top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Zsebpénz vagy kenőpénz a jó magaviseletért?

Nem is olyan régen került elő itt az Anyás-Apáson a zsebpénz kérdése annak kapcsán, hogy egy angol tinilány nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy édesanyja 5000 fontról 1000 fontra „vágta vissza” a havi zsebpénzét. A lány szerint ennyi pénzből egyszerűen képtelenség kijönni, elvégre szereti a költséges passziókat és a méregdrága cuccokat.


Ehhez pont illeszkedik egy felmérés, amit most olvastam arról, milyen nemes célokért hajlandók kenőpénzt − oppardon, zsebpénzt – fizetni a szülők a gyerekeiknek.

 

Annyit előre elárulok, hogy a Santander bank felmérése által felvázolt kép szöges ellentétben van azzal, amit a pedagógusok és a gyermekpszichológusok helyesnek tartanak zsebpénzfronton. A korábbi posztomból is kiderült, hogy a szakemberek szerint nem helyes, ha a gyereket házimunkáért, jó osztályzatért pénzzel jutalmazzuk. Általánosságban helytelen minden olyasmit pénzzel dotálni zsebpénz formájában, ami a gyerek kötelességei közé tartozik, legyen az iskolai munka vagy besegítés az otthoni teendőkbe.

Mit mutat ezzel szemben a Santander felmérése?


Megfizetlek, ha időben beérsz a suliba

Az 500 résztvevő megkérdezésével végzett felmérés legmegdöbbentőbb eredménye az volt, hogy minden ötödik szülő elismerte, hogy már azért is pénzzel jutalmazza a gyereket, ha az nem késik el a suliból. Ugyanennyien vannak azok is, akik előre meghatározott prémiumot tűznek ki azért, ha a gyerek rendesen viselkedik az iskolában vagy részt vesz a házimunkákban. Itt gyorsan jegyezzük meg azt is, hogy a felmérésben csak 15 évesnél fiatalabb gyerekeket nevelő családok vettek részt.

Minden öt szülő közül négyen a hónap nagyjából azonos napján érkező „alapilletményt” is folyósítanak a gyereknek zsebpénz címén, ám a szülők körülbelül egyharmada a zsebpénz legalább egy részét opcionálisan adja a gyereknek, ha a gyerek megfelelően viselkedik, jól tanul és teljesíti a szülői elvárásokat.

Nézzük az összegeket is! Ha a gyereknek az adott héten nagyjából minden nap sikerül időben beérni a suliba, az átlagosan 10 fontot (kb. 3700 forintot) hoz neki a konyhára, a szobája rendben tartása ennek nagyjából a felét hetente. Az is kiderült, hogy a londoni gyerekek átlagosan körülbelül másfélszer annyi zsebpénzt kapnak, mint vidéki társaik. A fiúkat általában komolyabban dotálják a szülők a jobb magaviselet reményében, mint a lányokat.


Másként látja a bankár és másként a pedagógus

A Santander szóvivője szerint a zsebpénz kiváló lehetőség arra, hogy a gyerekek megtanuljanak bánni a pénzzel, és megtanulják a beosztást. A pedagógusok azonban nem ennyire derűlátóak. Egy iskolaigazgató például arra figyelmeztet, hogy a gyerekek túl sok pénzt kapnak, és ezeket sokszor olyan dolgokra költik, melyek ártalmasak számukra. A közelmúltban például az a hír borzolta az angolok kedélyeit, hogy egy mindössze 11 éves gyerek került életveszélyes állapotba a netről vásárolt, tisztázatlan eredetű nyugtatótól. „Minden, ami a gyerekek számára veszélyes, pénzbe kerül. Csak akkor tudjuk megvédeni őket ezektől a veszélyektől, ha sikerül rávennünk a szülőket, hogy álljanak le azzal, hogy számolatlanul adják gyerekeiknek a pénzt” – mondta az iskolaigazgató.

Ahogy említettem is, a felmérést készítő bank ezzel egyáltalán nem ért egyet, szerintük az életre való felkészítés eszköze a zsebpénz is.

Szerinted?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page