top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Visszatért a járványos gyermekbénulás?

A járványos gyermekbénulás vagy orvosi nevén poliomielitisz is azon betegségek közé tartozik, melyet a fejlett világban már hosszú idő óta sikerült csaknem teljesen eltüntetni. Nemrégiben azonban New Yorkban azonosítottak egy súlyos, bénulást is okozó megbetegedést egy fiatal betegnél.

Kell-e rettegnünk attól, hogy visszatér közénk ez a sok nyomorúságot és halált okozó fertőző betegség?

 

Ha járványos gyermekbénulásról hallunk, akkor azok a gyerekek rémlenek fel előttünk az 1950–1960-as évekből, akik tolókocsiba vagy vastüdőbe kényszerülve, esteleg járógéppel bicegve élték az életüket. De ez is csak az idősebbek emlékeiben él, a fiatalabbak csak hallottak vagy olvastak a betegségről. Köszönhetően a Salk- és Sabin-cseppeknek, melyek – nyugodtan mondhatjuk – megváltást hoztak a gyermekeik lebénulásától vagy elvesztésétől rettegő szülők millióinak. Nem tűnt el sajnos teljesen a Föld színéről a járványos gyermekbénulás teljesen, hiszen a világ elmaradottabb régióiban fel-felüti a fejét a betegség, és az egészségügyi hatóságok erőfeszítései ellenére időről-időre kisebb járványok is kialakulnak. Bár manapság, amikor a korszerű közlekedési eszközök birtokában pár óra alatt akár a világ legtávolabbi pontjaira is eljuthat bárki, erre sem legyinthetünk, de még ennél is aggasztóbb esetről szólnak a hírek: nemrégiben az elmaradottnak a legrosszabb indulattal sem nevezhető Egyesült Államok nagyvárosában, New Yorkban azonosították a poliomielitisz vírusát egy fiatal beteg bénulása mögött. Ez közel tíz éve – 2013 óta – az első azonosított gyermekbénulásos eset, ami érthető módon aggodalmat keltett a lakosság körében. Eddig ugyanis mindenki abban a kényelmes hitben leledzett, hogy az akár bénulást vagy halált is okozó vírusos betegséget a hatékony és széles körben elterjedt védőoltásoknak köszönhetően teljesen sikerült felszámolni.


A szakértők úgy vélik, hogy a továbbterjedés valószínűsége nagyon csekély. A rendelkezésre álló adatok alapján az egészségügyi tisztviselők feltételezik, hogy a fiatal beteg olyan személyen keresztül fertőződött meg gyermekbénulással, aki a polio elleni vakcina élő változatát kapta.


A fentiekhez azt kell tudni, hogy a járványos gyermekbénulás ellen jelenleg kétféle vakcina van forgalomban: a Salk-vakcina elölt, míg a Sabin-vakcina élő, de mesterségesen legyengített vírust tartalmaz. Az USA-ban az előbbit, világ számos pontján – köztük Magyarországon is – az utóbbit használják.

„Az Egyesült Államokban inaktivált gyermekbénulás elleni vakcinát adunk, de sok országban szájon át beadandó polio vakcinát használnak, mivel az élő vakcinában lévő gyengített vírus másokra is átterjedve nagyobb közösségben is képes immunvédekezést kialakítani. A szájon át adható vakcina (Sabin) polio vakcina hatástalanított (bár élő és replikációra képes) vírust tartalmaz, mely alkalmanként visszaállhat olyan formába, amely betegséget okozhat. Ez különösen a gyengült immunrendszerű embereket veszélyeztetheti”

– nyilatkozta az eset kapcsán egy amerikai közegészségügyi szakértő.


Kell-e aggódnunk?

A szakértők hangsúlyozzák, hogy az oltott személyek számára ez az eset nem ad okot aggodalomra. Európában is rendkívül ritkán fordult elő gyermekbénulás-járvány, az is főleg olyan közösségekben, amelyek tagjai elutasítják az oltást. Kiemelik, hogy az eset is azt bizonyítja, hogy szükségesek a védőoltások olyan betegségek ellen is, melyekről úgy gondoljuk, hogy örökre eltűntek a Föld színéről. Mert sokszor nem eltűntek, csak elrejtőzködtek.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page