Anyás-Apás · 2018.12.27 23:46 · 5 perc

Veszélyes összetevőt találtak egy haszontalan gyermekjátékban

Sokszor nehéz rájönni, hogy a gyerekek miért kattannak rá egyik vagy másik játékra. Számomra például ilyen rejtély a slejmnek is nevezett színes, nyúlós, tapadós izé, a műtakony vagy ragacs, amivel nem sok mindent lehet csinálni azon kívül, hogy gyúrják és nyomkodják. Most egy felmérésből kiderült, hogy a játéküzletekben kapható műtakony akár mérgező is lehet.

A brit Which? szervezet tesztjében a vizsgált termékek csaknem fele nem ment át a biztonság rostáján.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Tegnap írtam a pörgettyű (fidget spinner) veszélyeiről. Nem kevésbé értelmetlen és múló divat a játékok világában a slejm (takony, műtakony, ragacs) sem, ami azonban még tartja magát. Az interneten se szeri, se száma a műtakony házilagos elkészítését bemutató videóknak és cikkeknek, de a játékboltokban és az internetes áruházak is bőséggel kínálnak kész trutyikat gyúrásra és nyomkodásra. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy az egyik legnagyobb internetes játékáruház a fejlesztő játékok kategóriájába sorolja a műtaknyokat, ami számomra tökéletesen érthetetlen és indokolatlan besorolás. Vagy tudja valaki, hogy ezek a nyúlós izék mit fejlesztenek?)

De nemrégiben az is kiderült, hogy a műtakony és a ragacs mérgező mennyiségben tartalmazhat egy bizonyos összetevőt.

Megmérettetett… és mérgezőnek találtatott

A Which? nevű brit fogyasztóvédelmi szervezet nemégiben 13 műtaknyot tesztelt, és azt találta, hogy közülük hat, azaz majdnem a fele nem felelt meg a mérgező anyagok megengedett szintjét szabályozó uniós rendeleteknek. Leginkább a műtaknyok bórszintje volt aggasztó. A bór borax formájában található meg ezekben a ragacsos izékben, és a műtakony tapadósságát hivatott biztosítani.

Rossz hír, hogy ebből a célból a házilagos készítésre szánt receptek jelentős részében is szerepel a bórax.

Nem mindegy, hogy műtakony vagy ragacs

Az európai uniós szabályok szerint a bór maximális megengedett szintje egy kilogrammra számítva 300 milligramm a műtaknyokban (slime) és 1200 milligramm a ragacsokban (putty). Ha túl sok bór van benne, akkor bőrirritációt, hasmenést, hányás és hasi görcsöket okozhat rövid távon. A megengedett szintet jelentősen meghaladó mennyiségű bór meddőséget idézhet elő és károsíthatja a magzatot is.

A Which? fogyasztóvédelmi szervezet ugyanakkor aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy a gyártók egy része arra hivatkozva próbálta kikerülni a szabályokat, hogy amit ő gyárt, az nem műtakony, hanem ragacs, tehát jóval belül van a megengedett határértéken. Az viszont még megdöbbentőbb, hogy volt olyan műtakony is, ami akkor is megbukott volna a tesztem, ha ragacs lenne, hiszen kilogrammonként nem kevesebb, mint 1700 milligramm bórt tartalmaz.

Annyira nem vagyok otthon abban, hogy mi a különbség a műtakony és a ragacs között, de azt feltételezve, hogy mindkettő arra szolgál, hogy a gyerekek, nyomkodják és gyürkésszék, nem nagyon értem a négyszeres különbséget a megengedett bórszint között a kétfajta szmötyi között.

A mostani tesztben volt olyan műtakony, amiben négyszer, egy másikban három és félszer annyi bór volt, mint amennyi még megengedett lenne. Ráadásul volt olyan termék, melyen szerepelt a CE megjelölés is, ami azt a látszatot kelti, mintha megfelelne az uniós szabványoknak, holott ez nem így van.

A fogyasztóvédelmi szervezet tájékoztatta az eredményekről az érintett gyártókat és forgalmazókat is, arra kérve őket, hogy a kifogásolt termékeiket vonják ki a forgalomból. Ezt a gyártók egy része meg is tette, a másik része nem.

„A szülőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy a gyermekeiknek vásárolt játék biztonságos, ám legutóbbi vizsgálatunk még a legnagyobb játékforgalmazók kínálatában is talált egészségre ártalmas játékot” – mondta el Nikki Stopford, a Which? kutatási igazgatója.

#slejm #műtakony

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük