top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vallásos családokban kevesebb az öngyilkos gyerek

Egy most közzétett vizsgálat szerint vallásos családokban kisebb a gyermekkori öngyilkosság aránya. A Columbia Egyetem vizsgálata annak ellenére ezzel a következtetéssel zárult, hogy a vizsgálatba kizárólag olyan családokat vontak be, ahol a nagyszülőknél depresszió vagy depresszióra való hajlam volt kimutatható.


A szerzők szerint a vallásos hit kedvező irányban befolyásolja az öngyilkossági gondolatokat, illetve azt, hogy a gyerek fejében az öngyilkosság merül-e fel mint a megoldhatatlannak látszó konfliktusokból való kiút.

 

Rögtön az elején még egyszer a JAMA Psychiatry című lapban megjelent cikk végkövetkeztetése: a vallásos családokban arányaiban kevesebb az öngyilkos gyerek, mint a nem hívő családokban. Nem mondhatni, hogy a kutatók – amolyan „brit tudósok” módjára – néhány adatból vontak volna le messzemenő következtetéseket ripsz-ropsz, hiszen családok három generációját követték nyomon 30 éven keresztül. Ebből derült ki, hogy a vallásos – jórészt keresztény vallású (ők tették ki a résztvevő családok 85 százalékát) – családokban ritkábban fordul elő, hogy a gyerek tinédzserkorában öngyilkosságba menekül a mindennapi élet problémái elől.

Úgy tűnik, hogy a szülők vallásos hite erősebb védő tényező, mint bármilyen már körülmény, mint például a szülő neme, a válások aránya vagy a szülők esetleges depressziója. És ezen kívül az sem befolyásolja, hogy maga a gyerek hisz-e Istenben vagy sem – bár a vallásos családokban nyilván erősen túlreprezentáltak a hívő gyerekek. Az is kiderült, hogy az ilyen családok többségében (5-ből 4 családban) az anya és az apa házasságban él, vagy újraházasodott – azaz ilyen értelemben arányaiban kevesebb volt a csonka család. Az nem igazán derült ki számomra, hogy az adatok szerint ez a tény befolyásolta-e a vallásosság és a kamaszkori öngyilkosságok közötti összefüggéseket.

A szerzők szerint tulajdonképpen nem meglepetés, amit tapasztaltak, hiszen a korábbi felmérések is azt mutatták, hogy a szülők vallásos hite pozitívan befolyásolja gyermekeik testi és lelki egészségét.


Miért lesz egy gyerek öngyilkos?

Ha egy kamaszt kérdezünk arról, mi visz rá egy fiatalt, hogy az öngyilkosságot fontolgassa, leggyakoribb oknak az iskola vagy a szülők felől érkező teljesítménykényszert említik. Ezen kívül számos ok előfordulhat, szerelmi csalódás, kirekesztettség, zaklatás, családi problémák stb.


Emelkedik az öngyilkosságok száma a felsőoktatásban tanulók között

Ezzel kapcsolatban nemrégiben olvastam egy felmérést, miszerint az egyetemi hallgatók között manapság nagyobb probléma az öngyilkosság, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Egy angliai és walesi adatokat tartalmazó statisztika szerint például míg a 2006/2007-es tanévben 100.000 főre 3,8 öngyilkosság jutott, addig ez a szám a 2016/2017-es tanévre 4,7-re emelkedett. Az is kiderült, hogy az öngyilkosok között ebben a csoportban többen vannak a fiúk, mint a lányok. Meg kell azonban jegyezni, hogy az egyetemisták/főiskolások között még így is kisebb az öngyilkosságok előfordulása, mint az átlagnépességben.

A hatékony megelőzés érdekében fontos megtalálni a kedvezőtlen tendencia okait, illetve azonosítani, kik azok, akik még az átlagosnál is nagyobb veszélyben vannak az öngyilkosság szempontjából. Az okokra vonatkozó megbízható adatot nem találtam, de minden bizonnyal szerepet játszik benne a már az egyetem falain belül érezhető teljesítménykényszer, illetve a felgyorsult világunk. Az is biztos, hogy a fiatalok már a diploma megszerzése előtt sem tudják függetleníteni magukat attól, milyen karrierlehetőségek várnak rájuk a végzés után. Azt pedig saját tapasztalatból mondom, hogy friss diplomásként elhelyezkedni, jó kiindulópontot találni a szakmai karrier felépítéséhez manapság nem (sem) könnyű, sőt én úgy érzem, hogy sokkal nehezebb, mint korábban bármikor.

Úgy tűnik azonban, hogy a vallásos családban nevelkedés akár egy biztos pont, fogódzó lehet. Vagy nem, nyilván esete válogatja.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page