top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Öt dolog, amit tudni kell a nemi erőszakról – lecke fiúknak

Nem csak a nők válhatnak nemi erőszak áldozatává, az áldozatok sokszor hallgatnak, mert félnek a környezet reakciójától, illetve egy férfi akkor is lehet macsó, ha nem erőszakol meg nőket – és még egy csomó dolog, amit minden fiúgyereknek idejekorán meg kell tanulnia, és persze a lányoknak is.


Öt fontos dolog a nemi erőszakról.


 


Manapság egyre több szó esik a nemi erőszakról, évek-évtizedek óta eltemetett emlékek törnek felszínre. Ebben a #MeToo típusú kampányok sokat segíthetnek, bár egyre több olyan hangot is hallani, hogy ez a mozgalom több kárt okozott, mint hasznot. Annyi azonban nem tagadható, hogy hatására olyanok is elkezdtek beszélni és elmesélni a velük történteket, akik máskülönben talán örökre hallgattak volna arról, ami velük történt. Egy ilyen történetet hallva vagy olvasva természetesen azonnal jönnek a tamáskodók és áldozathibáztatók, akik kétségbe vonják, hogy valóban minden úgy történt, ahogyan az áldozat utólag emlékszik rá, illetve nagyítóval keresik azokat a pontokat, ahol felmerülhet az áldozat felelőssége – illetve inkább felelősségteljes magatartásának a hiánya. Bár kétségtelen, hogy egy évekkel-évtizedekkel később megfogalmazott nemi erőszak vád gyakorlatilag védhetetlen és bizonyíthatatlan, amivel kapcsolatban a meggyanúsított személy könnyen a klasszikus „kabátlopás” esetébe keveredhet, illetve nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az áldozat mit tett azért, hogy ő, ne más, hanem éppen ő váljon áldozattá, vannak bizonyos közös pontok a nemi erőszak témájában, melyek az esetek legnagyobb részében érvényes állításnak fogadhatók el.

Olyan közös pontokról van szó, melyet minden fiúgyereknek már nagyon korán meg kell tanulnia – éppen azért, hogy később ne váljon maga is elkövetővé vagy akár áldozattá. És persze a lányoknak sem árt ezekkel tisztában lenniük.

Nincs könnyű dolguk a fiúknak, hiszen egy olyan korban élünk, mely egyszerre démonizálja és magasztalja a férfi dominanciát, a macsóságot. Ezért fontos, hogy a fiúk már korán megtanulják azokat a sokszor csak igen finom különbségeket, melyek elválasztják egymástól a fehéret és a feketét.


Nemcsak a lányok, hanem a fiúk is válhatnak szexuális erőszak áldozatává.

A más sokat emlegetett #MeToo mozgalom hatására nemcsak nők, hanem férfiak is átlépték a hallgatás falát. Egy nemi erőszakkal foglalkozó szervezet adatai szerint minden tíz áldozat közül egy fiú vagy férfi. A statisztikák szerint minden hatodik nő vált már szexuális abúzus áldozatává életében, bár sokak szerint ez az – önmagában sem alacsony – szám csak a jéghegy csúcsa, a tényleges esetszám ennél sokkal magasabb.

A fiúkat gyakrabban éri fizikai inzultus, mint a lányokat – utóbbiak körében a szexuális erőszak vagy más szexuális jellegű cselekmény a gyakoribb. Egy kanadai felmérés szerint minden 14. fiú számolt be arról, hogy az utóbbi egy évben szerelmi kapcsolata során fizikai inzultus érte barátja vagy barátnője részéről, míg ez az arány a lányok esetében „csak” 1:25.


Ritka eset, hogy valakit hamisan vádolnak meg szexuális erőszakkal.

