top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Videó a terhesség alatti szűrővizsgálatokról: melyek a legfontosabbak?

Miként változott az elmúlt években a terhesgondozás? Változtak-e a szűrővizsgálatok? Melyek a kötelező vizsgálatok, és milyen kiegészítő vizsgálatok kérhetők a kismamáknak?

Kékesi Annával, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum biológusával beszélgetett az Intima.hu, női egészségportál vezetője, Matics Kata.

 
“Emlékeimben még él, mennyire elveszettnek éreztem magamat kismamaként a szűrővizsgálatok sokaságában! Az Intimához érkező kérdések alapján úgy tűnik, nem csak nekem lett volna/lenne szükségem útmutatóra; sokan keresnek, kérdeznek a genetikai szűrésekkel kapcsolatban egészségportálunkon és a Facebookon is”

mondja Matics Kata, az Intima.hu egészségportál alapítója, mely igények kapcsán nem csak ez a videó, hanem egy átfogó tájékoztató oldal is készült, mely összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a szűrésekről a kismamák számára.


A 20 perces videóban, főleg a vizsgálatok hátteréről és jelentőségükről tudhat meg sokat az érdeklődő kismama. A Kékesi Anna biológussal készült interjú többek között az alábbi témákat érinti:

  • melyik genetikai vizsgálatok kötelezőek,

  • melyek az erősen ajánlott – de sajnos államilag nem finanszírozott – szűrések,

  • hová javasolt menni genetikai szűrésre,

  • mit jelentenek a kis, közepes és nagy kockázatú eredmények,

  • hová fordulhatnak a kapott eredményekkel az érintett várandósok.


A videóban szó esik a kombinált szűrésről, a NIPT tesztekről és az azok közötti különbségekről, arról, mikor szükséges az amniocentézis, vagyis a magzatvíz diagnosztikai vizsgálata és arról is, hogy mi a teendő, ha az adott vizsgálaton markáns eredmény született.

Az interjú ide kattintva is elérhető!

Forrás: Intima.hu Fotó: Dreamstime


Az Anyás-Apás várandóssággal foglalkozó korábbi cikkeiért ide kattints!Commentaires


bottom of page