top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Élt 9 évet, meghalt, mert meleg volt

Egy kilencéves amerikai kisfiú öngyilkos lett. Az ok: bevallotta az iskolában a többieknek, hogy meleg, ezért kiközösítették, csúfolták és zaklatták. Az édesanya értetlenül áll a történtek előtt. Azt mondja, ő biztosította a fiát, hogy eztán is ugyanúgy fogja szeretni, függetlenül a nemi identitásától.


De honnan tudja egy kilencéves gyerek, hogy melyik nemhez vonzódik igazán?

 


Tragikus eseménnyel kezdődött az új tanév egy coloradói általános iskolában, hiszen egy kilencéves diák, Jamel Myles már a negyedik tanítási napon öngyilkos lett, múlt csütörtökön holtan találták a család denveri otthonában.

„Mindössze négy nap telt el az új tanévből – mondta Leia Pierce, Jamel édesanyja. – El sem tudom képzelni, miket mondtak a fiamnak az iskolatársai. Az én pici fiam megölte magát. Nem ezt érdemelte. Azt akarta, hogy mindenki boldog legyen, még ha ő nem is az. Annyira hiányzik nekem.”

Kiderült, hogy a kisfiú néhány héttel korábban vallotta be az édesanyjának, hogy meleg. „Először azt hittem, csak viccel, még hátra is néztem rá vezetés közben, de annyira rémültnek látszott. Biztosítottam róla, hogy én eztán is ugyanúgy szeretni fogom, mint eddig” – mesélte az anya, aki azt is elmondta, hogy a fia azt tervezte, hogy az osztálytársainak is beszámol az érzéseiről. Ennek értelmében bement az iskolába, és elmondta a többieknek, hogy meleg, és nagyon büszke volt magára” – folytatja a történetet Leia. Azt is kérte az anyukájától, hogy a jövőben hadd viseljen lányosabb ruhákat. Az anya emlékezett arra, hogy Jamel korábban is szívesen öltözött lányruhába és tett a fejére tiarát, és azt játszotta, hogy ő most egy Youtube-sztár.


Hibás mindenki: én, ti, ők?

Ám pár nappal a coming-out után Jamel meghalt, és a boncolás megállapította, hogy önkezével vetett véget az életének. Az ok az alapján körvonalazható, hogy Jamel pár nappal korábban arra panaszkodott a legidősebb nővérének, hogy a gyerekek az iskolában azt mondogatják neki, hogy legjobban teszi, ha megöli magát. Az anyát most önvád kínozza, hogy talán minden másként történt volna, ha a fiú hozzá fordul a bajával: „Annyira zaklatott vagyok amiatt, hogy a fiam ezt látta az egyetlen megoldásnak.”

Mindazonáltal úgy véli, hogy több felelősséggel kellene viseltetnie mindenkinek az iskolai zaklatás egyre terjedő problémája iránt. „Szerintem a gyerekeket felelősségre kellene vonni, hiszen a gyerekek már tudják, hogy rossz, amit tesznek. A szülők is hibásak, mert vagy ők nevelik a gyereküket ilyenné, vagy ők is ugyanígy viszonyulnak a melegekhez” – mondja a gyászoló anya.


De megmutatkozhat-e a homoszexualitás ilyen fiatal korban?

A történetet olvasva talán sokakban felmerülhet, hogy jó, jó, de honnan tudja egy ekkora gyerek, hogy melyik nemhez is vonzódik. A pszichológusok szerint erre perdöntő bizonyíték nincs, de bizonyos jelek árulkodóak lehet. Előfordulhat, hogy egy fiúgyerek szívesen bújik lányruhába, ez azonban önmagában még semmit nem jelent.

Valószínűleg a genetika is felelős a nemi érdeklődés kialakulásáért, amihez később még környezeti hatások is társulnak. Amiben azonban minden szakértő egyetért: ilyen esetekben az állhat a háttérben, hogy a gyereknek már az élet korai szakaszában kapcsolati zavarai támadnak az azonos nemű szülővel, éppen abban a kritikus időszakba, amikor még csak kialakulóban van a nemi szerepek elsajátításának a folyamata. ennek következtében a gyerek nem képes azonosulni a szülő által képviselt nőiességgel vagy férfiassággal.

Árulkodó jel lehet, ha a gyerek gyakran szóba hozza, hogy inkább a másik nemhez szeretett volna születni, nem szeret saját nemének bőrében élni. Előfordulhat, hogy fiúként szívesen bújik lányruhába vagy fordítva, fiúként szereti kisminkelni magát vagy nőies ékszereket hordani. Ettől azonban még nem kell rögtön azt gondolni, hogy a gyerek később saját neméhez fog vonzódni, ám ha a játék első varázsának elmúltával továbbra is kitart a másik nemre jellemző viselkedés mellett, akkor ez már mindenképpen el kell, hogy gondolkodtassa a szülőket.

A bevezetőben feltett kérdésre tehát a válasz: igen, a nemi identitás már ilyen fiatal korban is megnyilvánulhat.

És ha meleg, akkor már nem is a te gyereked?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page