top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vegyétek fel azt a nyomorult maszkot! Kérlek!

Tegnap kiraktam egy posztot az Anyás-Apás Facebook-oldalára arról, hogy egy amerikai légitársaság leszállított egy anyukát a kétéves gyerekével együtt, mert az anya nem sok hajlandóságot mutatott arra, hogy a kétévest meggyőzze arról, hogy a nasi rágcsálása helyett inkább vegye fel a maszkot.

A tegnapi adatok szerint a koronavírus-pozitív esetek számának hetek óta tartó emelkedése már a kórházban ápolt, illetve a lélegeztető gépen lévő betegek számában is megmutatkozik. Csak tegnap nyolcan haltak bele a betegségbe. Hordd a maszkot, kérlek! Hoztam pár vicces és kreatív ötletet is, hátha így nagyobb kedvvel viseled a maszkot. És jársz jó példával a gyerekeid előtt is.

 

Tegnap volt hír, hogy az amerikai Southwest légitársaság egyik gépe már a kifutópályáról fordult vissza, hogy kirakjon egy anyát a kétéves gyerekével együtt. A média szerint a gyerek snacket rágcsált, anyukája pedig ahelyett, hogy valamilyen módon hatni próbált volna a gyerekre a szabályok betartása érdekében, hosszas szócsatába bocsátkozott a személyzettel arról, hogy akkor is kell-e a maszk, ha a gyerek csak pár hete töltötte be a kötelező maszkviseléshez megszabott 2 éves kort.


Most akkor tekintsünk is el attól a nevelési alapszabálytól, amit a magunk esetében – joggal – megkövetelünk a nagyszülőktől és mindenkitől a környezetünkben. Nevezetesen attól, hogy szabályokról, nevelési elvekről NEM vitatkozunk a gyerek előtt, még akkor sem, ha nem értünk azokkal egyet. Szépen ütköztetjük az eltérő álláspontokat négyszemközt, de NEM a gyerek előtt. Mert már egy kétéves sem hülye, pontosan leveszi egy pillanat alatt, hogy ahol anyu is vitatja a szabályokat, ott bizony van tere a saját akaratának is. Márpedig nasit rágcsálni tényleg kellemesebb, mint viselni azt a fránya maszkot. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen – a szabályokat megszakértő – anyukák fognak a legjobban csodálkozni pár év múlva, amikor majd a gyerek is kielemzi a szabályokat, mielőtt eldönti, hogy tetszenek-e neki és be akarja-e tartani azokat. Nézzük inkább a kommenteket.


Érdekes volt olvasni a poszt alatti hozzászólásokat, melyek pár üdítő kivételtől eltekintve abba a vonulatba illeszkednek, hogy „hát mit képzelnek ezek, egy kétévesre maszkot adni???”. Többen is írták, hogy hát bizony az ő 2-3-4-5 éves gyerekük se szereti a maszkot, ezért aztán meg se próbálják elfogadtatni vele. Mert ők jobban tudják. Meg a gyerekekre úgyis veszélyes. Adnál forrást, ahol elolvashatnám ennek a tudományos bizonyítottságát? Hát, erre felesleges forrás adni, mert én anélkül is tudom. Mert én úgy gondolom. Ja, hogy te anélkül is tudod? Az más. No komment.

Csakazértse? De miért?

Igazából nem nagyon értem ezt a zsigeri maszkellenességet. Adatok bizonyítják, hogy ha MINDENKI hordja a maszkot, azzal lassítani tudjuk a vírus terjedését. Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, mindenhol a világban így csinálják. És működik. Akkor mi miért hiszünk inkább saját kútfejünknek vagy hülyeségeket terjesztő "doktor" gődényeknek?


Azért sem értem, mert a maszkviselés az a módszer, ami a legkevésbé befolyásolja a normális életünket. Mehetünk, ahová akarunk, nyitva vannak az üzletek, a gyerek iskolába járhat, senkinek nem kell szenvednie a digitális oktatásnak nevezett szörnyszülöttel, dolgozhatunk, pénzt kereshetünk, hogy megéljen a család. De akkor miért esik ennyire nehezünkre betartani ezt az egyszerű szabályt? Viselni a maszkot. Helyesen viselni a maszkot. Miért keresünk folyton kibúvókat?


Mégis ezren kétezer kifogást találnak ki, hogy rájuk miért nem vonatkozik a szabály, vagy hogy a szabály miért úgy hülyeség en bloc, ahogy van. Sokan gondolják szerintem, hogy ők fiatalok, rájuk nem veszélyes a vírus. A gyerekükre meg pláne nem. A többi meg nem érdekes. A többi nem érdekes? A többiek nem számítanak?


Az esetszámok hetek óta tartó makacs emelkedése mára már a kórházban ápolt, illetve a lélegeztető gépen lévő betegek számában is megmutatkozik. Több százan vannak kórházban, és csak tegnap nyolc idős ember halt meg. Azt mondod, egy kicsit több, mint 9 milliós országban nyolc élet nem sok? Nyolc idős ember, mindannyian édesapák, édesanyák, nagymamák, nagypapák. A gyereked első tanító nénije, aki megtanította a kisfiadat és kislányodat írni, olvasni és számolni, és most végre élvezte volna a nyugdíjas évek pihenését. A szomszéd bácsi, aki mindig mosolyogva köszönt a liftben, és mindig volt hozzátok pár kedves szava. A jegyszedő néni a bábszínházból. A kedves ezermester bácsi, aki jött mindig örömmel, hogy megjavítsa a lógó kilincset és kiirtsa a krumplibogarat a kertből. És a többiek... Gondolj rájuk, ha már magadra nem gondolsz!

Vedd fel a maszkot! Kérlek!

Hoztam pár vicces képet furcsa vagy kreatív maszkokról az Insider oldalról. Hogy jobb kedvvel viseld (el) azt, amit most muszáj. Mindannyiunk érdekében.


Az Anyás-Apás koronavírus témájában megjelent összes cikkéért ide kattints!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!




0 hozzászólás
bottom of page