top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ötösikrek születtek természetesen úton

Manapság – részben a meddőségi kezelések következményeként – már nem számít extrém ritkaságnak, ha egyszerre nem egy vagy két baba, hanem hármas-, négyes-, ötös- vagy „még többes” ikrek születnek. A mostani történet érdekessége, hogy míg ilyen esetekben az orvosok császármetszéssel segítik a világra az újszülötteket, ez esetben mind az öt pici baba természetes hüvelyi szüléssel érkezett.

A történet végén összeszedtem az Anyás-Apás ikrekkel, ikerszüléssel kapcsolatos korábbi cikkeit.

 

Pár nappal ezelőtti hír, hogy egy szaúdi édesanya öt babának adott életet természetes úton. A 34 éves anyának már van egy 12 éves gyermeke. A ritka esemény az Egyesült Arab Emirátusok nyugati részén fekvő Tabuk városában lévő katonai kórházban történt. Az öt baba koraszülöttként, a 28. héten jött a világra, súlyuk 950 gramm és 1100 gramm között van.


Ötösikrek születése nem számít rendkívülinek a világban, sőt hatos-, hetes-, nyolcasikrek születéséről is szólnak a hírek. Ezek a várandósságok azonban alapból nagy kockázatúnak számítanak, és egyáltalán nem ritka a koraszülés sem, ezért ilyen esetekben szinte mindig császármetszéssel segítik a babákat világra az orvosok.



Nemrégiben írtam egy másik ötös ikerszülésről, ahol a várandósgondozás során mindvégig rejtve maradt az orvosok – és a szülők – elől, hogy nem egy, hanem egyszerre öt baba növekszik az anyuka hasában. A történet kapcsán olvashattál a koraszülésről, annak okairól és tüneteiről.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, ide kattintva olvashatod el a teljes cikket.


A COVID okozta pandémia különleges helyzetet teremtett a szülések terén is. Egy édesanya éppen a legtöbb bizonytalansággal terhelt első hullám idején adott életet négyesikreiknek. A történet kuriózumát azonban nem a járvány és nem is a négy baba adja, hanem az, hogy négyesikrek esetén extrém ritkaság, ha egypetéjűek, azaz a négy baba olyan egyforma, mint négy tojás.

A négy egyforma baba történetét ide kattintva olvashatod el elejétől a végéig.


Él a világban egy asszony, aki 39 éves kora ellenére 44 gyermeket szült – és ebből 38-an még életben is vannak. A 39 éves Mariam Nabatanzi Ugandában él, igen egyszerű körülmények között, egy kávéültetvény mellett. Egy gyors fejszámolás alapján sehogy sem jön ki a matek, lévén minden várandósság időtartama köztudottan 9 hónap.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan gyarapodhatott ilyen népesre ennyire rövid idő a család, ide kattintva elárulom.


Egy 31 éves fekete anya furcsa ikerpárnak adott életet. Ez önmagában nem lenne szenzáció, hiszen az ikerszülés nem ritkaság. Daniel és David különlegességét az adja, hogy az egyikük fekete bőrű és fekete hajú, mint a szülei, míg a másikuk bőre hófehér, mint a tej, haja pedig vöröses szőke. Az édesanyjukat gyakran megkérdezik, hogy oké, hogy az egyik gyerek a sajátja, de kié a másik?

Az édesanya válasza és a furcsa ikerpár története is kiderül abból a cikkből, amit ide kattintva olvashatsz el.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page