top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Élő egyenes adás: a szülés nem ijesztő vagy undorító, hanem euforikus

Egy anyuka élőben közvetítette lánya születését 45 000 embernek a YouTube-on, mert be akarta bizonyítani, hogy a szülés nem mindig „ijesztő” vagy „undorító”. Az érdeklődők élő, egyenes adásban követhették a vajúdást, noha éppen ez az anyuka mondja azt is, hogy a vajúdás tulajdonképpen rém unalmas.

Te utánoznád?

 

A 37 éves Siobhan Miller azt tervezte, hogy negyedik gyermekét otthon, barátai, gyermekei és az interneten ismeretlenek által „körülvéve” hozza világra, hogy megmutassa, a szülés „euforikus” is lehet. Felállított egy kamerát a nappalijában, és lefilmezte magát, amint egy szülőlabdán lélegzi el éppen a fájásokat.


Siobhan – aki „civilben” hipnoszülés-tréner –így indokolta a szokatlan ötletet:

„Le akartam filmezni magam. Ez az utolsó babám, és mindent meg akartam tenni, hogy magam és mások számára is megörökítsem. Az az ötletem támadt, hogy az egészet lefilmezhetném és levetíthetném, hogy mások is láthassák.”

És hogy miért?

„Azt szerettem volna, hogy az emberek normális dologként tekintsenek a gyerekszülésre. A legtöbb nő retteg tőle, mert abban a hitben élnek, hogy a vajúdás egy többórás, szünet nélküli fájdalom. Pedig ahogy elmúlik a fájás, egy mélyet lélegzel, és a következő fájásig akár ehetsz is. Az embereknek látniuk kell, milyen lehet a vajúdás valójában – hát, elég unalmas. És ha nem rettegsz a szüléstől, lehet életed legcsodálatosabb napja.”

Siobhan traumatikusnak élte meg az első szülését most 16 éves nagyfiával fiával, miután 2007 februárjában szülésindítás után fogóval segítették a tágra az orvosok a babát.

„Nagyon félelmetes érzés volt. Teljesen alkalmatlannak és kiszolgáltatottnak éreztem magam.”

Amikor Siobhan hét évvel később ismét teherbe esett, másfajta szülésélményt kívánt, és ekkor nézett először utána a hipnobirthingnek, a szülés alatti fájdalomcsillapítás módszerének, amely terápiás relaxációs technikákat alkalmaz, beleértve a mély légzést és motivációs mantrákat. Ha az eredmény nem is maradt el, hiszen 2014 decemberében egy gyors otthonszülés során jött a világra második fia, aki most 8 éves.

„Ez a szülés szöges ellentéte volt az elsőnek. Semmi mást nem éreztem, csak eufóriát. Szupernőnek éreztem magam a szülés alatt és után, és ez az érzés hosszú ideig velem maradt.”

A pozitív tapasztalatokat követően Siobhan hipnobirthingre képezte ki magát, és 2015-ben elindította cégét. A harmadik fiát 2016 márciusában egy szülőotthonban vízben szülte meg, és úgy döntött, hogy profi fotókat készíttet a pillanatról.

„Az esküvőkön teljesen megszokott, hogy videós és fotós is jelen van, de a szülőszobában ez egyáltalán nem szokványos. Az emberek talán kicsit undorítónak is gondolják azt, ami a szülés során a jelenlévők szeme elé kerül. Mi viszont megörökítették a szülést, ezért a fiam most már megnézheti a videót és láthatja, hogyan született. Ez biztosan rendkívül különleges élmény lesz számára.”

Utolsó babájánál Siobhan úgy döntött, hogy egy lépéssel tovább megy, és élőben közvetíti az egész élményt.

„Ami fotó vagy videó vagy egyéb információ nyilvánosságra kerül a szülésről, az mind azt közvetíti, hogy ez egy traumatikus esemény. Pedig ez egy borzasztóan torz kép a szülésről. Ez összefügg azzal, ahogyan az emberek általában gondolkodnak a szülésről: azt gondolják, hogy undorító és ijesztő. De a gondolkodásmód megváltoztatása erőt adhat.”

Siobhan 2022. szeptember 17-én este kezdte érezni a fájásokat, ezért gyorsan bekapcsolta a kamerát és beállította a fényeket.

„Úgy gondoltam, hogy bármikor kikapcsolhatom, ha közben meggondolom magamat. Ott volt néhány barátom és a gyerekeim is.”

Az idillt némiképpen megzavarta, hogy 80 perces vajúdás után kórházba kellett sietni komplikációk miatt, így a negyedik baba – a család első kislánya – végül kórházi körülmények között érkezett.

„Maga a szülés nagyon szép volt. Csalódott voltam, hogy nem otthon szültem. Csalódott voltam, hogy az élő közvetítésnek hirtelen véget kellett vetni. De meg kellett mutatnom, hogy a vajúdás nyugodt esemény is lehet. Nem sikoltoztam. Nem voltam megrémülve. Az emberek mindent láthattak. Csak a fináléról maradtak le.”

Bár Siobhan szívesen szülne újra, mégis úgy döntött, hogy a kislánya az utolsó babája.

„Szívesen megtenném újra és újra. Abszolút imádok szülni. A testedben lévő erő olyan, mint egy csoda.”

Fotó: Shutterstock


Az Anyás-Apás szülésről szóló cikkgyűjteményét itt találod.


0 hozzászólás
bottom of page