top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Érik a... érik a petesejt (a peteérés videón)

A peteérés a menstruációs ciklus része, melynek során a petefészekből kiszabadul egy petesejt, hogy – szerencsés esetben – egy hímivarsejt által megtermékenyítve megkezdje útját a méh felé, ahol beágyazódva létrejön a terhesség. (Az élet születéséről itt mutattunk egy videót.)


A mostani videóban a peteérés, avagy az ovuláció folyamatát mutatjuk be egy csodálatos videó segítségével.

 

Minden petesejt több ezer tüszőt (follikulust) tartalmaz, mely egy üreges képlet, ezen belül található az éretlen petesejt. A tüszőkről annyit kell tudni, hogy megszületéskor egy adott számú tüszővel rendelkezünk, ezekből már nem keletkezik több az életünk folyamán, következésképpen a születéskor "kapott" tüszőkkel kell gazdálkodnunk egész életünkben.

A menstruációs ciklus normálisan általában 28 napos, melyet a menstruációs vérzés első napjától számolunk.



A ciklus első 7 napjában egyidejűleg több tüsző indul növekedésnek a petefészekben, melyek ösztrogént bocsátanak a keringésbe. Az ösztrogén feladata, hogy felkészítse a méh nyálkahártyáját a terhesség befogadására, amennyiben létrejön a megtermékenyítés. A 7. nap körül minden tüsző növekedése megáll – egy tüsző kivételével. Ez az úgynevezett domináns tüsző tovább növekszik, és elkezdi érlelni a benne lévő petesejtet. A ciklus 12. napja körül az ösztrogén hatására az agyalapi mirigy nagy mennyiségben kezdi termeli az úgynevezett luteinizáló hormont termel, melynek hatására a 14. nap körül a tüsző fejlődése hirtelen megugrik, és a petesejt leválik az üreg belső faláról. A petevezeték végén lévő nyúlványok ekkor körülveszik a tüszőt és magukba foglalják a belőle kiszabaduló petesejtet. Ezek az úgynevezett fimbriák aztán a petevezetékbe terelik a petesejtet, ahol a csillószőrök mozgása és a petevezeték rendszeres összehúzódásai által segítve kezdi meg útját a petesejt a méh ürege felé. A megérett petesejt 12–24 órán keresztül életképes, ennyi ideje van a hímivarsejteknek megtermékenyíteni. Amennyiben ez nem történik meg, az érett petesejt a menstruáció során leváló méhnyálkahártyával és vérrel együtt távozik a szervezetből.


Fotó: Freepik


További videókért ide kattints!



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page