Bár a legutóbbi USA-beli eset ennek ellentmondani látszik, az adatok szerint nem gyakori, hogy valaki valótlanságot állít, amikor arról számol be, hogy szexuális zaklatás érte. Ezeket a vádakat sokszor nehéz cáfolni, talán ezért is van, hogy Melania Trump is hangsúlyozta: „Támogatom a nőket, mindenképpen meg kell őket hallgatnunk. Támogatnunk kell őket, de a férfiakat is, nem csak a nőket. Igazán meggyőző bizonyítékokra van szükség… ha megvádolsz valakit valamivel, mutasd be a bizonyítékaidat is… A nők pártján állok. De szükség van bizonyítékokra. Nem mondhatod csak úgy egyszerűen valakinek, hogy „engem szexuálisan zaklattak” vagy hogy „te tetted ezt velem” – mert a média gyakran túl messzire megy, amikor az ilyen állításokból sztorit kreál. Ez nem korrekt. Ez nem helyes. Ez nem jelenti azt, hogy ne illetne meg minden áldozatot segítség, függetlenül attól, milyen jellegű bántalmazást szenvedett el.”

A statisztikák szerint a szexuális zaklatás vádja az esetek 2−10 százalékában hamis.Ez azt jelenti, hogy egy fiúnak 1:20 az esélye, hogy hamisan vádolják szexuális zaklatással, ugyanakkor ennél jóval nagyobb statisztikai valószínűsége van annak, hogy szexuális abúzus áldozatává válik.


A férfiak többsége nem követ el szexuális erőszakot.

Bár a #MeToo történeteket olvasva könnyen lehet az a benyomásunk, hogy szinte nincs is olyan férfi, aki még nem követett el szexuális erőszakot, a fiúknak is minél korábban meg kell tanulniuk, hogy a szexuális abúzus nem alapértelmezett egy férfinál, és valaki úgy is lehet macsó ás férfias, hogy tiszteli és respektálja a nőket.

Egy amerikai felmérésben ezer, 10 ás 19 éves kor közötti fiút kérdeztek meg, akiknek fele számolt be arról, hogy a családi vagy baráti körben legalább egyszer fültanúja volt már annak, hogy egy férfi szexuális tartalmú viccet sütött el a nők kárára vagy szexista beszólást fogalmazott meg egy nő jelenlétében.


Sok áldozat (főként nők) nem beszélnek a velük történtektől, mert félnek a környezetük reakcióitól.

Ezzel kapcsolatban a Washinton Post egyik cikkében Monica Hesse szívszorító tapasztalatait osztotta meg azzal kapcsolatban, hogy a nők és a lányok sokszor írnak neki arról, hogy nem beszélnek a környezetükben élő férfiaknak arról, mi történt velük korábban, mert félnek attól, hogy a helyzetük még a korábbinál is rosszabbra fordul ettől. Nem akarják, hogy az apjuk csalódjon bennük vagy sírni lássa őket, és rettegnek attól, hogy az emlékek felidézése további fájdalmat és traumát okoz nekik. Egy apának, akinek a lányát megerőszakolták, például ezt írta Monica Hesse: „Ön még nem tud róla, mert a lánya biztos abban, hogy ha elmondaná önnek, mi történt, ön megölné a megerőszakolót, amiért börtönbe kerülne, és a lánya ezt a saját hibájának érezné.”


A társak felől érkező nyomás és elvárás hatalmas erő.

A szexuális erőszak egyik legerősebb motivációja a közösség felől érkező elvárás: a fiatal meg akarja mutatni, hogy akar és tud alkalmazkodni a csoport elvárásaihoz, még ha az nem is pozitív elvárás, és meg meri tenni azt, amit a többiek elvárnak tőle. Ha egy fiúgyerek olyan kortársakkal van körülvéve, akik a szexuális aktivitást a sikeresség mércéjének tekintik, akkor esélyes, hogy ő is ehhez igyekszik igazodni. Ugyanakkor kisebb a veszély erre egy olyan közösségben, melyet sokféle érdeklődésű fiúk és lányok sokszínű csoportja alkot.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page