top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vihar egy tál eperben – ne veszélyeztesd a gyerekemet!

Egy anya a Mumsnet oldalon kérte ki a kommentelők véleményét abban, hogy joggal esik-e neki rosszul, ha a szomszéd kislány édesanyja – szerinte – elég udvariatlan sms-ben kérte tőle számon, miért veszélyeztette készakarva a kislánya egészségét, amikor a gyerek nálunk vendégeskedett.

Hogy mi volt ez az egészségi kockázat, a történetből kiderül.

 

Anyának lenni nem könnyű, próbáljuk a lehető legjobban csinálni, de még így is előfordulhatnak meghökkentő mozzanatok. Egy ilyen sztorit adott közre egy anya a Mumsnet oldalon. Elmesélte, hogy a szomszédban lakó anya megkérte, hogy vigyázzon a kislányukra. Ebbe bár nem szívesen, de bele is egyezett, mert látta, hogy a szomszédasszony másként sehogyan sem tudja megoldani a gyermekfelügyeletet. Nem sokkal később azonban kicsit elbizonytalanodott, hogy jó ötlet volt-e szívességet tenni a szomszédnak, mert a másik anya sms-ben kérte rajta számon, miért kínálta a földiepret a vendéggyereknek és saját gyerekének is úgy, hogy előtte nem mosta meg alaposan.

„Helló, még egyszer köszönöm, hogy vigyáztál a kislányomra. De megkérhetnélek, hogy legközelebb most meg az epret, mielőtt megkínálod vele a gyereket? A mosatlan gyümölcs veszélyes, és súlyosan megbetegedhet tőle a gyerek. Tényleg ezt akarod?”

Az anya aztán azzal folytatja, hogy nem válaszolt az sms-re és nem is fog:

„Tényleg megbocsáthatatlan, hogy nem mostam meg a földiepret? Igaz, hogy otthon voltunk, de a gyümölcsöt csak egy kis gyors nasinak szántam.”

A kommentelők megoszlottak a történet megítélésében: voltak, akik elismerték, hogy ők sose mossák meg a gyümölcsöket fogyasztás előtt, míg mások ezt minden esetben megteszik.

„Bocsi, de igaza van a szomszédasszonynak abban, hogy alapos mosás nélkül nem szabad megenni a gyümölcsöket. A leírás alapján nekem nem tűnik úgy, hogy nem lett volna megfelelő hangnem, amiben ezt a tudomásodra hozta. Úgy tűnik, hogy ez neki nyilvánvalóan nagyon fontos, még ha neked nem is”

– írta valaki.


Egy másik anya szerint viszont:

„Életemben még soha nem mostam meg a földiepret, függetlenül attól, hogy a szupermarket ben vettem, szedd magad akcióban magam szedtem a földekről, vagy otthon a kertemben termett. Ötvenéves vagyok, tavasztól őszig szinte minden nap eszem epret, soha semmi bajom nem volt tőle, ezért nem gondolnám, hogy a mosatlan földieper veszélyes lenne.”

Megint mások nem is igazán megmosni vagy nem megmosni aspektusát emelték ki a történetnek. Valaki például azt írta, hogy az sms stílusa a legutolsó mondat („Tényleg ezt akarod?”) nélkül rendben is lenne, de ezzel a passzív-agresszív megjegyzéssel együtt tényleg jogos a stílusát kifogásolni. A maga részéről azt tenni, hogy amikor legközelebb segítséget kér a szomszédasszony, akkor nem vállalná el azzal, hogy ilyen beszólásokra nincs szüksége. De úgy mellesleg ő is a gyümölcsök fogyasztása előtti megmosása melletted a voksát.

„Én azt válaszolnám, hogy nem, természetesen nem akarom megbetegíteni a gyerekedet, ezért legközelebb kérd meg valaki mást, hogy vigyázzon rá”

– javasolta valaki.


Meg kell-e mosni a gyümölcsöket?

