top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Éhen hal-e a gyerek vegán étrenden?

A kérdésre a választ nyilván esete válogatja. Egy ilyen eset most végződött a bíróságon, ebben az esetben a kérdésre a válasz: majdnem. Nem csoda, hogy több országban fontolgatják, hogy a gyermekbántalmazás egyik tényállásává tegyék a büntető törvénykönyvben, ha a szülő olyan étrenden tartja a gyerekét, ami minden állati eredetű tápláléktól mentes.


Maga a tény, hogy a szülő csak növényi eredetű élelmiszerekkel eteti a gyerekét, tudomásom szerint még sehol a világon nem büntetendő – bár több országban is felvetődött már ennek gondolata. Más kérdés, hogy jár-e büntetés azért, ha a vegán étrendnek súlyos következményei lesznek. Hogy ebben az esetben megbüntették-e a szülőket, a cikk végén kiderül.

 

A mostani eset tárgyalása a Downing Központi Kerületi Bíróságon zajlott Angliában. A 33 éves anya és a 35 éves apa azért állt a bíróság előtt, mert teljesen vegán étrenden tartott kislányuk erősen alultáplált volt: a 20 hónapos gyerek mindössze 5 kilogrammot nyomott, mely normális körülmények között egy 3 hónapos gyerek súlyának felel meg. testileg igen fejletlen volt, még nem nőtt ki egyetlen foga sem, nem tudott állni, és mindössze 20 szavas szókinccsel rendelkezett. A súlyos fejlődési elmaradás hátterében az állt – legalábbis a bíróság szerint −, hogy a maguk is szigorú vegán étrenden élő szülők semmilyen állati eredetű ételt nem adtak a gyereküknek sem. A gyerek kizárólag zabpelyhen és rizstejen élt, és a vitaminhiány következtében olyan, a fejlett országokban már rég elfeledett betegség alakult ki nála, mint a D-vitamin hiánya okozta rahitisz, vagyis angolkór. Néha kapott a kicsi rágcsálnivalóként egy kis gyümölcsöt vagy mazsolát. A nyomozás szerint egyébként maga az apa nem hithű vegán, a vegánság az anya megszállottsága, amit aztán az egész családjára rákényszerített. A bíróság szerint azonban ez nem menti fel a felelősség alól, mert érvényre juttathatta volna az akaratát, ha nem ért egyet a felesége életmódjával.

Az eset úgy jutott a hatóságok tudomására, hogy a kislánynál görcsök jelentkeztek, és a kiérkező mentősök jelentették be a gyermekvédelmi hatóságnak az esetet. A bíróság megítélése szerint az anya megrögzött vegánsága sodorta olyan helyzetbe az önmaga védelmére még képtelen gyereket, hogy segítség nélkül hamarosan meghalt volna.

Joggal merülhet fel az emberben ilyenkor a kérdés, hol voltak az ismerősök, szomszédok, mire eddig jutott a helyzet? (A védőnői szolgálat felelősségét csak akkor firtathatnánk, ha az eset Magyarországon történt volna. Jó, ha tudjuk ugyanis, hogy a védőnői szolgálat hazai specialitás, más országokban nincsenek olyan jó helyzetben az anyák, hogy a gyermekorvos mellett még egy szakképzett segítséget is maguk mellett tudhatnak az első időkben. Erre is gondoljunk, amikor – sokszor joggal, de legalább ennyiszer alaptalanul szidott – védőnőkre gondolunk, amikor rendszeres látogatásaikat felesleges nyűgnek, zaklatásnak éljük meg.). No de valóban: hol voltak a család környezetében élő emberek? Ezt a kérdést ez esetben is feltette a nyomozó hatóság. A szomszédok azt vallották, hogy sokszor látták a két nagyobb gyereket a játszótéren vagy az udvaron játszani, de arról fogalmuk sem volt, hogy a családnak van egy harmadik gyerek is.

A hatóságok már az ítélet megszületése előtt sürgősen állami gondozásba vették a gyereket, ahol mára kezdi utolérni a normális súlyát, már 20 kilót nyom, elkezdett járni és beszélni, és talán időval utoléri a kortársait. A szülők mindössze 300 órányi közmunkával megúszták a dolgot. A hatósági eljárás alatt a szülők házassága tönkrement, ma már külön élnek.


Börtön járhatna a vegán diétáért?

Többször felvetődött már egyébként, hogy a gyerekek vegán étrenden tartása minősüljön a gyermekbántalmazás egyik formájának, és a törvény büntesse a szülőket ezért. Egy olasz parlamenti képviselőnő, bizonyos Elvira Savini a mostanihoz kísértetiesen hasonló eset után vetette fel az olasz parlamentben, hogy törvény büntesse a gyerek vegán étrenden tartását.

„Nem vagyok sem a vegán, sem a vegetariánus étkezés ellen egészen addig, míg a diéta felnőtt emberek saját döntésén alapul – nyilatkozta akkor Savini. – Egyszerűen abszurdnak tartom, hogy a szülők saját döntésére van bízva, hogy csaknem fanatikus vakhittel megvonják az állati eredetű termékeket a gyermekeiktől, gyakran megfelelő tudományos ismeretek nélkül úgy, hogy erről nem konzultálnak előzetesen gyermekorvossal.”


Mit mondanak a gyermekorvosok?

A gyermekgyógyászok álláspontja többnyire nem fekete-fehér a vegánság kérdésben. Ők általában úgy foglalnak állást, hogy a gyereknek minden tápanyagot meg kell kapnia, ami a normális fejlődéséhez szükség – hogy ezeket pontosan milyen forrásból, az tulajdonképpen másodlagos. A tápanyagok többsége egyébként növényi forrásból is fedezhető, ez alól a B12-vitamin és a vas jelenti leginkább a kivételt, amit megfelelő mennyiségben bevinni állati eredetű tápanyagforrás nélkül, hát… legalábbis meglehetősen nehézkes.


Apropó, vegán vagy vegetáriánus?

Bár sokan azt hiszik, hogy a vegán és a vegetáriánus egymás szinonimái, ez nem így van. Mint a rovar és a bogár: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Minden vegán veretáriánus, de nem minden vegetáriánus vegán. A vegetáriánus étrendből hiányzik a hús, de a növényi táplálékok mellett megengedett a tojás és a tejtermékek, míg a vegánok semmilyen állati eredetű ételt nem esznek, így tojást vagy tejtermékeket sem. Attól függően, hogy a vegetariánus mit enged meg magának fogyasztani a növényi eredetű élelmiszerek mellett, vannak a laktovegetariánusok (ők tejet és tejterméket is fogyasztanak, míg húst nem), az ovovegetariánusok (akik a növényeken kívül a tojást engedik meg maguknak) és az ovolaktovegetariánusok (ők tejet, tejterméket és tojást is esznek, húst viszont nem).


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page