top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vízkereszt vagy amit... soha nem akartok (látni)...

Frissítve: 2022. jan. 18.

Január hatodika, azaz Vízkereszt napja van. A hagyománytisztelők ma szedik le a karácsonyfa díszeit, mások ezt már jóval előbb megtették, megint mások majd csak jóval később, esetleg csak a tavasz közeledtével teszik meg. Éppen ezért ismét aktuális lehet az a fotó, amit egy anya még karácsony közeledtével osztott meg a közösségi oldalán.

Mert a baj sokszor onnan jön, ahonnan a legkevésbé számítunk rá.

 

Az Instagramra került fel az a fotó és a hozzá kapcsolódó történet, melyben egy anya egy olyan veszélyre figyelmeztető a többi szülőt, amire talán nem is gondolnánk. Történt, hogy még karácsony tájt egy mutatósabb üveggömböt adott 14 hónapos kislánya közelébe, hogy néhány cuki karácsonyi fotót készítsen a rokonságban. A pici azonban a gömböt egy óvatlan pillanatban a szájába vette, ahol az szilánkjaira tört.

„Néhány ünnepi hangulatú fotót akartam lőni a nappalinkban, ehhez Savannah mellé tettem néhány szép régi üveggömböt, melyet még a nagymamám hagyott rám. Az az igazság, hogy egész idő alatt le sem vettem a szemem róla, hiszen igyekeztem megtalálni a legjobb beállítást. De mire észbe kaptam, még így is sikerült egy szép karácsonyfadíszt megkaparintania és úgy döntött, hogy meg is kóstolja. Egy reccsenésszerű hangra eszméltem, amikor a gömb összeroppant a szájában.”

Természetesen azonnal igyekezett az üvegtörmeléket minél hamarább kiszedni a kislány szájából, miközben próbálta megakadályozni, hogy akár egy darabot is lenyeljen a pici. Rögtön a kórházba sietett vele, ahol röntgenvizsgálatot végeztek, nehogy esetleg egy vagy több lenyelt üvegdarabka elkerülje az orvosok figyelmét.

„Szerencsére a röntgenfelvétel nem mutatott semmi gyanúsat, ezért haza is jöhettünk a kórházból. Nagyon szerencsésnek éreztem magam és megkönnyebbültem, hogy ilyen olcsón megúsztuk figyelmetlenségemet”

– mesélte az anya, aki azt is elárulta, hogy azért akarta megosztani a történetüket, hogy a többi szülőt figyelmeztesse erre a „szezonális” veszélyre, hiszen talán nem mindenki gondolja át, milyen veszélyeket rejthetnek egy kisgyerek számára a leheletvékony üveggömbök és más csillogó karácsonyfadíszek, melyek színesek és fényesek, nem csoda hát, hogy nagyon könnyen felkeltik a legkisebbek érdeklődését is.

„Minden a másodperc tört része alatt következett be, és akár sokkal rosszabbul is járhattunk volna, műtét is lehetett volna a vége. Szerencsére nem így történt.”

Bár most már nem aktuális, de a jövőre nézve azt tanácsolja, hogy kisgyerekes családokban inkább nem törékeny műanyag vagy fém díszekkel díszítsék a karácsonyfát.

És ez nemcsak a kisgyerekekre, hanem a házikedvencekre is igaz.


Fotó: Alamy


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page