top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

És ha ez bárkinek nem tetszik, őt fogom kidobni a pubból!

Megint egy Facebook-poszt a mai témám. Egy sheffieldi pub tulajdonosnője az étterem közösségi oldalán írta meg, hogy náluk mindig szeretettel látják a speciális igényű vendégeket, éljenek akár mozgáskorlátozottsággal, akár más testi vagy lelki problémával. Azért tartotta ezt fontosnak közhírre tenni, mert nagyon megindította, hogy egy agykárosodott kisfiú szülei előzetesen engedélyt kértek tőle, mielőtt családostul fel merték keresni az éttermet.


A tulajdonosnő azt mondja, nem fogja tűrni, hogy bárki megjegyzést tegyen fogyatékkal élő vendégeire.

 


Történt, hogy az Adams-család egy családi kiruccanást tervezett, ám fiuk agyi károsodása miatt mindenhol feltűnést kelt, és sok negatív kommentet is kaptak már amiatt, hogy nem hagyják a többi vendéget szórakozni. Ezért az apa úgy döntött, előbb megbeszéli a kiszemelt pub tulajdonosnőjével, hogy engedélyezi-e, hogy éppen az ő éttermét látogassák meg. A 13 éves Matthew időnként erőteljes hangokat hallat és a karjaival csapkod, ami a család eddigi tapasztalatai szerint nem mindenkinek nyeri el a tetszését. „Már rengeteg beszólás ért bennünket, amikor kimozdultunk Matthew-val. Ráadásul nagyon izgatott lesz mindig, ha hosszú ideig a meleg buszban kell ülnie” − mondták a szülők.

A sheffieldi Barrel Pub tulajdonosnője, Steph Tate úgy emlékezik vissza, hogy először nem is tudta, mire gondoljon, miért érzik azt a szülők, hogy engedélyt kell kérniük, de amikor elmesélték, mi mindent voltak már kénytelenek elviselni a környezet részéről, akkor magába zuhant. „Elég nehéz lehet a szülőknek, hogy kerekesszékkel kell mozgatniuk a gyereküket egyik helyről a másikra. És borzasztó, ha valahonnan aztán azért kell eljönniük, mert valakinek nem tetszik, hogy ők is ott vannak” – mondja.

Matthew állapotát az okozta, hogy 6 hónapos korában vírusos agyvelőgyulladás alakult ki nála, ami agykárosodást hagyott vissza maga után. Nem tud beszélni és csak kerekesszékkel képes a helyzetváltoztatásra. A szülei szerint igazán vidám és társaságkedvelő kisfiú, aki imádja, ha kimozdulnak otthonról. Az örömét azonban nagyon gyakran éles sikkantásokkal és hangos kiabálással adja a környezet tudtára, miközben sokszor hadonászik a kezével és fejét a kerekesszék támlájába veri. Ez azonban mind a szenzoros ingerületfeldolgozás zavarának a jele, szó sincs tehát arról, hogy Matthew ön- vagy közveszélyes lenne.

Visszatérve a családi kiruccanáshoz, a tulajdonosnő megértő hozzáállását látva már ők is bátrabban készülődtek a családi estére, és igazán jól érezték magukat, különösen azért, mert nagyon ritka, hogy így együtt tudnak közös programot szervezni.

A tulajdonosnő pedig az eset hatására posztot tett közzé a pub Facebook-oldalán, miszerint: „A tegnapi este után az jutott eszembe, hogy hányan lehetnek még hasonló helyzetben. Ha tehát olyanok a körülményeid, hogy hosszabbítóra van szükséged, hogy a speciális berendezésedet a hálózatra kapcsolhasd, odébb kell vinni néhány asztalt vagy széket, hogy elférjen a tolókocsi, vagy bármilyen egyéb segítségre van szükséged, akkor szeretettel látunk a pubban, és biztos lehetsz benne, hogy a személyzet minden tagja a segítségedre lesz. Ha most éppen otthon ülsz mozgássérült gyerekeddel, társaddal vagy barátoddal, és félsz, hogy bárhová is kimozdulj vele, mert rettegsz a bántó megjegyzésektől, akkor ne habozz betérni hozzánk. Ha bárki nem odaillő dolgot mond vagy tiszteletlenül viselkedik veletek, nem te, hanem ő lesz az, akit megkérek, hogy távozzon.”

A posztot rövid idő alatt több ezren lájkolták és több százan megosztották. A többségnek tetszett és támogatta a pub kiállását speciális igényű jelenlegi és jövőbeni vendégeiért. Az Adams-család maga is meglepődött a messze nagy többségben lévő pozitív kommentek arányán, azt mondják, hogy nem is álmodtak arról, hogy ennyien támogatják őket.

A fanyalgóknak persze lehet fanyalogni, hogy csak olcsó reklámot akart a tulaj az éttermének. Szerintem pedig ez a legjobb reklám a világon.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page