top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ágyba pisil a gyerek? A genetika a hibás!

Ha gyerek ágyba pisil, az mindig lelkiismeretfurdalást kelt a szülőkben: biztosan stresszes a gyerek valamitől vagy boldogtalan. Ám egy friss kutatás szerint messze nem erről van szó, hanem a genetika tehet mindenről. Vagy legalábbis sokkal több mindenről, mint eddig gondoltuk.


Az ágyba vizelés sokkal inkább testi, mint lelki probléma.

 


Dán kutatók egy olyan génkombinációt azonosítottak, melynek jelenlétében 40 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy az ágy akkor is nedves lesz reggelre, ha a gyerek egyébként már kinőtt abból a korból, amikor a szülők még többé-kevésbé elfogadhatónak tartják az ágyba pisilést. A statisztikák szerint 5 éves korban a gyerekek 15 százaléka még ágyba pisil, ez az arány azonban 8−11 éves korra 5 százalékra csökken. Ami még mindig viszonylag gyakori problémát jelez. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy minden 100 kamaszkorú gyerek közül kettőnek okoz még mindig gondot, hogy az ágya reggelre száraz maradjon.

„Sok éven keresztül azt sulykoltuk a szülőkbe, hogy az ágyba vizelés lelki problémát jelez a gyermekeknél. Ezt azonban nem nagyon támasztják alá valói tudományos bizonyítékok” – magyarázza dr. Soren Rittig, a dániai Aarhus Egyetem kutatója, a most megjelent tanulmány egyik szerzője.

Rittig doktor és munkatársai 40 ezer dániai fiatal adatait elemezték, akik közül 4000 fiatalnál okozott még problémát az ágyba vizelés, és jelentős részüknek orvosuk gyógyszert is felírt a probléma megszüntetésére. A fiatalok genetikai örökítőanyagának, a DNS-nek az elemzése alapján hat olyan genetikai variánst (az egyes tulajdonságok, betegségek stb. átörökítéséért felelős gének módosulásait) azonosítottak, melyek jelenlétében nagyobb az esély arra, hogy az adott személynél problémát okoz majd az ágyba vizelés. A különbség 40 százalék, ennyivel nagyobb arányban ágyba vizelők azok a fiatalok, akik a hat kóros gén egyikét vagy többet is hordoznak.

A gyermekkori vizelettartási zavarokkal foglalkozó nemzetközi konferencián ez év szeptemberében is bemutatják mostani vizsgálatuk adatait, melyet azért tartanak fontosnak, mert a probléma egy vadonatúj aspektusára világít rá: „Adataink jelentőségét az adja, hogy megerősítik, hogy az ágyba vizelés nem pszichológiai probléma, és nem is olyan dolog, amiért a gyerek hibáztatni vagy megszégyeníteni kellene” – hangsúlyozzák.

Azt azonban hozzáteszik, hogy ez korántsem jelenti egyben azt is, hogy lelki problémák vagy stressz egyáltalán nem játszhat közre abban, ha egy korábban már szobatiszta gyerek ismét ágyba pisil.


Milyen tanácsokat adhatunk olyan szülőknek, akiknek gyereke ágyba pisil?

Az első és legfontosabb, hogy sose hibáztassuk vagy szégyenítsük meg a gyereket a nedves lepedő miatt.Sose negatív visszajelzést küldjünk a gyerek felé, ha ágyba pisilt (ne szidjuk vagy büntessük érte), hanem mindig pozitív visszajelzést kapjon, ha száraz marad a lepedő reggelre (dicsérjük meg, lepjük meg apró ajándékkal stb.).Feltétlenül konzultáljunk a gyermekorvossal, mert az ágyba vizelésnek szervi okai is lehetnek, ezeket mindenképpen ki kell zárni.Alakítsunk ki megfelelő esti rutint a lefekvés előtti órákra, melybe mindenképpen tartozzon bele, hogy a gyerek menjen el WC-re, mielőtt nyugovóra tér.Kevesen tudják, de az ágyba pisilés összefüggésben lehet a székrekedéssel is. A kemény, száraz széklettel teli végbél nyomja a húgyhólyagot, ami ágyba vizelést is okozhat. Ha a gyerek éjszaka rendszeresen bepisil, mindenképpen ellenőrizzük, nincs-e székrekedése.Addig is, amíg nem sikerül a baj okát megtalálni és a problémát véglegesen megszüntetni, a gyerek ágyát védjük vízhatlan borítású matraccal, vízhatlan lepedővel. Ezek rendszerint drágábbak, mint a közönséges ágyneműk, de már rövid távon behozzák az árukat, ha nem kell 1-2 havonta teljesen lecserélni a gyerekágyat betétestül, matracostul, mindenestül.

Egyébként pedig: türelem, türelem és megint csak türelem.

Forrás: UpToDate


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page