top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Várandós kismama halt meg egy közlekedési balesetben...

...ez az a mondat, amit egyikőnk sem akar hallani soha. Mert a tragédia akkor is tragédia, ha „csak” egy életet követel, de még ennél is nagyobb tragédia, ha egy még meg sem született élet huny ki örökre valahol az országút szélén.

Te például tudod, hogyan kell helyesen bekötni a biztonsági övet, ha várandósan ülsz autóba akár utasként, akár sofőrként?

 

A biztonsági öv életet ment – hirdetik szint kilométerenként az autópályák mellé kitett óriásplakátok. Ez remélhetőleg ma már nem vitatja senki, és senki nem trükközik akkor sem, ha az autója egyébként éles visító hanggal jelzi, hogy utasa valamiről megfeledkezett elindulás előtt. Vannak persze még mindig nem kevesen, akik a témáról szólva rögtön azon kezdenek lamentálni, hogy nem veszélyesebb-e egy balesetnél a szabályosan bekötött öv, mert például megakadályozza a menekülést például az égő autóból (a statisztikák szerint egyébként nem, nem veszélyesebb, mert általánosabb az, hogy éppen az öv ment életet). Még inkább felerősödnek ezek az aggodalmak a várandósság alatt, és hát lássuk be, az egyre növekvő pocak valóban speciális helyzetet teremt az autóban is.

„Végig vezettem a terhességeim alatt, és utáltam a biztonsági övet, úgy éreztem, hogy megfulladok, meg a babát is féltettem, ezért általában nem kötöttem be magam, vagy néha a felső pántot húztam át a hasam fölött. A férjem karosszériás, ő mondja mindig, hogy az öv többet árt, mint használ, és ha baj van, legalább ki tud mászni a kocsiból. Amúgy a mai napig lazán kezeljük a biztonsági öv témát, max a büntetés miatt kötjük be magunkat, és falun belül a gyerekeket is csak beszórjuk hátra. Korábban egy-egy hisztinél az is megesett, hogy az ölembe vettem őket, mert úgy éreztem, hogy az agyalapi mirigyemre támad a frekvenciájuk. Ami érdekes, hogy ennek ellenére a középső gyerek bekötve utazik szívesebben, és szól, hogy ne induljunk, ha még nincs a helyén az öv”

– ezt ez Ivett nevű háromgyermekes anya mesélte évekkel ezelőtt az egyik női oldalon, és biztosan szentül meg is volt róla győződve, hogy a férje jól tudja. Hiszen karosszérialakatos..


Te például tudod, hogyan kell bekötni a biztonsági övet, hogy védjen, de nem ártson?

Nemrégiben a TikTokon került elém egy videó, amin egy Dr Katie néven posztoló hölgy, akinek több mint 130 ezer követője van, megmutatja, hogyan is kell ezt jól csinálni. A hölgy egyébként sürgősségi osztályon dolgozó orvos, jelenleg maga is várandós kismama, tehát kétszeresen is érintett a témában.


A videón elmondja, hogy az apropót az adta az elkészítéséhez, hogy nemrégiben egy várandós kismamát látott el a sürgősségi osztályon, akit egy autóbaleset helyszínéről szállítottak be a mentők. Megkérdezte tőle, hogy be volt-e kötve biztonsági öv, amire a harmadik trimeszterben járó kismama szerencsére igennel válaszolt, ám az azt firtató kérdésre, hogy tudja-e, hogyan kell a hasában lévő baba számára is biztonságos módon bekötni a biztonsági övet, kiderült, hogy a kismamának erről fogalma sincs.


Így aztán Dr Katie a videóban elmagyarázza, hogy

a biztonsági öv alsó vízszintes hevederének nem a pocakon, hanem az alatt kell húzódnia, a felső ferde hevedernek pedig a két mell között kell áthaladni. Ha sofőrként száll a kismama az autóba, akkor tolja hátra az ülést annyira, ahonnan még biztonságosan eléri a kormánykereket és a pedálokat. A videó végén azt is hangsúlyozza, hogy autóbaleset után a várandósok akkor is forduljanak orvoshoz, ha elsőre úgy tűnik, hogy nincs komoly sérülésük, mert minden esetben meg kell győződni arról, hogy a babával minden rendben van.

Hátul áthúzva, ruhacsipesszel rögzítve

A kismamák elég leleményesek, ha arról van szó, hogyan utazzanak az autóban úgy, hogy be is legyen kötve a biztonsági öv, de azért mégse: hát mögött vagy lábak között elvezetve, ruhacsipesszel lazán tartva, övterelővel a has alá húzva, vagy éppen teljesen mellőzve.


De igazuk van-e? Lássuk!

Elöljáróban röviden: nem, nincs igazuk.


Bár sok nő aggódik amiatt, hogy baleset esetén a biztonsági öv használata, vagy a légzsákok árthatnak a méhben fejlődő magzatnak, egy kutatás épp a feltételezés ellenkezőjét bizonyította be. A tanulmány eredményei szerint a biztonsági öv használata egyaránt megnöveli az anya és magzat életben maradási esélyeit.

„A legrosszabb, ami történhet, hogy az autóbalesetben megsérül az anya. A sérülés elkerülése érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha bekapcsoljuk a biztonsági övet, ez ugyanis a babát is megóvhatja – mondta Kathleen DeSantis Klinich, a Michigan Egyetem Közlekedéskutatási Intézetének kutatója, a tanulmány egyik szerzője. –Néhány várandós tudatosan választja, hogy nem kapcsolja be magát, mert tévesen azt gondolja, hogy ezzel védi a babáját.”

A számokból az derült ki, hogy a magzatok 3,5 százaléka vesztette életét, amikor a kismama bekötötte magát, míg a magzatok 25 százaléka halt meg akkor, ha az anya nem volt bekötve.


A számok pedig makacs dolgok.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page