom le, mert nem szeretnék neki - illetve inkább szüleinek - további kattintásokat szerezni) körülbelül 2 milliárd forintnak megfelelő összegért lett az épület tulajdonosa. Különösebb gondot nem jelenthetett neki a vételár kicsengetése, mivel ez körülbelül 2,5 havi bevétele két Youtube-csatornájából: az egyiken a mindennapi életéről vlogol, a másikon játékokat tesztel. A két csatornának összesen 30 millió követője van, és van fenn a videómegosztón olyan videója, amire csaknem 400 millióan kattintottak már. A kislány állítólag azt mondja, hogy élvezi a játszótéri vlogolást és a játékok tesztelését.

Nem így látják azonban ezt mások, mivel két évvel ezelőtt bíróság elé citálták már a szülőket azzal a váddal, hogy anyagi haszonszerzésből mentális terhelésnek teszik ki a kislányt, ráadásul a megosztott tartalmak károsak a csatorna kiskorú követőire. Sokan úgy vélekednek, nem kellene olyan videókat kitenni, melyeken a kislány szülést imitál vagy elcseni az édesapja pénztárcáját. Ezeket a videókat egyébként a nagy felzúdulás hatására a szülők azóta törölték a csatornáról és elnézést kértek a követőktől.



Második fotó, második történet:

Egy fiatal nő egy szupermarketben vásárolt, amikor egy idősebb hölgy segítséget kért tőle, mert nem érte el a kiszemelt árut a hűtő legfelső polcán. A nő készséggel segített, ám amikor lépett volna tovább a dolgára, a néni megállította: "Mondhatok valamit?" A fiatal nő azt gondolta, hogy biztosan meg akarja köszönni a segítséget és már nyitotta is a száját, hogy á, semmiség, ám az idős hölgy hosszú tirádába kezdett arról, hogy képzeli, hogy így agyontetoválva egyáltalán belép az üzletbe, és ez különben is túlmegy minden határon. Az első meghökkenés után a fiatal nő kivette az idős hölgy bevásárlókosarából az árut és visszatette pontosan oda, ahonnan elvette: a legfelső polcra. A néni előbb csak nézett, majd mérgesen dohogva odébb ment.



Harmadik fotó, harmadik történet:

Egy anya a közösségi oldalán osztotta meg a következőket: "A kislányomnak éppen az iskolabuszon jött meg a menstrációja, ami a nadrágján is átvérzett. Az egyik fiú, akivel nem egy osztályba járnak, és még csak nem is igazán ismerik egymást, diszkréten félrehúzta és a fülébe súgta, hogy véres lett a nadrágja. És rögtön nyújtotta a saját felsőjét, hogy kösse a kislányom a derekára, hogy eltakarja az árulkodó jeleket, míg hazaér. A kislány annyira zavarba jött, hogy azt se tudta, mit mondjon. Ugyan hagyd − hárította el a fiú −, nővéreim vannak, tudom, hogy megy az ilyesmi."

Végül az anya a fiú anyjának címezte sorait: "Csak azt szeretném, hogy tudd, valamit nagyon jól csináltál, nagyszerű fiút neveltél. Annyi rosszat hall manapság az ember a fiatalokról, ezért szerettem volna a pozitívumot is megosztani. Köszönöm neked" - zárta a nyílt levelet az anya a közösségi oldalon.



Negyedik fotó, negyedik történet:

Egy 14 éves fiú az iskola végeztével gondosan rábízta a táskáját és telefonját az egyik iskolatársára, majd az érkező vonat elő ugrott. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megerősíteni. Nem sokkal később megtalálták a kilencedikes Sam Connor búcsúlevelét, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy nem baleset vagy felelőtlen bravúroskodás történt a Surrey megyei kisváros vasútállomásán, hanem öngyilkosság.

A szülők elmondták, hogy köztudott volt, hogy a fiút társai zaklatják. "Mesélte a fiam, hogy Sam mindig egyedül van a játszótéren és a sportpályán. Tudomása szerint tettleg senki nem bántalmazta, de mindenki tudta, hogy csúfolják és kiközösítik" - mondta el egy szülő, aki azt is hozzátette, hogy négy nap van hátra a tanévből, és nem gondolta volna, hogy a fiú nem talál segítséget. Egy másik diák arra emlékezett, hogy látta Samet távozni a suliból, de nem látszott rajta semmi szokatlan.

Az iskola tagadja, hogy tudomása lett volna arról, hogy Sam régóta bullying áldozata volt.



Ötödik fotó, ötödik történet:

"Unalmas picsa vagy. Minek játszod a feministát, amikor nyilvánvaló, hogy ez nem vezet sehová az életben?" - ezt a meghökkentő és megbotránkoztató üzenetet egy fiatal nő kapta a Tinderen, amikor ismerkedni próbált és néhány fontos dolgot megosztott magáról az egyik férfival, aki a társkereső alkalmazás rendszere szerint passzolt az elvárásaival.

A 26 éves Krista Dunzy Oklahomában él, és tavaly mellrák miatt mindkét mellét le kellett operálni. A mellrák diagnózisa és a műtét maga hatalmas sokk volt számára, de a megrázkódtatáson túljutva úgy gondolta, ideje lenne visszatérni a mindennapi élethez. Mivel a betegsége és a kezelések miatt is nehézkes még számára az ismerkedés, ezért a társkereső Tinderen nézett először körül. Ott egy Jared nevű férfival hozta össze a sors, aki nem sokkal a virtuális megismerkedés után máris a hajáról és a melleiről faggatta, újabb és újabb, egyre nagyobb fotókat kért, és úgy összességében nem óvakodott a szexista megjegyzésektől. Ez utóbbi keretében például élénken érdeklődött a lány mellméreteiről.

Ez már önmagában is érzékenyen érintette Kristát. "Nincs szükségem arra, hogy folyton szembesítsenek a helyzetemmel, megteszik ezt a hegek, akárhányszor csak rájuk nézek" - mondja a nő. Ennek ellenére őszintén leírta a férfinak, hogy min ment keresztül, mellrákja volt, 16 kemoterápiás és 13 sugárterápiás kezelésen van túl, és mindkét mellét levették. Erre érkezett a meglehetősen durva válasz, miszerint semmi szükség arra, hogy megjátssza magát, és ez a bizonyos Jared nem is tudja, hová akar kilyukadni ezzel az ócska feminista dumával, ami semmire sem jó.

Krista a közösségi oldalra is kiposztolta a dicstelen beszélgetésről szóló képernyőmentést azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre, és más ne kerüljön hasonló helyzetbe.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page