top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Én első osztályon, a gyerekek turistaosztályon – miért, baj?

Egy anya teljesen rendjén valónak találja, hogy a közös családi repülőutak alkalmával mindig első osztályon utazik, miközben családja többi tagja a turistaosztályon húzza meg magát. Azt mondja, ezzel arra akarja nevelni a gyerekeket, hogy mindenért meg kell dolgozni.


Korábban már írtam egy anyáról, aki ugyanezt akarja elérni azzal, hogy semmilyen eseményre, sem születésnapra, sem karácsonyra nem vesz ajándékot a gyerekeknek.


 

A 40 éves Naomi Isted foglalkozására nézve hivatásos blogger. Ez azt jelenti, hogy fizetnek neki azért, hogy távoli helyekre utazzon és az ott szerzett tapasztalatairól beszámoljon. Ezekre az utakra gyakran elkísérik gyerekei és férje is. Ilyenkor az anya mindig első osztályon utazik, míg a férje gyerekekkel turistaosztályon. A nő elismeri, hogy emiatt semmilyen rossz érzése nincsen. Úgy véli, hogy a kisgyerekeket egyébként is ki kéne tiltani a repülőgépek első osztályról, „hacsak nem kivételesen jól viselkednek”. Nem tartja fairnek, hogy miután valaki kemény pénzeket fizetett az első osztályú helyért, neveletlen gyerekek szaladgálását és ugrándozását legyen kénytelen elviselni. (Erről merőben mást gondolt egy férfi, aki saját első osztályú helyét cserélte el egy beteg gyerekkel utazó anyával. Persze vannak légitársaságok, akik a turistaosztályon is igyekeznek az első osztály kényelmét biztosítani a kisgyerekes szülőknek.

Naomi Isted talán saját gyerekeit is a neveletlen lurkók közé sorolja, ezért van az, hogy 4 éves lányát és 3 éves fiát az apjukkal együtt a turistaosztályra száműzi, akár 10-12 órás repülőutak idejére is.

„Arra akarom nevelni őket, hogy tisztában legyenek a pénz értékével és a kemény munka fontosságával. Egyébként is túl fiatalok még ahhoz, hogy valóban értékelni tudják az első osztály nyújtotta kényelmet. Egyébként én sem kaptam mindent ezüst tálcán amikor kisgyerek és tini voltam. Mindenért meg kellett dolgoznom. Azért ülök én az első osztályon, ők pedig a turistaosztályon, hogy lássák, hogy megéri dolgozni” – fejti ki az anya sajátos nevelési álláspontját.

Évente öt-hat plusz nyaralásra megy a család a gyerekekkel, de az anya elismeri, hogy soha nem érzett bűntudatot amiatt, hogy saját helyét mindig az első osztályra foglalja, mert azt mondja, hogy ez remek alkalom arra, hogy az utazás alatt utolérje magát a munkákkal.

Arra a kérdésre, hogy a férje mit szól ehhez a leosztáshoz, azt mondja, hogy a férje nagyon élvezi a gyerekekkel töltött időt és ezeket a különleges alkalmakat. Ráadásul pontosan megérti, hogy a felesége mi mindent biztosít számukra az életben. „Nagyon szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán utazhatunk − mondja az anya- − A gyerekek pedig megértik, hogy ez az én munkám.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page