top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Zsidó kislány népszerűsítette a Harmadik Birodalmat

Annak idején a németországi náci párt Hessy Taft fotóját választotta egyik plakátjára, mely azt volt hivatott bemutatni, hogyan néz ki egy „tökéletes árja” baba. De Joseph Göbbels propagandagépezetének fogaskerekei közé homokszem került: Hessy Taft valójában zsidó.


Hessy Taft hat hónapos volt, amikor a fotóját kiválasztották egy náci poszterre. Ő volt hivatott a náci párt propagandájában a tökéletes árja gyermeket illusztrálni.

 

„Most már csak nevetek rajta – mondta a most 80 éves Taft professzorasszony a németországi Bild magazinnak adott interjújában. – De ha a nácik tudták volna, hogy valójában ki vagyok, már nem is lennék életben.”

Hessy Taft nemrégiben az izraeli Yad Vashem Emlékmúzemban mutatta be azt a náci propagandamagazint, melynek borítóját az ő csecsemőkori fényképe díszíti, és elmesélte annak hihetetlen történetét is, hogyan népszerűsíthette egy zsidó kislány fotója a Harmadik Birodalmat.

Szülei, Jacob és Pauline Levinsons – mindketten tehetséges énekesek – Lettországból költöztek Berlinbe 1928-ban abban a reményben, hogy ott jobb lehetőségek nyílnak komolyzenei karrierjük előtt. Ehelyett azonban szemtanúi lehettek a nácik térhódításának. Apját zsidó származása miatt elbocsátották az operából, ezért eztán házaló ügynökként volt kénytelen megkeresni a kenyerét. Az anya, Pauline, 1935-ben egy jól ismert berlini fotográfushoz vitte el a hat hónapos Hessyt, hogy készítsen róla fényképeket. Néhány hónappal később rémülten látta meg a kislány fotóját a legkedveltebb náci családi magazin, a Sonne ins Hause címlapján. Azonnal a fotóshoz, Hans Ballinhoz rohant, aki elmondta neki, hogy tisztában van azzal, hogy zsidó családról van szó, ám ennek tudatában is benevezte a fotót egy versenyre, melynek célja, hogy megtalálják a legszebb árja babát. „Nevetségessé akartam tenni a nácikat” – mondta neki a fotós. Ez sikerült is neki: a fotóval megnyerte a versenyt, melyről az a hír járta, hogy személyesen a náci propagandaminiszter, Joseph Göbbels választotta ki a nyertest.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page