Bár az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatban többé-kevésbé benne van a köztudatban, hogy betegséget okozhatnak, ha a feldolgozás során nem tartjuk be a higiénés szabályokat, nem sütjük-főzzük át azokat megfelelően, a növényi eredetű élelmiszerek, elsősorban a zöldségek és gyümölcsök esetében ezt talán nincs benne ennyire hangsúlyosan a fejünkben. Pedig ezekkel is veszélyes kórokozók és más káros vegyületek juthatnak be a szervezetünkbe. Egy statisztika szerint évente nem kevesebb mint 48 millióra tehető azoknak a száma, akik szennyezett élelmiszertől betegszenek meg, ami sok esetben kórházi kezelést is szükségessé tehet.

A fentiek alapján már eleve nem kétséges, hogy csak igen lehet a válasz arra a kérdésre, hogy meg kell-e mosni gyümölcsöket és zöldségeket.


A két kockázat: a kórokozók és a kemikáliák

A mosatlan gyümölcsök és zöldségek legfontosabb veszélye, hogy felületükön különböző kórokozók elsősorban baktériumok, valamint kémiai anyagok, például növényvédőszer-maradványok juthatnak be a szervezetbe. Ezek között vannak viszonylag „ártalmatlanabb” dolgok, de ily módon kialakulhat például liszteriózis is, ami akár halálos is lehet. Terjedhetnek így állati eredetű kórokozók is, például úgy, hogy állati eredetű trágyával trágyával trágyázták a növényt.


A másik rizikót a növényi eredetű élelmiszerek felszínén maradt vegyianyag-maradványok jelentik. Bár növénytermesztésben nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, mikor, milyen növényvédőszer használható, és mennyi egészségügyi várakozási időt kell kivárni addig, amíg a szer alkalmazása után az adott gyümölcs vagy zöldség forgalomba kerülhet, de azért nagyon bízzunk abban, hogy ezt mindet termelő betartja.


Milyen kórokozók fordulhatnak elő, és kiket veszélyeztetnek leginkább?

A mosatlan zöldségekkel és gyümölcsökkel bejutó kórokozók száma szinte végtelen, előfordulhat szalmonella, kólibaktérium vagy lisztéria.

Vannak, akiknél ezek a baktériumok semmilyen tünetet nem okoznak vagy csak enyhe tünetekkel járnak. De vannak köztünk olyanok is, akik különösen fogékonyak:

  • 5 évesnél fiatalabb gyermekek

  • várandósok,

  • 65 év feletti idősek

  • gyenge immunrendszerű személyek


Élelmiszerek által közvetített fertőzésekben a leggyakoribb tünetek:

  • hasi görcsök

  • hasmenés, ami akár véres is lehet

  • láz

  • fejfájás

  • izomfájdalmak


Hogyan csináljuk?

  • Először is mossunk kezet.

  • Folyó vízben alaposan mossuk meg a zöldséget és gyümölcsöt, ha szükséges és lehetséges, dörzsöléssel távolítsuk el a makacsabb szennyeződéseket.

  • A mosás akkor sem maradhat el, ha később meghámozzuk a gyümölcsöt, az előzetes mosással ugyanis megakadályozhatjuk, hogy hámozás közben jussanak kórokozók a gyümölcs azon részeire, amit aztán elfogyasztunk.

  • Fogyasztás előtt minden romlott, rothadt, hibás részt vágjunk le, távolítsunk el.

  • Az el nem fogyasztott maradékot hűtőszekrényben tartsuk, más élelmiszerektől, különösen a hústól és tojástól elkülönítve.

  • Külön vágódeszkát rendszeresítsünk a zöldségek és gyümölcsök számára, amin soha nem vágunk húst vagy más élelmiszert.


És végül az alaptörténethez visszatérve:

Minden gyümölcsnél és zöldségnél fontos tehát az alapos mosás. De ha ki kellene emelni egyetlen gyümölcsöt, amely esetében különösen fontos, akkor egészen biztosan a földiepret mondanám. A földiepertő alacsony növény, a gyümölcs gyakran földdel szennyezett, és rücskös felszíne miatt pedig egy átlagos mosás nem is biztos, hogy minden szennyeződést eltávolít, ezért nemhogy meg mosás nélkül nem szabad enni, hanem még a szokásosnál is alaposabban kell megmosni.



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page